The Malaysia Post

Betulkan halaman rumah sendiri dulu, kata Ahmad Maslan

Ahli Parlimen Pontian Datuk Ahmad Maslan berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin tidak sepatutnya cuba menyalahkan Umno atas kegagalan kerajaan memperoleh undi yang mencukupi untuk meluluskan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) minggu lepas.

Sebaliknya, setiausaha agung Umno dan Barisan Nasional (BN) berkata Hamzah, yang berasal dari Bersatu, harus bertanya kepada dirinya sendiri mengapa presiden partinya Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan ahli parlimen Pagoh, dan rakan parti Datuk Seri Mohd Redzuan, yang Ahli Parlimen Alor Gajah, tidak hadir ketika undi blok sedang berlangsung di Dewan Rakyat, lapor Utusan Malaysia hari ini.

“Hamzah patut tanya ke mana Muhyiddin Yassin pergi? Where was Alor Gajah (Redzuan)? Jika mereka berdua ada di sana mereka pasti menang.

“Jadi salahkan Bersatu, kenapa salahkan Umno? Dia berkata mungkin ahli parlimen tidak suka melihat wajahnya. Ini adalah perkara peribadi yang saya tidak boleh ganggu untuk layan,” Ahmad dipetik berkata, merujuk kepada jawapan ringkas Hamzah pada Jumaat lalu.

Beliau berkata kegagalan untuk meluluskan rang undang-undang itu tidak sepatutnya diletakkan tepat pada ahli parlimen Umno, sambil menambah bahawa mereka yang tidak hadir semasa mengundi mempunyai alasan kukuh untuk tidak hadir.

“Bersatu tidak menyokong Umno. Kami baru sahaja bertanding pada pilihan raya dan Bersatu masih belum menyokong timbalan speaker semasa dari Cameron Highlands yang merupakan orang Umno dan kami tahu yang membuat keputusan ini ialah Hamzah,” Ahmad dipetik berkata.

Minggu lalu, Dewan Rakyat gagal meluluskan usul untuk melanjutkan tempoh berkuat kuasa subseksyen 4 (5) Sosma selama lima tahun lagi.

Usul itu ditolak selepas keputusan undi blok di mana 84 Ahli Parlimen menyokong pelanjutannya berbanding 86 Ahli Parlimen yang tidak. Ini telah dipinda kemudian kepada 85.

Hamzah sejak itu berkata beliau akan membentangkan semula usul itu di Parlimen untuk undian baharu.

Ahmad adalah antara 50 ahli parlimen yang tidak hadir semasa proses pengundian. Dia mendakwa tidak mengetahui undian pada Rang Undang-undang itu akan diambil pada hari itu.

Beliau mengulangi pendirian itu hari ini, sambil menambah bahawa beliau tidak akan membahaskan rang undang-undang itu sejak MoU itu diwujudkan.

“Tidak pernah ada undi sebelum ini, jadi dalam hati saya berkata tidak akan ada undi. Jadi saya keluar dan mula membuat perancangan untuk majlis perkahwinan anak saya pada Sabtu dan Ahad lalu,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

Beberapa Ahli Parlimen BN menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengkaji semula pendirian kerajaan berhubung Memorandum Persefahaman dengan Pakatan Harapan selepas blok Pembangkang menolak usul yang dibawa Hamzah untuk melanjutkan subseksyen 4(5), iaitu tempoh 28 hari. tempoh tahanan, selama lima tahun lagi bermula 17 Julai 2022.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyeru partinya dan gabungan BN untuk melepaskan diri daripada perjanjian politik yang dimeterai dengan Pakatan Harapan selepas pembangkang mengundi menentang rang undang-undang itu.

Baca Lagi | Betulkan halaman rumah sendiri dulu, kata Ahmad Maslan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap undang-undang Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata MoU antara kerajaan dan blok Pembangkang masih kekal walaupun apa yang berlaku.

Read Previous

Parti Sarawak membidas cadangan PAS untuk undang-undang PM yang hanya Muslim

Read Next

Formula 1 kembali ke Las Vegas selepas empat dekad

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.