The Malaysia Post

Jada Pinkett Smith berkata ia adalah ‘musim untuk penyembuhan’ selepas insiden Oscar

Jada Pinkett Smith mempromosikan penyembuhan dalam catatan Instagram semalam, komen umum pertamanya sejak suaminya menampar pelawak Chris Rock pada majlis Anugerah Akademi tahun ini.

Will Smith tanpa diduga melangkah ke pentas Oscar pada hari Ahad dan menampar muka Rock sebagai tindak balas kepada jenaka mengenai kepala botak isterinya. Pinkett Smith, pelakon dan pengacara rancangan bual bicara, mempunyai keadaan perubatan yang menyebabkan keguguran rambut.

Dalam catatan Instagram semalam, Pinkett Smith berkata:

“Ini adalah musim untuk penyembuhan. Dan saya di sini untuk itu.”

Dia tidak menyebut gurauan Rock atau insiden tampar secara khusus.

Pada hari Isnin, Will Smith meminta maaf kepada Rock, akademi filem, penerbit dan penonton rancangan itu, mengatakan tingkah lakunya tidak boleh diterima dan dia telah “bertindak secara emosi” kepada jenaka tentang keadaan kesihatan isterinya.

Rock telah merujuk filem 1997 G.I. Jane di mana pelakon Demi Moore mencukur kepalanya. Tidak jelas sama ada Rock sedar bahawa Pinkett Smith mempunyai penyakit yang menyebabkan keguguran rambut.

Kurang sejam selepas serangan ke atas Rock, Smith telah dinamakan sebagai pelakon terbaik untuk wataknya sebagai bapa kepada legenda tenis Venus dan Serena Williams dalam filem King Richard.

9,900 ahli Akademi Seni dan Sains Gambar Gerak mengecam tindakan Smith pada Isnin dan berkata ia sedang mengkaji semula perkara itu.

Jika kumpulan itu menentukan Smith melanggar piawaian kelakuannya, ahli boleh memecat pelakon itu daripada organisasi, membatalkan Oscarnya, atau menjadikannya tidak layak untuk anugerah masa depan.

Rock tidak mengulas secara terbuka mengenai kejadian itu.

Majlis Anugerah Akademi ke-94 itu ditonton oleh purata 16.6 juta penonton AS di ABC Walt Disney Co, menurut angka penarafan terkini yang dikeluarkan semalam. Itu adalah peningkatan sebanyak 58 peratus daripada penonton yang kecil dalam sejarah pada 2021. Tetapi ia masih merupakan penonton kedua terendah dalam rekod, sebahagian daripada penurunan menyeluruh dalam orang yang menonton rancangan anugerah secara langsung.

Baca Lagi | Jada Pinkett Smith berkata ia adalah ‘musim untuk penyembuhan’ selepas insiden Oscar

Detik yang paling banyak ditonton malam itu ialah apabila Troy Kotsur mencipta sejarah sebagai lelaki pekak pertama memenangi Oscar, memenangi anugerah pelakon pembantu terbaik untuk peranannya dalam CODA. Penonton pada ketika itu berjumlah hampir 17.7 juta penonton, menurut angka Nielsen.

Kira-kira 17.3 juta sedang menonton apabila Smith menyerang Rock. Penonton kemudian menurun kepada 16.8 juta tetapi meningkat kepada 17.4 juta apabila Smith memberikan ucapan sebak ketika menerima trofi pelakon terbaik.

Read Previous

Portugal dan Poland merebut tempat akhir Piala Dunia

Read Next

Formula Pan-gon mungkin elixir untuk Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.