The Malaysia Post

‘Tiada alasan lagi’, Mahkamah Rayuan memberitahu Najib

Mahkamah Rayuan telah memerintahkan peguam Datuk Seri Najib Razak membuat kesnya melalui perbicaraan dalam talian petang ini selepas seorang anggota pasukan undang-undang disahkan positif Covid-19.

Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, yang mempengerusikan panel tiga hakim, kelihatan tidak berpuas hati apabila Harvinder Singh Sidhu hadir di bilik mahkamah untuk memaklumkan kepada mahkamah hasrat pihak pembelaan untuk menangguhkan perbicaraan hari ini.

Pada permulaan perbicaraan, Abdul Karim bertanya kepada Harvinder sama ada Najib atau penjaminnya hadir.

Peguam — satu-satunya daripada pasukan pembelaan yang boleh dilihat hadir di ruang mahkamah — menjawab negatif.

“Ini adalah mahkamah undang-undang, bukan air liur yang anda boleh muntahkan sesuka hati anda, kami memerlukan bukti untuk kesan itu,” kata Abdul Karim sambil menambah bahawa perayu yang merupakan Najib, kelihatan tidak berminat untuk menerima keputusan mahkamah dan menggunakan Covid-19 sebagai alasan kerana beliau tidak menghadiri perbicaraan yang dijadualkan.

Anggota biasa pasukan peguam Najib yang lain, termasuk peguam utamanya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, Harvinderjit Singh dan Farhan Read juga tidak kelihatan di dalam bilik mahkamah.

“Saya keluarkan perintah ini. Saya mahu pendengaran permohonan ini didengar secara dalam talian.

“Kami akan menyambung semula pendengaran secara dalam talian pada 12.30 tengah hari. Ini perintah mahkamah, saya tidak mahu mendengar sebarang alasan lagi.

“Kegagalan untuk mematuhi dan kami akan melakukan apa yang perlu.

“Sila sampaikan perkara ini kepada perayu,” kata Abdul Karim sebelum menangguhkan perbicaraan pagi.

Dua lagi hakim panel itu ialah Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Mahkamah rayuan sepatutnya mendengar permohonan Najib untuk menambah lebih banyak bukti kepada rayuan SRC sebelum hakim menyampaikan keputusan mereka terhadap rayuan sabitan bekas perdana menteri itu melibatkan penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Terdahulu, Abdul Karim menawarkan dua pilihan kepada pembelaan berikutan giliran acara hari ini.

Pertama, mahkamah berkata ia boleh membatalkan keistimewaan jaminan Najib, termasuk RM2 juta yang dibayar sebelum ini, dan segera mengeluarkan waran tangkap untuk memaksa bekas perdana menteri itu hadir sendiri.

Kedua, mahkamah rayuan berkata ia boleh menggunakan kuasa budi bicaranya dan memerintahkan perbicaraan diteruskan hari ini secara dalam talian.

Baca Lagi | ‘Tiada alasan lagi’, Mahkamah Rayuan memberitahu Najib

Hakim menegaskan bahawa ia tidak memerlukan persetujuan mana-mana pihak seperti yang ditetapkan di bawah Akta Mahkamah Kehakiman.

Read Previous

Malaysia komited kepada resolusi aman terhadap konflik dunia

Read Next

Mahkamah menggesa pembelaan Paul Yong berhubung kes rogol pembantu rumah warga Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.