The Malaysia Post

Zii Jia meneruskan perarakan manakala Hendrawan bergelut dengan vertigo

Lee Zii Jia

Credits: badmintonplanet

Ketua jurulatih perseorangan negara Hendrawan mengalami sakit kepala dan ia tiada kaitan dengan Lee Zii Jia.

Walaupun Hendrawan berasa pening akibat vertigo sejak beberapa hari lalu, Zii Jia berasa pening kerana kegembiraan ketika dia meneruskan perarakannya untuk kemungkinan pertembungan terakhir dengan penyandang nombor 1 dunia Viktor Axelsen dari Denmark dalam Pusingan Jelajah Dunia.

Zii Jia dan Axelsen telah memenangi semua perlawanan mereka untuk muncul sebagai juara Kumpulan B dan Kumpulan A di Bali.

Semalam, Zii Jia hanya mengambil masa 37 minit untuk menewaskan K. Srikanth dari India 21-19, 21-14 manakala juara Olimpik Tokyo, Axelsen tidak perlu bermain perlawanan terakhir kumpulan kerana Kento Momota dari Jepun sebelum ini menarik diri kerana kecederaan.

Sebagai pemenang kumpulan, Zii Jia dan Axelsen diutamakan dan undian akan dijalankan untuk menentukan lawan mereka. Zii Jia boleh menentang sama ada pemain Thailand Kunlavut Vitidsarn atau Laksya Sen dari India pada separuh akhir.

Di atas kertas dan bentuk semasa, nampaknya pertembungan Zii Jia lawan Axelsen ada dalam kad.

Hendrawn, yang mengharungi perlawanan Zii Jia semalam walaupun tidak selesa, berpuas hati dengan pendekatan tenang dan tenang Zii Jia dalam permainan setakat ini.

“Saya telah mengalami serangan vertigo sekali lagi. Saya tidak 100% sihat dan cuba berehat di antaranya tetapi saya gembira Zii Jia berada dalam prestasi yang lebih baik pada pertemuan dunia ini,” kata Hendrawan.

“Setiap pemain ada pasang surutnya, dan ia lebih jelas semasa jadual padat ini dengan begitu banyak kejohanan berturut-turut.

“Ada yang cedera, ada yang keletihan manakala ada yang mencecah prestasi puncak.

“Zii Jia beraksi lebih baik berbanding minggu lalu (selepas tewas kepada Rasmus Gemke dari Denmark) pada pusingan pertama. Kami hanya berharap dia akan meneruskan momentum itu pada separuh akhir.”

Baca Lagi | Zii Jia meneruskan perarakan manakala Hendrawan bergelut dengan vertigo

Pemain bebas Chan Peng Soon-Goh Liu Ying dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi tidak memenangi perlawanan terakhir kumpulan semalam dan berjaya mara ke separuh akhir sebagai naib juara Kumpulan A dan Kumpulan B.

Pearly Tan-M. Percubaan Thinaah untuk membuat potongan separuh akhir berakhir dalam masa 46 minit apabila mereka tumbang 18-21, 11-21 kepada juara Sukan Olimpik Greysia Polii-Apriyani Rahayu dalam perlawanan membuat atau putus. Mereka menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan A tetapi hanya dua teratas beraksi di separuh akhir.

Read Previous

Anwar Ibrahim slams PBB’s Abd Karim for his ‘sifar kerusi untuk PKR’ remark

Read Next

UAE membeli rekod 80 jet pejuang Perancis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here