The Malaysia Post

PJ City mengesahkan akan keluar dari Liga Super

Liga Super Malaysia Disahkan

Selepas berminggu-minggu spekulasi, Petaling Jaya (PJ) City FC hari ini, akhirnya mengesahkan terkeluar daripada Liga Super Malaysia musim depan.

Liga Malaysia

Presiden kelab Datuk Seri Subahan Kamal berkata keputusan itu bukan disebabkan faktor kewangan, tetapi hala tuju penyusunan semula Liga Malaysia (Liga-M) pada 2023, yang tidak akan menjadi petanda baik untuk matlamat kelab.

Peringkat Pertama Liga-M

Beliau berkata ia disebabkan terutamanya oleh peningkatan kuota import asing daripada lima kepada sembilan pemain, memandangkan PJ City adalah satu-satunya pasukan dalam liga pertama Liga-M yang menurunkan 100 peratus bakat tempatan sejak musim 2021.

Subahan berkata pemilik kelab, QI Group, mengalu-alukan mana-mana pihak yang berminat untuk mengambil alih hak dan lesen pasukan untuk bersaing dalam Liga Super 2023.

“Kami ingin menegaskan bahawa keputusan itu bukan disebabkan masalah kewangan tetapi persekitaran bola sepak yang akan menjadi lebih rumit dengan penstrukturan semula Liga-M mulai musim depan terutamanya dalam meningkatkan kuota pemain import.

“Kami menghormati keputusan yang dibuat oleh MFL (Malaysia Football League), yang lebih tahu sebagai peneraju bola sepak. Ini tidak bermakna kami akan meninggalkan bola sepak, kami masih akan melakukan pembangunan, pencarian bakat, dandanan pemain dan menyalurkan mereka kepada pasukan kebangsaan dan kelab,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Kumpulan QI

Subahan berkata, keputusan mengenai peranan Kumpulan QI dalam bola sepak selepas meninggalkan Liga Super akan dibuat selepas mesyuarat lembaga pengarah pada tarikh kemudian.

Subahan juga mengakui bahawa mengendalikan kelab bola sepak di Malaysia bukanlah perniagaan yang menguntungkan, kerana pasukan biasanya disokong oleh kerajaan negeri untuk menggembirakan peminat mereka dan untuk kepentingan politik.

Baca Lagi | Malaysia Airlines menambah kekerapan untuk destinasi domestik menjelang PRU15

Baca Lagi | Mahkamah Apex Singapura menolak rayuan pendakwaan supaya lelaki yang terlibat dalam serangan gangland maut disabitkan dengan kesalahan membunuh

Sementara itu, beliau berkata kira-kira RM2.5 juta telah dilaburkan untuk menaik taraf tempat kediaman mereka, Stadium MBPJ, dengan padang baharu, trek larian sintetik dan bilik persalinan.

Jika tiada pihak lain yang sanggup mengambil alih PJ City, Liga Super 2023 yang sepatutnya mempunyai 18 pasukan mungkin hanya mempunyai 15 pasukan yang bertanding selepas Melaka United dan Sarawak United gagal mendapatkan lesen MFL kerana masalah kewangan.

Selepas penstrukturan semula, MFL akan membenarkan pasukan dalam Liga Super mendaftarkan sembilan pemain asing, tetapi mereka perlu mematuhi ketetapan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) untuk menggunakan hanya enam pemain import.

MFL, bagaimanapun, akan terus membenarkan hanya lima pemain import diturunkan, iaitu tiga campur seorang pemain Asia dan seorang pemain Asean, pada satu-satu masa manakala hanya seorang pemain import boleh berada di bangku simpanan.

Persatuan Bolasepak India Malaysia

Sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Bola Sepak India Malaysia (MIFA) ketika bersaing dalam Liga FAM (peringkat tiga) dan Liga Perdana, PJ City membuat penampilan sulung Liga Super pada 2019 dan bersaing dengan 100 peratus pemain tempatan dalam dua musim lalu.

Biarpun tidak menurunkan pemain asing seperti saingan mereka yang menggunakan kuota maksimum, skuad Phoenix tetap berjaya memberikan cabaran berbaloi dalam 12 pasukan Liga Super, menduduki tempat kelapan pada 2019, ketujuh pada 2020 dan 2021, serta tempat kesembilan menamatkan musim ini. musim.

Read Previous

Mahkamah Apex Singapura menolak rayuan pendakwaan supaya lelaki yang terlibat dalam serangan gangland maut disabitkan dengan kesalahan membunuh

Read Next

Pematuhan agama yang semakin meningkat membentuk semula landskap pengguna di Malaysia, Asia Tenggara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.