The Malaysia Post

Australia tidak akan menghantar atlet ke Sukan Olimpik Beijing

Australia tidak akan menghantar pegawai ke Sukan Olimpik musim sejuk yang akan datang di Beijing, Perdana Menteri Scott Morrison berkata Rabu, menyertai boikot diplomatik AS terhadap acara itu.

Keputusan Canberra dibuat di tengah-tengah “percanggahan pendapat” dengan China berhubung beberapa isu, termasuk undang-undang campur tangan asing Australia dan keputusan baru-baru ini untuk memperoleh kapal selam berkuasa nuklear, kata Morrison.

“Australia tidak akan berundur daripada kedudukan kukuh yang kami ada untuk membela kepentingan Australia, dan jelas sekali tidak mengejutkan kami tidak akan menghantar pegawai Australia ke Sukan tersebut,” katanya.

Keputusan itu, yang menghalang atlet daripada hadir, dibuat sehari selepas Amerika Syarikat mengumumkan pemulauan diplomatiknya.

Keputusan AS telah diambil alih apa yang disifatkan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai minoriti Uyghur dan pelanggaran hak asasi manusia yang lain oleh China.

Morrison juga memetik pelanggaran hak asasi manusia di wilayah Xinjiang dan keengganan Beijing untuk bertemu pegawai Australia untuk perbincangan sebagai kunci kepada keputusan Australia.

“Tiada halangan untuk perkara itu berlaku di pihak kami, tetapi kerajaan China secara konsisten tidak menerima peluang tersebut untuk kami bertemu mengenai isu ini,” katanya.

Sejak dua tahun lalu, China telah memperkenalkan sekatan hukuman ke atas barangan Australia dalam pertikaian politik sengit yang telah membekukan hubungan menteri dan menjerumuskan hubungan ke dalam krisis paling serius sejak tindakan keras Dataran Tiananmen pada 1989.

China telah marah dengan kesediaan Australia untuk menggubal undang-undang terhadap operasi pengaruh luar negara, untuk menghalang Huawei daripada kontrak 5G dan meminta siasatan bebas mengenai asal-usul wabak koronavirus.

Barli Australia, arang batu, bijih tembaga, kapas, jerami, balak, udang galah batu, gula, wain, daging lembu, buah sitrus, bijirin, anggur meja, produk tenusu dan susu formula bayi semuanya telah dikenakan sekatan China.

Baca Lagi | Australia tidak akan menghantar atlet ke Sukan Olimpik Beijing

Tindakan Australia untuk melengkapkan tentera lautnya dengan kapal selam berkuasa nuklear di bawah pakatan pertahanan baharu dengan Britain dan Amerika Syarikat yang dilihat secara meluas sebagai usaha untuk menentang pengaruh China di rantau Pasifik juga menimbulkan kemarahan Beijing.

Read Previous

Mahkamah mengekalkan sabitan Najib kerana menyalahgunakan RM42 juta daripada SRC International

Read Next

‘Kemaluan negara’ dalam kelakuan Najib ke atas dana SRC International

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.