The Malaysia Post

Piala Sudirman: Malaysia tewas kepada Jepun di Kumpulan D

Lapan belas tahun lagi, Malaysia masih belum dapat mengakhiri rentak kekalahan mereka kepada Jepun ketika pemain kebangsaan turun 4-1 dalam kejohanan Piala Sudirman pasukan campuran di Vantaa, Finland semalam.

Kekalahan berat menyaksikan Malaysia, yang terakhir mengalahkan Jepun 3-2 pada peringkat kumpulan edisi 2003 di Belanda, menduduki tempat kedua di Kumpulan D sementara naib juara 2019 Jepun mendahului kumpulan.

Pemenang pingat gangsa beregu lelaki Olimpik Tokyo, Aaron Chia-Soh Wooi Yik menjadikan kedudukan pertama dan satu-satunya Malaysia ketika menewaskan pemain nombor 16 dunia, Takuro Hoki-Yugo Kobayashi 22-20, 14-21, 21-16 dalam pertembungan 67 minit yang mengerikan.

Pada perlawanan seterusnya, S. Kisona tanpa gigi mengalami kekalahan kedua berturut-turut dalam kejohanan itu ketika dia turun 14-21, 14-21 ke nombor lima dunia Akane Yamaguchi dalam perseorangan wanita ketika Jepun menyamakan kedudukan 1-1.

Kemudian muncul pertarungan yang disebut “pertembungan Titans” ketika pemain nombor satu dunia Jepun, Kento Momota bertanding dengan juara All England, Lee Zii Jia di perseorangan lelaki.

Momota yang datang ke pertandingan untuk membalas kekalahan suku akhirnya kepada Zii Jia di All England, menunjukkan semangat juang yang hebat ketika dia kembali dari ketinggalan enam mata pada perlawanan pertama untuk mengatasi Zii Jia 21-18.

Bersemangat di Energia Areena, Momota kemudian keluar kelas ketika dia mengalahkan pemain berusia 23 tahun Zii Jia 21-10 pada perlawanan kedua untuk meletakkan Jepun 2-1.

Perlawanan beregu wanita menyaksikan Chiharu Shida bangkit dari kecederaan pergelangan kaki awal pada perlawanan pertama untuk membantu rakan Nami Matsuyama menjatuhkan Pearly Tan-M Malaysia. Thinaah 21-16, 21-17 untuk mata kemenangan.

Pasangan beregu campuran nombor lima dunia Yuta Watanabe-Arisa Higashino kemudian mengakhiri hari yang indah untuk pilihan kedua kejohanan ketika mereka menang 21-16, 21-9 atas Hoo Pang Ron-Cheah Yee See untuk kemenangan 4-1 yang meyakinkan.

Namun, kedua-dua Jepun dan Malaysia telah melayakkan diri ke suku akhir sebelum pertarungan mereka semalam. Malaysia telah mengesahkan kedudukan mereka dalam lapan terakhir setelah menewaskan England 3-2 pada hari Isnin (27 September) dan Mesir 5-0 pada 28 September.

Cabutan untuk suku akhir hari ini diadakan kelmarin di Vantaa.

Dalam satu lagi perlawanan Kumpulan D, England mengalahkan Mesir 5-0 untuk mengakhiri kempen mereka di tempat ketiga Kumpulan D.

Baca Lagi | Atlet bersara dituduh menipu bekas pegawai sukan kanan

Sementara itu, seri pada suku akhir menyaksikan Malaysia bertanding melawan pesaing utama Indonesia dan Jepun menentang China Taipei, dengan kedua-dua perlawanan akan dimainkan pada jam 9 malam waktu Malaysia (4:00 waktu tempatan).

Juara bertahan, China akan menentang pasukan Eropah, Denmark sementara Korea Selatan akan menentang Thailand dalam pertandingan suku akhir yang lain, yang akan diadakan pada pukul 3 petang waktu Malaysia (10 pagi waktu tempatan).

Read Previous

Umno memutuskan untuk tidak bersekutu dengan Bersatu pada final PRU15

Read Next

Lokman Adam didakwa menyebarkan berita palsu Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.