The Malaysia Post

UAE membeli rekod 80 jet pejuang Perancis

Emiriah Arab Bersatu menandatangani kontrak bernilai €14 bilion untuk 80 pesawat pejuang Rafale buatan Perancis dan melakukan berbilion euro dalam perjanjian lain ketika Presiden Emmanuel Macron memulakan jelajah Teluk hari ini.

Pesanan antarabangsa terbesar yang pernah dibuat untuk jet Rafale datang ketika Macron mengadakan perbincangan dengan Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed pada permulaan perjalanan dua hari yang juga akan mengambil alih Qatar dan Arab Saudi.

UAE yang kaya dengan sumber, salah satu pelanggan terbesar industri pertahanan Perancis, juga menandatangani pesanan untuk 12 helikopter pengangkutan tentera Caracal dengan jumlah bil lebih daripada €17 bilion.

“Ini adalah hasil perkongsian strategik antara kedua-dua negara, mengukuhkan kapasiti mereka untuk bertindak bersama demi autonomi dan keselamatan mereka,” kata jawatan presiden Perancis dalam satu kenyataan.

Dana kekayaan kedaulatan Mubadala Abu Dhabi juga menjanjikan lapan bilion euro dalam pelaburan dalam perniagaan Perancis, manakala lesen galeri seni Louvre cawangan ibu kota UAE dilanjutkan selama 10 tahun hingga 2047.

Emirates adalah pelanggan kelima terbesar untuk industri pertahanan Perancis dengan 4.7 bilion euro dari 2011-2020, menurut laporan parlimen.

Perancis telah menghadapi kritikan selepas beberapa senjata ini digunakan di Yaman, di mana pakatan yang diketuai Arab Saudi memerangi pemberontak yang disokong Iran dalam perang yang telah mewujudkan salah satu krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Tempahan Rafale ditandatangani hari ini, manakala Macron bertemu dengan Sheikh Mohammed di tapak Ekspo Dubai, adalah yang terbesar dibuat di peringkat antarabangsa untuk pesawat itu sejak ia mula beroperasi pada 2004.

Menteri Pertahanan Perancis Florence Parly menyebutnya sebagai “kontrak bersejarah” yang akan menyumbang “secara langsung kepada kestabilan serantau”. Model F4 Rafales, yang sedang dibangunkan, akan dihantar mulai 2027.

Dengan mengambil alih kapal pejuang, yang dibina oleh Dassault Aviation, UAE mengikuti peneraju pesaing Teluk Qatar, yang telah membeli 36 pesawat, dan Mesir yang menempah 24 pesawat pada 2015 dan 30 awal tahun ini.

Perintah baharu itu akan menggantikan 60 jet Mirage 2000-9 UAE yang dibeli pada 1998, dan dibuat 10 tahun selepas rundingan gagal yang diadakan oleh bekas presiden Perancis Nicolas Sarkozy.

Baca Lagi | UAE membeli rekod 80 jet pejuang Perancis

Rafale sejak itu telah membuat kejayaan di pasaran antarabangsa walaupun bersaing dengan pengeluar Amerika dan Eropah yang lain. Ia kini mempunyai enam pelanggan asing termasuk Qatar, India, Mesir, Greece dan Croatia.

Kemudian pada hari Jumaat Macron akan menuju ke Qatar, di mana Perancis akan mempertahankan kejuaraan Piala Dunia bola sepak mereka tahun depan, sebelum menamatkan lawatannya di Arab Saudi, pengeksport minyak utama dunia, pada hari Sabtu.

Beliau diiringi delegasi besar di Dubai termasuk Menteri Luar Jean-Yves Le Drian, Menteri Kewangan Bruno Le Maire dan Menteri Pertahanan Parly.

Read Previous

Zii Jia meneruskan perarakan manakala Hendrawan bergelut dengan vertigo

Read Next

Kerajaan menerima dan bersetuju dengan rangka kerja pemantauan tadbir urus Rancangan Malaysia Ke-12

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.