The Malaysia Post

Mahkamah mengekalkan sabitan Najib kerana menyalahgunakan RM42 juta daripada SRC International

Datuk Seri Najib Razak gagal merayu sabitan dan hukumannya membabitkan penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd, selepas Mahkamah Rayuan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, yang mempengerusikan panel tiga hakim bersama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, menyampaikan keputusan itu melalui sidang video di Istana Kehakiman di sini.

Hakim kanan itu juga berkata adalah jelas bahawa RM42 juta yang direkodkan dalam akaun Najib berasal daripada SRC International.

“Jejak wang jelas merekodkan bahawa RM42 juta tersebut berasal daripada akaun AmIslamic Bank SRC dan dipindahkan melalui akaun bank Gandingan Mentari Sdn Bhd (GMSB) dan Ihsan Perdana Sdn Bhd (IPSB) sebelum dimasukkan ke dalam akaun bank perayu.

“Hakikat bahawa dana yang mengalir melalui syarikat perantara ini tidak semestinya bermakna SRC tidak lagi mempunyai kepentingan proprietari dalam dana ini, dan juga tidak bermakna dana itu bukan milik SRC.

“Bukti telah membuktikan bahawa aliran dana ini melalui GMSB dan IPSB adalah untuk melapisi transaksi dan menyamarkan aliran dana supaya lebih sukar untuk menjejaki hubungan dana dengan SRC dan mengelakkan pengesanan oleh pihak berkuasa.

“Dalam analisis akhir, kami menolak rayuan perayu terhadap sabitan dan hukuman atas semua pertuduhan dan mengesahkan perintah Mahkamah Tinggi,” kata Abdul Karim ketika menyampaikan keputusan sebulat suara itu hari ini.

Tambahan pula, Abdul Karim berkata Najib tidak pernah membangkitkan sebarang aduan kepada Ambank bahawa RM42 juta telah dikreditkan secara salah ke dalam akaunnya, namun berpuas hati dengan menerima dan menggunakan dana itu mengikut keinginannya.

Baca Lagi | Mahkamah mengekalkan sabitan Najib kerana menyalahgunakan RM42 juta daripada SRC International

“Hakim perbicaraan yang arif mengambil ini bermakna bahawa pemindahan ke dalam akaun banknya mestilah dilakukan dengan pengetahuan perayu kerana jika tidak dia tidak akan membelanjakan RM42 juta itu.

Read Previous

Mahkamah menggesa pembelaan Paul Yong berhubung kes rogol pembantu rumah warga Indonesia

Read Next

Australia tidak akan menghantar atlet ke Sukan Olimpik Beijing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.