The Malaysia Post

Klip ‘beruap’ pelakon Zul Ariffin menimbulkan kekecohan di dalam dan luar media sosial

Perempuan Itu

Credits: therakyatpost

Pelakon tempatan Zul Ariffin telah menjadi trending di media sosial selepas berkongsi adegan berwap dirinya yang kini telah dipadam dalam drama Perempuan Itu yang akan datang.

Klip yang telah dikongsi secara meluas oleh peminat media sosial itu, dikecam hebat kerana tidak sesuai malah turut diseru oleh timbalan menteri agama dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Zul pertama kali memuat naik adegan beruap itu di Instagram malam Jumaat lalu di mana pelakon itu dilihat membawa pendatang baru Siti Hariesa dalam posisi tidak senonoh dalam drama berjudul Perempuan Itu.

Antara babak yang menimbulkan kemarahan pengguna media sosial ialah watak Siti Hariesa yang menyuap watak Zul.

Bakal ditayangkan bulan depan, drama ini diterbitkan oleh Erma Fatima dan dibintangi oleh pelakon lain seperti Mimi Lana dan Eman Manan.

Ramai di Twitter bukan sahaja mengecam Zul tetapi pihak produksi kerana mengeluarkan klip berbau wap ketika bulan Ramadan semakin hampir.

Yang lain mengkritik pasukan produksi drama itu kerana menggalakkan ‘budaya lucah’ di Malaysia.

Seorang pengguna mengulas mengatakan bahawa adalah mustahil untuk ‘adegan berwap’ itu melepasi Lembaga Penapisan Filem (LPF) dan sebab Zul menyiarkan video itu hanyalah sebagai strategi pemasaran.

Timbalan menteri agama dan TV3 berkata klip bocor bertentangan dengan ajaran Islam

Stesen TV tempatan TV3 yang akan menyiarkan drama itu bulan depan mengeluarkan kenyataan mengatakan bahawa klip itu tidak sesuai untuk tontonan penonton dan tidak mendapat kebenaran untuk dipaparkan dalam saluran itu.

“Kebanyakan drama akan mengikut garis panduan di bawah LPF.

“Kami berharap semua pelakon dan ahli pasukan produksi peka untuk memuat naik sebarang kandungan kerana ia boleh bercanggah dengan ajaran agama,” baca kenyataan itu.

Klip kontroversi itu turut mendapat perhatian Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama negara Datuk Ahmad Marzuk Shaary, yang memberitahu Sinar Harian bahawa pertemuan dengan Zul, Siti Hariesa dan pihak produksi akan dipanggil.

Ia akan melibatkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta Jabatan Kemajuan Islam (Jakim).

“Dari segi Islam, adegan itu tidak sepatutnya dibawa masuk ke Malaysia kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam,” katanya.

Penerbit Erma dan pengarah Ain Sharif terkejut apabila adegan itu dikeluarkan di Instagram tanpa kebenaran

Mstar melaporkan bahawa kakak Erma, pelakon Datin Seri Umie Aida menulis kiriman mengatakan bahawa kakaknya (Erma) kecewa kerana ada orang yang menyiarkan klip itu di Instagram sebelum meminta kebenaran.

“Saya memberitahunya bahawa adegan itu terlalu berani dan sebagai penerbit, dia harus memberitahu mereka supaya mengikut garis panduan yang diberikan dan tidak melampaui batas.

Baca Lagi | Klip ‘beruap’ pelakon Zul Ariffin menimbulkan kekecohan di dalam dan luar media sosial

“Malah saya melihat klip video itu di Instagram Zul dan memberitahu adik saya bahawa klip ini perlu mendapat kebenaran daripada penerbit terlebih dahulu sebelum ia boleh dikeluarkan di media sosial.

“Saya berharap ini menjadi pengajaran kepada semua,” tulisnya di Instagram.

Read Previous

Kementerian memberi amaran kepada penyiar supaya tidak menyinggung sensitiviti agama

Read Next

Najib memberi penjelasan panjang lebar mengenai hutang 1MDB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here