The Malaysia Post

AirAsia menyelesaikan lebih 90 peratus bayaran balik penumpang setakat ini, kata Tony Fernandes

Tony Fernandes

Credits: axn-asia

AirAsia telah menyelesaikan lebih 90 peratus bayaran balik penumpang setakat ini, walaupun masalah kewangan yang dihadapi oleh industri penerbangan yang dilanda pandemik Covid-19, dan dijangka tidak menghadapi halangan besar untuk menyelesaikan lebih banyak dalam masa beberapa bulan, Capital A Bhd (dahulunya dikenali sebagai AirAsia Group Bhd) ketua pegawai eksekutif (CEO) Tan Sri Tony Fernandes berkata.

Beliau berkata ini dianggap pencapaian yang luar biasa kerana ia dicapai tanpa sebarang sokongan kewangan daripada kerajaan dan jumlah besar yang terlibat berbanding syarikat penerbangan lain memandangkan AirAsia telah menerbangkan kira-kira 90 juta orang sebelum tempoh Covid-19.

“Saya dengan jelas perlu menentukan antara AirAsia X dan AirAsia. AirAsia telah mengendalikan lebih 90 peratus bayaran balik dan ia bukan satu isu kerana kami telah telus. Tetamu kami memahami bahawa kami telah menyokong walaupun terdapat bunyi bising dan akhbar membuat isu mengenainya,” katanya kepada pemberita pada pelancaran maya pelan Super+ baharu airasia Super App hari ini.

Beliau berkata syarikat penerbangan itu melihat sokongan kukuh di mana ia telah menunjukkan prestasi di luar jangkaan dalam kebanyakan pasaran domestik.

“Bayaran balik akan datang semasa penerbangan disambung semula. Di Malaysia, mungkin dalam tempoh beberapa bulan dan Filipina dalam tempoh enam bulan,” katanya.

Beliau berkata tetamu AirAsia X juga akan mendapat baucar apabila syarikat penerbangan itu mula terbang sebagai tanda adil kepada syarikat penerbangan jarak jauh tambang rendah itu.

Mengenai pelan Super+, Fernandes berkata ia adalah pas pertama yang menggabungkan penerbangan dan penghantaran makanan selama setahun dalam satu pakej, yang disifatkannya sebagai setara dengan Amazon Prime dan Netflix, dan menggantikan semua pas tanpa had yang diperkenalkan sebelum ini.

Sementara itu, dalam satu kenyataan, airasia Super App berkata AirAsia menawarkan 200,000 langganan Super+ di empat negara — Malaysia, Filipina, Indonesia dan Thailand, untuk masa terhad mulai hari ini hingga 2 April 2022.

Super+ ialah perkhidmatan langganan tanpa had yang menawarkan penerbangan tanpa had dengan perlindungan insurans Covid-19 dan penghantaran makanan percuma selama setahun berbanding pas sebelumnya, penerbangan percuma tanpa had yang hanya meliputi tambang asas.

Ketua Pegawai Eksekutif airasia Super App Amanda Woo berkata Super+ ialah produk yang belum pernah berlaku sebelum ini di Asean yang membuka kunci faedah perjalanan dan gaya hidup yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

“Kami berbangga menjadi satu-satunya aplikasi super dalam pasaran yang mampu menawarkan pelan langganan yang unik ini yang merangkumi produk dan perkhidmatan pelancongan serta gaya hidup, dengan jelas meletakkan kami sebagai pembekal pilihan untuk rantau ini,” katanya. berkata.

Beliau berkata perjalanan udara sedang melantun kuat, terutamanya dengan pelbagai negara di seluruh Asean mengumumkan pembukaan semula sempadan dan lebih banyak pengaturan lorong perjalanan (VTL) yang diberi vaksin.

“Super+ pastinya akan memudahkan perjalanan yang berpatutan dan mudah untuk semua orang melawat dan meneroka banyak destinasi dalam rangkaian rangkaian luas Kumpulan Penerbangan AirAsia.

“Selain itu, pelanggan juga mempunyai akses kepada yang terbaik daripada apa yang ditawarkan oleh airasia Super App melalui pelbagai saluran penghantarannya di seluruh rantau ini,” tambahnya.

Baca Lagi | AirAsia menyelesaikan lebih 90 peratus bayaran balik penumpang setakat ini, kata Tony Fernandes

Pelan langganan Super+ berharga RM639 di Malaysia, 4,999 baht di Thailand, 2.3 juta rupiah di Indonesia dan 6,599 peso di Filipina dan boleh dibeli di Airasia Super App dengan mengklik ikon “Super+”.

Pelanggan Super+ akan dapat menebus penerbangan mereka dari 28 Mac 2022 hingga 27 Mac 2023 dan perjalanan dari 11 April 2022 hingga 10 April 2023.

Read Previous

Will Smith menampar Chris Rock di atas pentas di Oscars

Read Next

Jurulatih Harimau Malaya Pan-gon mengusahakan identiti baharu untuk pasukan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here