The Malaysia Post

Parti Sarawak membidas cadangan PAS untuk undang-undang PM yang hanya Muslim

Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) Baru khuatir PAS memohon pindaan perlembagaan untuk menjadikannya sebagai prasyarat untuk perdana menteri beragama Islam, kata ketua penerangannya Andrew Bugie.

Dalam satu kenyataan semalam, Andrew berkata PBDS menyertai kritikan terhadap cadangan yang dibuat oleh senator dan ketua penerangan PAS Khairil Nizam Khirudin, kerana ini akan menafikan hak rakyat Malaysia bukan Islam.

Beliau menegaskan, di mana-mana negara yang mengamalkan prinsip demokrasi, konsep ‘memerintah sokongan majoriti’ adalah asas dalam melantik presiden atau perdana menteri.

“Dalam membuat gesaan sebegitu, Khairil bukan sahaja jahil tentang pelbagai kaum di negara ini malah beliau dan partinya mempamerkan sikap tidak bertoleransi terhadap rakyat Malaysia bukan Islam,” kata Andrew dalam kenyataan itu.

Beliau menambah PBDS juga melihat cadangan senator PAS itu bertentangan dengan semangat pembentukan Malaysia dan kebebasan beragama, yang merupakan salah satu jaminan yang diberikan kepada rakyat Sarawak oleh perdana menteri pengasas Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

“PBDS ingin mengingatkan Khairil Nizam bahawa kesucian agama Islam dilindungi oleh Yang di-Pertuan Agong. PBDS mempersoalkan bahawa dalam membuat cadangan sedemikian, adakah Khairil mencadangkan Agong dan badan-badan Islam lain tidak mencukupi dalam menjaga kesucian agama Islam?

“PBDS ingin mengingatkan Khairil dan PAS bahawa tiada peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang mengatakan kaum dan agama adalah kelayakan untuk menyandang jawatan Perdana Menteri,” katanya.

Beliau menegaskan PBDS berpendapat bahawa sistem parlimen Malaysia akan terjejas teruk jika cadangan itu dilaksanakan.

“Khairil dan PAS menunggang agama untuk meraih undi orang Melayu Islam.

“Seperti sekarang, faktor kaum, agama dan kedaerahan sudah cukup memecahbelahkan negara ini,” katanya.

Jika PAS dan pemimpin ekstremisnya langsung tidak menghormati asas negara ini ditubuhkan, beliau berkata tiada alasan yang lebih sah untuk Sabah dan Sarawak kekal sebagai sebahagian daripada Persekutuan Malaysia.

Baca Lagi | Parti Sarawak membidas cadangan PAS untuk undang-undang PM yang hanya Muslim

Dalam catatan Facebook minggu lalu, Khairil berkata cadangannya dibuat untuk menjaga dan memelihara kesucian agama Islam sebagai agama persekutuan.

Beliau berkata undang-undang tubuh negeri Terengganu, Kedah, Perlis, Negeri Sembilan dan Pahang juga menetapkan hanya seorang Islam boleh memegang jawatan menteri besar.

Read Previous

Ahli Parlimen Kepong mencadangkan 1 April untuk menghentikan MySejahtera kerana kebimbangan privasi semakin meningkat

Read Next

Betulkan halaman rumah sendiri dulu, kata Ahmad Maslan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.