The Malaysia Post

Najib hanya cuba menangguhkan keputusan SRC hari Rabu dengan bidaan bukti baharu

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak hanya cuba memperlahankan dan menangguhkan keputusan Mahkamah Rayuan Rabu ini dalam kesnya membabitkan penyelewengan RM42 juta milik bekas unit 1Malaysia Development Berhad SRC International Sdn Bhd, kata pihak pendakwaan di mahkamah. dokumen.

Dalam menentang permohonan saat-saat akhir Najib yang difailkan hanya minggu lepas (1 Disember) untuk membawa bukti baharu ke mahkamah bagi kes SRC, pihak pendakwaan dalam afidavit berkata keterangan yang dikatakan sedemikian adalah tidak relevan dengan kes itu kerana semua bukti yang ada dan berkaitan sudah pun telah dikemukakan di mahkamah sebelum ini.

Dalam afidavit jawapan timbalan pendakwa raya Budiman Lutfi Mohamed yang difailkan sekitar tengah hari hari ini, beliau memberitahu Mahkamah Rayuan bahawa pihak pendakwaan tidak menyembunyikan sebarang fakta berkaitan semasa perbicaraan SRC di Mahkamah Tinggi atau semasa rayuan Najib di Mahkamah Rayuan .

Budiman juga berhujah bahawa Najib tidak menunjukkan sebarang keadaan luar biasa untuk membolehkan keterangan tambahan ditambah kepada kes itu sebelum Mahkamah Rayuan memberikan keputusannya pada 8 Disember, iaitu hanya dua hari kemudian.

Antara lain, Budiman juga menegaskan bahawa pihak pendakwaan telah menawarkan bekas gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz kepada Najib sebagai saksi pembelaan, tetapi menyatakan bahawa Najib telah “memilih untuk tidak memanggil atau menemu bual Tan Sri Zeti” bagi tujuan menyokong pembelaannya dalam perbicaraan SRC.

Beliau berkata maklumat berkaitan dakwaan yang dikaitkan dengan keluarga Zeti yang Najib sebut sebagai bukti baharu telah tersedia dalam talian seawal akhir Oktober 2020, dan Najib telah mula bertanya tentang dakwaan itu seawal akhir Disember 2020 dan telah menerima maklum balas positif pada Januari 2021.

Budiman berhujah bahawa Najib mengetahui tentang dakwaan berkaitan bukti baharu yang dikatakan sejak Januari 2021, menunjukkan bahawa permohonan Najib hanya beberapa hari sebelum keputusan berjadual Mahkamah Rayuan “sengaja ditetapkan masa” dan bukan disebabkan dakwaan ini diketahui kemudiannya.

Jika niat Najib itu tulen, Budiman berkata Najib sebaliknya boleh memfailkan permohonan untuk menambah bukti baharu yang dikatakan seawal Januari 2021, iaitu sebelum perbicaraan rayuan di Mahkamah Rayuan bermula pada April 2021.

Menjawab perenggan dalam afidavit Najib di mana ahli politik itu memohon maaf atas sebarang kesulitan yang ditimbulkan dan meminta Mahkamah Rayuan mendengar permohonan bukti baharu itu seawal-awalnya bagi mengelak kelewatan, Budiman mempertikaikan perkara ini dan berkata permohonan Najib sebaliknya “sengaja difailkan untuk menangguhkan proses kehakiman rayuan ini”.

Baca Lagi | Najib hanya cuba menangguhkan keputusan SRC hari Rabu dengan bidaan bukti baharu

Permohonan Najib untuk menambah keterangan kepada rayuan SRCnya telah difailkan pada 1 Disember, iaitu kira-kira enam bulan selepas Mahkamah Rayuan membuat kesimpulan mendengar rayuan itu pada Mei 2021.

Permohonan Najib juga difailkan selepas Mahkamah Rayuan pada 23 November mengumumkan bahawa ia akan menyampaikan keputusannya mengenai rayuan pada 8 Disember.

Read Previous

Kerajaan menerima dan bersetuju dengan rangka kerja pemantauan tadbir urus Rancangan Malaysia Ke-12

Read Next

Malaysia menundukkan Kemboja 3-1 dalam perlawanan pembukaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.