The Malaysia Post

Formula 1 kembali ke Las Vegas selepas empat dekad

Las Vegas akan menganjurkan Grand Prix Formula 1 pada waktu malam di sepanjang Jalur ikoniknya pada 2023 dengan pegawai tertinggi sukan itu menyifatkan acara itu sebagai “saat yang luar biasa”.

Perlumbaan itu kembali ke bandar itu buat kali pertama sejak 1982 dan akan menjadi grand prix ketiga di Amerika Syarikat pada kalendar F1 tahun depan, bersama Miami dan Austin.

“Ini adalah saat yang luar biasa untuk Formula 1 yang menunjukkan daya tarikan dan pertumbuhan besar sukan kami dengan perlumbaan ketiga di AS,” kata Stefano Domenicali, presiden Formula 1.

“Las Vegas ialah destinasi yang terkenal di seluruh dunia kerana keterujaan, layanan, keseronokan, dan sudah tentu, Strip yang terkenal. Tiada tempat yang lebih baik untuk Formula 1 berlumba selain di ibu kota hiburan global dunia.”

Perlumbaan akan berlangsung pada waktu malam, pada hari Sabtu pada bulan November.

Trek ini akan sepanjang 3.8 batu (6.12km) dari mula hingga tamat dengan kelajuan tertinggi dianggarkan melebihi 212 mph (342 km/j).

Ia akan mengambil tempat di mercu tanda, hotel dan kasino yang paling terkenal di bandar ini.

Akan ada 50 pusingan dengan tiga laluan lurus utama dan 14 selekoh, termasuk urutan selekoh berkelajuan tinggi dan bahagian chicane tunggal.

“Las Vegas yang ikonik dan Formula 1, kemuncak sukan permotoran, adalah perkahwinan yang sempurna antara kelajuan dan glamor,” kata Greg Maffei, presiden pemilik F1 Liberty Media.

Las Vegas dua kali menganjurkan perlumbaan F1 pada 1981 dan 1982 di tempat letak kereta Caesar’s Palace selepas Watkins Glen di bahagian utara New York kehilangan haknya selepas dua dekad.

Grand Prix Miami akan debut tahun ini pada 8 Mei manakala Grand Prix Amerika Syarikat berlangsung di Austin, Texas pada 23 Oktober.

Baca Lagi | Formula 1 kembali ke Las Vegas selepas empat dekad

Indianapolis Motor Speedway yang terkenal sebelum ini menjadi tuan rumah kepada Grand Prix AS antara 2000 dan 2007.

Tahun ini akan menjadi kali pertama sejak Dallas dan Detroit pada 1984 bahawa Amerika Syarikat telah mengadakan dua perlumbaan.

Read Previous

Betulkan halaman rumah sendiri dulu, kata Ahmad Maslan

Read Next

Foo Fighters membatalkan tur selepas kematian Taylor Hawkins

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.