The Malaysia Post

Mahkamah menggesa pembelaan Paul Yong berhubung kes rogol pembantu rumah warga Indonesia

Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan ADUN Tronoh Paul Yong membela diri atas pertuduhan merogol bekas pembantu rumah warga Indonesianya dua tahun lalu.

Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed membuat keputusan itu terhadap lelaki berusia 51 tahun itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya menunjukkan prima facie pada akhir kesnya.

“Selepas menilai semua kenyataan dan hujahan daripada kedua-dua pasukan pendakwaan dan peguam, saya memanggil tertuduh untuk membela diri,” katanya.

“Kenyataan mangsa yang merupakan salah seorang saksi adalah konsisten sepanjang perbicaraan walaupun dia sentiasa disoal siasat oleh peguam. Dia sedih dan menangis ketika memberi keterangan.

“Kenyataannya mengenai tertuduh menembusi alat sulit dengan alat sulitnya, bahawa dia cuba melawan dan menjerit, tetapi tidak kedengaran kerana pintu ditutup ketika kejadian berlaku.

“Selain itu, dia cuba melawan tertuduh, tetapi tidak dapat kerana dia mengatakan bahawa dia lebih besar daripadanya, dan berlari ke bilik air dan mencuci diri kerana rasa jijik, kotor dan terhina semuanya diambil kira.

“Doktor yang memeriksa mangsa telah memberi keterangan bahawa mangsa mengalami koyakan baru di selaput daranya dan semua unsur ini membuktikan prima facie,” tambahnya.

Mahkamah menetapkan 15 dan 16 Februari depan untuk tertuduh membela diri.

Pendakwaan dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Azlina Rashdi bersama Mohd Fitri Sadarudin manakala Yong diwakili peguam Datuk Rajpal Singh dan Salim Bashir.

Ditanya Abdul Wahab berapa ramai saksi yang akan dipanggil untuk memberi keterangan, Rajpal berkata pihak pembelaan sedang meneliti tiga hingga empat saksi.

Abdul Wahab juga memberitahu tertuduh bahawa dia boleh membela diri dengan memberi akuan bersumpah dari kandang saksi, dengan memberikan akuan tidak bersumpah daripada kandang tertuduh, atau memilih untuk berdiam diri.

Yong memilih untuk membela diri dengan memberi akuan bersumpah dari kandang saksi.

Pihak pendakwaan telah memanggil seramai 23 saksi termasuk dua saksi yang dilindungi termasuk mangsa untuk memberi keterangan semasa perbicaraan kes yang bermula 5 April lalu.

Baca Lagi | Mahkamah menggesa pembelaan Paul Yong berhubung kes rogol pembantu rumah warga Indonesia

Hanya tujuh petugas media dibenarkan hadir di bilik mahkamah semasa prosiding hari ini atas dasar siapa cepat dia dapat, manakala yang lain ditempatkan di bilik media untuk membuat liputan menerusi penstriman video.

Prosiding hari ini bermula pada 10.20 pagi dan berlangsung kira-kira 20 minit.

Read Previous

‘Tiada alasan lagi’, Mahkamah Rayuan memberitahu Najib

Read Next

Mahkamah mengekalkan sabitan Najib kerana menyalahgunakan RM42 juta daripada SRC International

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.