The Malaysia Post

Lokman Adam didakwa menyebarkan berita palsu Covid-19

Bekas anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Lokman Noor Adam didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana menyebarkan berita palsu Covid-19 melalui rakaman audio visual pada April dan Mei tahun ini.

Lokman, 48, bagaimanapun mengaku tidak bersalah setelah dua pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Hakim MM Edwin Paramjothy.

Menurut tuduhan pertama dan kedua, Lokman dituduh menyebarkan berita palsu melalui rakaman audio visual mengenai penyebaran virus Covid-19 kerana kemasukan warga India ke Malaysia dan menggunakan halaman Facebook “Lokman Adam” untuk menyiarkan palsu berita mengenai kematian seorang pegawai polis akibat vaksin tersebut, dengan tujuan untuk menimbulkan kebimbangan kepada orang ramai pada pukul 10.55 malam pada 3 Mei dan 10.38 malam pada 9 April.

Kedua-dua rakaman itu kemudian dilihat di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Tingkat 27, Menara KPJ, di sini pada jam 4.40 petang, 9 Mei dan 8.55 malam, 11 April.

Tuduhan itu dijelaskan di bawah Seksyen 4 (1) Ordinan 2021 Darurat (Kuasa Penting) (No.2) yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

Terdahulu, Pengarah Pendakwaan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Datin Kalmizah Salleh menawarkan jaminan RM30,000 untuk setiap pertuduhan dengan seorang penjamin dengan syarat tambahan bahawa tertuduh menyerahkan pasportnya ke mahkamah.

“Pihak pendakwaan mendesak agar pasport tertuduh diserahkan kerana kawasan Lembah Klang akan memasuki Fasa 3 dari Rancangan Pemulihan Nasional dan kemungkinan perbatasan nasional akan dibuka tidak lama lagi,” katanya.

Baca Lagi | Mahkamah Tinggi membebaskan Ahmad Maslan daripada tuduhan wang haram sebanyak RM2 juta

Peguam yang mewakili Lokman, Logen Eskander memohon mahkamah untuk jaminan yang lebih rendah dan tidak menahan pasport pelanggannya kerana sempadan negara masih ditutup

“Pelanggan saya menganggur dan menolong isterinya dengan perniagaan satay untuk menyara 11 anak mereka,” kata Logen.

Mahkamah membenarkan Lokman diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan dan menetapkan 25 November untuk sebutan semula kes.

Read Previous

Piala Sudirman: Malaysia tewas kepada Jepun di Kumpulan D

Read Next

Pasport UAE berada di kedudukan terkuat di dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.