The Malaysia Post

Kerajaan menerima dan bersetuju dengan rangka kerja pemantauan tadbir urus Rancangan Malaysia Ke-12

Kerajaan hari ini menerima dan bersetuju dengan rangka kerja pemantauan tadbir urus Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) bagi memastikan pelaksanaan projek dan program memberi manfaat kepada rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata perkara yang diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pemantauan Tertinggi RMK12 pertama yang dipengerusikan beliau hari ini bertujuan memastikan strategi dan inisiatif yang ditetapkan untuk dilaksanakan mengikut perancangan bagi mencapai sasaran dalam Rancangan Malaysia Lima Tahun (RMLT).

Beliau berkata ke arah objektif itu, Jawatankuasa Pemantauan Tertinggi RMK-12 akan memantau khas 20 bidang utama antaranya pelaksanaan projek dan prestasi pembangunan perbelanjaan; pembasmian kemiskinan tegar; menambah baik ekosistem Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET); serta transformasi perkhidmatan awam.

“Kerajaan memandang serius usaha untuk memastikan pelaksanaan projek dan juga program untuk memberi manfaat kepada rakyat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Perdana Menteri berkata mesyuarat itu turut menerima dan bersetuju dengan pendekatan baharu membasmi kemiskinan tegar secara holistik yang akan diterajui oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) di Jabatan Perdana Menteri, berdasarkan pada pendekatan keseluruhan di seluruh negara.

Ismail Sabri berkata pendekatan baharu itu melibatkan pelaksanaan terancang merangkumi sektor awam dan swasta, akademia, serta pertubuhan masyarakat sivil (CSO) dan pertubuhan berasaskan komuniti (CBO).

Beliau berkata 50 lokaliti telah dipilih untuk pelaksanaan fasa satu bermula awal tahun depan dan tumpuan pemilihan lokaliti akan diberikan kepada negeri yang mempunyai kemiskinan tegar tertinggi.

Beliau berkata program yang disasarkan itu akan dilaksanakan berdasarkan keperluan lokaliti dan mengambil kira pelbagai dimensi termasuk aspek pendapatan, pendidikan dan kemahiran serta kesihatan membabitkan kawasan bandar dan luar bandar tanpa mengira etnik.

“Mesyuarat membincangkan agenda pembasmian kemiskinan tegar akan diadakan dengan kerap. Ini bagi memastikan pelaksanaan program pembasmian kemiskinan tegar berjalan lancar dan berkesan,” katanya.

Ismail Sabri berkata mesyuarat itu juga akan mengambil kira asas prestasi Perbelanjaan Pembangunan (DE) 2021 termasuk isu berkaitan keperluan kewangan untuk tahun berikutnya.

Beliau berkata bagi memastikan pemantauan dan penyelarasan pelaksanaan RMK12 berkesan, Pelan Pelaksanaan Dasar (PPD) telah diedarkan kepada semua kementerian dan agensi mulai 23 November lalu.

Baca Lagi | Kerajaan menerima dan bersetuju dengan rangka kerja pemantauan tadbir urus Rancangan Malaysia Ke-12

Tambahnya, Pelan Pelaksanaan Dasar (PPD) RMLT, juga akan dipantau menggunakan Sistem Pemantauan RMK12, mulai awal tahun depan.

Ismail Sabri berkata Jawatankuasa Pemantauan Tertinggi RMK-12 yang dipengerusikannya serta disokong Jawatankuasa Teknikal dan Kerja akan bermesyuarat empat kali setahun bagi memantau pelaksanaan sembilan fokus utama dan sembilan pemandu terpilih RMLT.

Read Previous

UAE membeli rekod 80 jet pejuang Perancis

Read Next

Najib hanya cuba menangguhkan keputusan SRC hari Rabu dengan bidaan bukti baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.