The Malaysia Post

Kementerian Dalam Negeri menandatangani MoU, lapan kontrak bernilai RM2.596b

Kementerian Dalam Negeri hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) dan lapan kontrak dengan syarikat tempatan, bernilai RM2.596 bilion.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata pemeteraian MoU dan kontrak itu menunjukkan komitmen kerajaan untuk meletakkan keselamatan negara sebagai agenda utamanya.

“Ini terutamanya dalam perancangan perolehan, bagi memastikan aset keselamatan negara sentiasa berada dalam tahap kesediaan yang tinggi. Ia membuktikan kerajaan sentiasa mengutamakan keselamatan dalam negeri.

“Apabila pelan siap, kami (KDN) akan mengeluarkan kontrak dan menandatangani (MoU). Ia bukti kita bukan hanya bercakap tentang perancangan, tetapi kita melantik kontraktor untuk meneruskan agenda kita,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani MoU dan kontrak, yang diadakan sempena pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) 2022, di sini hari ini.

MoU dan kontrak itu ditandatangani antara Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz, mewakili kementerian dan ketua pengarah Mampu Datuk Seri Yusof Ismail, serta wakil syarikat tempatan.

Hamzah menjelaskan daripada lapan kontrak itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima tiga kontrak bernilai RM249 juta, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) satu kontrak bernilai RM124 juta dan Jabatan Imigresen menerima empat kontrak bernilai RM2.22 bilion.

Menurutnya, antara kontrak berimpak tinggi itu ialah perolehan Peralatan Satelit X-Band untuk PDRM, projek menaik taraf Sistem Pengawasan Laut (SWASLA) APMM dan projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) untuk Jabatan Imigresen.

Baca Lagi | Kementerian Dalam Negeri menandatangani MoU, lapan kontrak bernilai RM2.596b

Hamzah berkata majlis menandatangani MoU dan kontrak itu juga menunjukkan komitmen kerajaan untuk memastikan keselamatan negara dilindungi daripada segala ancaman dengan mengutamakan pemerolehan aset strategik.

“Ia juga menyokong tema pameran DSA dan Natsec Asia 2022, ‘Memajukan Era Baru Pertahanan dan Keselamatan,” katanya.

Read Previous

Formula Pan-gon mungkin elixir untuk Harimau Malaya

Read Next

Ahli Parlimen Kepong mencadangkan 1 April untuk menghentikan MySejahtera kerana kebimbangan privasi semakin meningkat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.