The Malaysia Post

Malaysia komited kepada resolusi aman terhadap konflik dunia

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Credits: nst

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini melancarkan rangka kerja dasar luar Malaysia baharu dengan penekanan untuk meneruskan penyelesaian secara aman terhadap konflik dunia yang juga akan membawa kemakmuran kepada negara.

Dalam ucapannya semasa pelancaran, Ismail Sabri berkata Malaysia komited terhadap resolusi aman dalam konflik antarabangsa melalui dialog, selaras dengan prinsip kesaksamaan dan demokrasi dan bukannya melalui penggunaan kekuatan tentera.

“Malaysia adalah sebuah negara yang berpegang kepada kepercayaan kuat kewujudan bersama secara aman antara negara. Kami akan sentiasa memihak kepada penyelesaian secara aman pertikaian atas paparan kekuatan tentera.

“Justeru, Malaysia akan terus melaksanakan dasar luar negara yang pragmatik, bebas, berprinsip dan tidak sejajar yang berkisarkan nilai-nilai keamanan, keadilan dan kesaksamaan.

“Kami akan terus menghormati kemerdekaan negara lain, kedaulatan serta integriti wilayah dan menyokong prinsip tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain,’’ katanya di Hotel Le Meridien di sini.

Ismail Sabri berkata Malaysia sentiasa konsisten dalam dasar luarnya untuk menegakkan prinsip tidak campur tangan, dan hala tuju masa depannya dalam era Covid-19 kekal tidak berubah.

Dalam kemas kini, beliau menyenaraikan tujuh tonggak dasar untuk mengukuhkan lagi kepentingan nasional Malaysia sambil memupuk hubungan ekonomi, budaya dan diplomatik yang lebih baik dengan seluruh dunia.

Tujuh tunjang itu termasuk mengejar diplomasi kesihatan melangkaui tindakan menerima atau menderma vaksin dan peralatan perubatan lain; membangunkan ekonomi digital; dan menggalakkan kewujudan bersama secara aman antara negara, orang yang berbeza kepercayaan, agama dan budaya serta menegakkan multilateralisme.

Tetapi PM juga menegaskan bahawa walaupun Malaysia adalah sebuah negara kecil dan bercita-cita untuk keamanan, ia akan terus bersuara keras menentang sebarang bentuk ketidakadilan dalam masyarakat dunia.

“Bagaimanapun, sebagai ahli keluarga dunia yang bertanggungjawab, Malaysia tidak akan teragak-agak untuk menyuarakan pendapat, bantahan atau keraguan kami terhadap tindakan penindasan, ketidakadilan serta kezaliman yang tidak berperasaan dan kejam.

Baca Lagi | Malaysia komited kepada resolusi aman terhadap konflik dunia

“Saya yakin rangka kerja itu, sebagai dokumen hidup yang pragmatik dan holistik, akan memberi laluan kepada Malaysia untuk muncul lebih kuat dan lebih berdaya tahan berbanding sebelum wabak, pada masa yang sama membolehkan kita menjadi ahli antarabangsa yang aktif dan dinamik. masyarakat,” katanya.

Read Previous

Malaysia menundukkan Kemboja 3-1 dalam perlawanan pembukaan

Read Next

‘Tiada alasan lagi’, Mahkamah Rayuan memberitahu Najib

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here