The Malaysia Post

Ahli Parlimen Kepong mencadangkan 1 April untuk menghentikan MySejahtera kerana kebimbangan privasi semakin meningkat

Dengan Malaysia beralih kepada penularan Covid-19, Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng hari ini menyertai koir dwipartisan menggesa kerajaan menamatkan penggunaan mandatori aplikasi MySejahtera.

Ahli parlimen Pembangkang itu berkata sudah tiba masanya Putrajaya berhenti memaksa orang ramai mendaftarkan kehadiran mereka di premis itu mulai 1 April kerana tiada alasan kukuh untuk berbuat demikian lagi.

“Malah, kerajaan tidak perlu menjelaskan rasional untuk mengekalkan aplikasi MySejahtera selepas 1 April kerana tiada sebab untuk pengesanan lagi dan kebanyakan saintis kini percaya virus Covid-19 ada di sini untuk kebaikan tetapi ia boleh menimbulkan kurang berbahaya dari semasa ke semasa – status yang dikenali sebagai endemisitas.

“Sama seperti kita telah menghapuskan pemeriksaan suhu badan, kerajaan juga harus berhenti menjejaki pergerakan orang ramai. Ini pada dasarnya adalah pencerobohan ke dalam privasi orang ramai,” kata ahli politik DAP itu dalam satu kenyataan.

Beliau juga mempersoalkan dakwaan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bahawa data peribadi yang terkandung dalam MySejahtera adalah selamat di tengah-tengah laporan berita penglibatan syarikat swasta dalam pembelian aplikasi itu.

Lim berkata adalah tidak masuk akal bagi syarikat swasta untuk membeli aplikasi yang tidak akan menguntungkannya.

“Jika kenyataan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin adalah benar bahawa pangkalan data peribadi yang besar itu selamat, terjamin dan tidak akan digunakan dalam sebarang cara komersial oleh MySJ Sdn Bhd, mengapa pula syarikat swasta itu dilaporkan membayar RM338.6 juta untuk lesen perisian aplikasi MySejahtera ?

“Adalah lumrah bagi syarikat swasta untuk melakukan sebarang aktiviti terutamanya untuk keuntungan, terutamanya apabila RM338.6 juta dibayar untuk sesuatu produk,” kata Lim.

Pada 27 Mac, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membangkitkan kebimbangan mengenai rancangan kerajaan untuk menjual aplikasi penjejak Covid-19 kepada firma swasta yang didakwanya dimiliki oleh kroni politik yang dikenali.

Penjualan yang dirancang itu didedahkan pada pendengaran Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara pada 24 Mac. Seorang pegawai Kementerian Kesihatan, yang mengendalikan aplikasi telefon pintar, memaklumkan panel bahawa Kabinet telah meluluskan penjualan itu pada 26 November 2021, melalui tender terus.

Sejak itu, beberapa ahli parlimen dari kedua-dua belah pihak yang berpecah belah menggesa MySejahtera dibersarakan.

Antaranya ialah timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan, yang semalam menggesa kerajaan menetapkan tarikh akhir apabila rakyat Malaysia tidak lagi perlu mendaftar masuk dengan MySejahtera, menimbulkan kebimbangan keselamatan data dan privasi.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Kepong mencadangkan 1 April untuk menghentikan MySejahtera kerana kebimbangan privasi semakin meningkat

Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii juga menggesa kerajaan persekutuan untuk mula menghapuskan keperluan untuk mendaftar masuk dengan aplikasi MySejahtera, memandangkan terdapat “sedikit nilai epidemiologi” dalam berbuat demikian ketika negara beralih kepada penularan Covid-19.

Sebagai maklum balas, Khairy berkata beliau akan menangani kebimbangan mereka di senat esok.

Read Previous

Kementerian Dalam Negeri menandatangani MoU, lapan kontrak bernilai RM2.596b

Read Next

Parti Sarawak membidas cadangan PAS untuk undang-undang PM yang hanya Muslim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.