The Malaysia Post

Formula Pan-gon mungkin elixir untuk Harimau Malaya

Berdasarkan prestasi pasukan negara pada Siri Tri-Negara FAS di Singapura baru-baru ini, juru kempen berpengalaman Safiq Rahim yakin Harimau Malaya mampu beraksi dengan baik pada aksi kelayakan Piala Asia 2023 pada Jun ini.

Bekas kapten negara itu berkata pemain telah menyesuaikan diri dengan baik dengan gaya ketua jurulatih Kim Pan-gon walaupun pemain Korea Selatan itu baru mengambil alih skuad itu dua minggu lalu.

“Melalui tiga perlawanan persahabatan, pasukan ini boleh pergi jauh, dan di bawah Pan-gon kami telah belajar banyak perkara dan menambah baik gaya permainan kami.

“Kami mula memahami apa yang dia perlukan daripada kami di atas padang. Saya harap pemahaman ini akan membantu kami mencapai keputusan yang baik pada kelayakan Piala Asia 2023,” katanya dalam klip audio yang dikongsikan kepada media hari ini.

Sementara itu, pemain lincah Muhammad Faisal Abdul Halim berkata jurulatih Korea Selatan itu telah mengubah skuad negara.

“Bagi saya, perlawanan menunjukkan bahawa kami telah berubah menjadi lebih baik walaupun kami masih memerlukan sedikit masa untuk memperbaiki beberapa kelemahan yang terdedah oleh permainan,” katanya.

Skuad Pan-gon menamatkan perlawanan persahabatan mereka di Singapura, yang merupakan sebahagian daripada persiapan mereka untuk pusingan kelayakan Piala Asia 2023, dengan cemerlang dengan menewaskan pasukan kelab Singapura, Albirex Niigata FC 3-0 semalam. 

Terdahulu, dalam perlawanan persahabatan antarabangsa Tahap 1, pasukan negara menewaskan Filipina 2-0 pada hari Rabu tetapi tewas 1-2 kepada tuan rumah Singapura pada hari Sabtu.

Baca Lagi | Formula Pan-gon mungkin elixir untuk Harimau Malaya

Dalam kelayakan Piala Asia 2023, Malaysia, yang berada di ranking ke-154 dunia, telah diundi dalam Kumpulan E bersama Bahrain, Turkmenistan di ranking ke-89 (134) dan Bangladesh (186). Kesemua perlawanan akan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Kali terakhir Malaysia bermain di pusingan akhir Piala Asia sebagai tuan rumah bersama pada 2007, setelah gagal memenangi slot automatik sejak edisi 1980 di Kuwait.

Read Previous

Jada Pinkett Smith berkata ia adalah ‘musim untuk penyembuhan’ selepas insiden Oscar

Read Next

Kementerian Dalam Negeri menandatangani MoU, lapan kontrak bernilai RM2.596b

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.