The Malaysia Post

Azalina mengkritik Putrajaya atas rayuan keputusan kewarganegaraan

Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said hari ini mengecam pemerintah atas usaha mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memberikan kewarganegaraan automatik kepada anak-anak yang dilahirkan di luar negara bagi ibu-ibu Malaysia dengan pasangan asing.

Dalam ucapannya yang membahaskan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), mantan menteri undang-undang dan hal ehwal parlimen de facto itu mempersoalkan mengapa ibu-ibu Malaysia seperti itu dilayan berbeza daripada bapa-bapa Malaysia dengan pasangan asing.

Dia menambahkan bahawa dia bingung dengan tindakan pemerintah untuk mengajukan banding atas keputusan tersebut.

“Bersikap adil kepada semua. Sekiranya ibu tidak dapat mendapatkannya, jangan berikan juga kepada ayah. Mengapa ibu-ibu ditolak (kewarganegaraan automatik hak untuk anak-anak mereka) sedangkan tidak apa-apa untuk bapa?

“Terserah kepada pemerintah untuk menjawab. Kepada yang lain, jangan marah. Saya hanya bertanya, ”kata Azalina.

“Tuan Yang di-Pertua, sehingga hari ini, saya tidak faham mengapa pemerintah masih ingin mengajukan banding, dalam isu kewarganegaraan baru-baru ini, di mana Sultan Johor sendiri menyokong agar hak kewarganegaraan diberikan kepada ibu dan anak,” katanya.

Azalina berkata, dia tidak memahami apa yang akan dirugikan oleh pemerintah dengan membiarkan ibu-ibu Malaysia mempunyai hak yang sama dengan bapa dalam perkara ini.

Minggu lalu, Kementerian Dalam Negeri mengatakan bahawa pihaknya mengajukan perintah penangguhan pelaksanaan keputusan yang mengiktiraf anak-anak yang dilahirkan oleh ibu dan bapa asing Malaysia sebagai warganegara Malaysia, kerana ia ingin meminda Perlembagaan Persekutuan mengenai perkara itu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin mengatakan bahawa kementeriannya akan berunding dengan Majlis Raja-Raja mengenai pindaan itu, dengan mendakwa rancangan ini adalah “jalan tengah” untuk mencari jalan keluar untuk masalah yang sudah puluhan tahun itu.

Hanya beberapa hari setelah keputusan bersejarah Mahkamah Tinggi yang menyokong ibu Malaysia, pemerintah Malaysia telah mengemukakan rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

Family Frontiers, yang bersama-sama dengan enam ibu Malaysia memenangi tuntutan itu pada hari Khamis minggu lalu, mengatakan “terkejut” bahawa pemerintah telah membuat langkah untuk mengajukan banding atas keputusan pengadilan.

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur telah mengesahkan hak wanita yang sama di bawah Perlembagaan Persekutuan – yang hanya dinikmati oleh lelaki Malaysia selama beberapa dekad – untuk memberikan kewarganegaraan secara automatik kepada anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara oleh pasangan asing.

Baca Lagi | Anwar meminta kerajaan untuk menggabungkan, memperkukuhkan institusi Bumi yang ada

Pada masa ini, anak-anak yang dilahirkan di luar Malaysia berhak mendapat kewarganegaraan Malaysia di bawah peruntukan Perlembagaan Persekutuan Perkara 14 (1) (b) yang dibaca selaras dengan Bahagian 1 (b) dan Bahagian 1 (c) Bahagian II Perlembagaan Persekutuan Kedua Jadual.

Bahagian 1 (b) dan Bahagian 1 (c) saat ini menyatakan bahawa “ayah” anak itu harus menjadi warganegara Malaysia.

Read Previous

Dr Mahathir ‘perlu bersara dan tetap bersara’

Read Next

Umno memutuskan untuk tidak bersekutu dengan Bersatu pada final PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.