The Malaysia Post

Will Smith menampar Chris Rock di atas pentas di Oscars

Pemenang pelakon terbaik Will Smith menampar muka penyampai Chris Rock dengan tangan terbuka dan menjerit kesat kepada pelawak itu kerana membuat jenaka mengenai gaya rambut isterinya Jada Pinkett Smith dalam detik epik membayangi majlis Oscar hari ini.

Beberapa minit kemudian, apabila menerima Oscar pertamanya untuk pelakon terbaik untuk peranannya dalam King Richard, Smith meminta maaf kepada Akademi Seni dan Sains Filem dan rakan-rakannya dalam ucapan penerimaan yang penuh air mata, tetapi tidak kepada Rock.

“Saya mahu menjadi wadah cinta,” kata Smith, dengan air mata mengalir di wajahnya semasa ucapan penerimaannya.

Tidak jelas sama ada Rock, seorang pelawak dan pelakon, sedar bahawa isteri Smith, Jada Pinkett Smith, mengalami penyakit yang menyebabkan keguguran rambut.

Episod dengan Rock, yang mempamerkan persembahan sepanjang 3-1/2 jam, pasti menjadi salah satu momen yang paling diingati dalam 94 tahun Anugerah Akademi.

Insiden itu pada mulanya kelihatan seperti jenaka berskrip tetapi bertukar serius apabila Smith menjerit: “Jauhkan nama isteri saya daripada mulut anda.”

Audio daripada rancangan itu, yang disiarkan pada kelewatan masa beberapa saat di Amerika Syarikat, nampaknya telah dipotong daripada siaran langsung untuk ramai penonton kerana bahasa. Tetapi ia boleh didengari dalam beberapa siaran, contohnya di Jepun dan Australia.

Rock sedang memanggang beberapa calon dan, selepas menyebut Smith, berkata tentang isterinya, “Jada, saya sayang awak. ‘GI Jane II,’ tidak sabar untuk melihatnya.”

Dia merujuk filem GI Jane 1997 di mana pelakon Demi Moore mencukur kepalanya.

Smith kemudian berjalan di atas pentas ke arah Rock, yang meletakkan tangannya di belakang apabila Smith melemparkan tangan terbuka ke mukanya yang menghasilkan tamparan yang boleh didengari, dan dalam bentuk yang sesuai dengan bintang filem aksi. Rock entah bagaimana tetap di atas kakinya.

“Oh, wah! Wah! Will Smith hanya mencemuh saya,” kata Rock sambil penonton ketawa, menyangka ia adalah skit. “Wah, kawan. Itu jenaka GI Jane.”

Smith kemudian membuat apa yang mungkin menjadi salah satu frasa yang paling berulang dalam sejarah Oscar apabila dia berkata, “Jauhkan nama isteri saya daripada mulut anda.”

Rock menjawab, “Saya akan. Itulah malam terhebat dalam sejarah televisyen.”

Smith kemudian mengulangi frasanya, lebih kuat dan lebih sengaja.

Jada Pinkett Smith memberitahu Billboard pada bulan Disember bahawa dia telah bertarung dengan alopecia gangguan autoimun, yang boleh menyebabkan rambut gugur dan botak.

Penonton pada mulanya menganggap kemarahan Smith adalah pura-pura, sebahagian daripada perbuatan itu.

Hanya selepas dia kembali ke tempat duduknya dan menjerit, penonton terdiam dan terdengar tercungap-cungap. Ramai orang di mezanin berdiri dan menundukkan kepala mereka untuk cuba melihat sekilas.

Baca Lagi | Will Smith menampar Chris Rock di atas pentas di Oscars

Rock telah menjadi hos Oscar dua kali, pada tahun 2005, apabila dia menerima ulasan bercampur-campur, dan sekali lagi pada tahun 2016 apabila, semasa bantahan #OscarsSoWhite, dia berhadapan dengan Akademi kerana kekurangan perwakilan Kulit Hitam.

Read Previous

Pakatan Sabah akan menyaman menteri kewangan berhubung 40 peratus kenyataan hasil cukai

Read Next

AirAsia menyelesaikan lebih 90 peratus bayaran balik penumpang setakat ini, kata Tony Fernandes

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.