The Malaysia Post

Pasport UAE berada di kedudukan terkuat di dunia

UAE

Credits: economictimes

Pasport UAE berada di kedudukan terkuat buat pertama kalinya sejak bulan Disember 2018, ketika negara itu menandakan “Tahun Zayed”. Ia mengekalkan kedudukan teratas pada tahun 2019 tetapi merosot ke tangga ke-14 pada tahun 2020. Walau bagaimanapun, pasport kembali mendapat kejayaannya pada tahun 2021, muncul yang terkuat di peringkat global.

Indeks Pasport Global yang dikeluarkan oleh Arton Capital menduduki tempat pertama di peringkat global kerana mencapai skor mobiliti tertinggi, dengan pasport yang membolehkan masuk ke 152 negara. Sebanyak 98 negara menawarkan kemasukan tanpa visa, 54 negara menawarkan visa semasa ketibaan dan 46 negara memerlukan visa sebelum memasuki negara itu.

UAE awal tahun ini meluluskan pindaan undang-undang kewarganegaraan, yang membolehkan pelabur, profesional, bakat khas dan keluarga mereka memperoleh kewarganegaraan Emirat dan pasport dalam keadaan tertentu. Kewarganegaraan UAE menawarkan pelbagai faedah, termasuk hak untuk menubuhkan atau memiliki entiti dan harta tanah komersial.

Peringkat tersebut berdasarkan kebebasan bergerak dan perjalanan tanpa visa kepada pemegang pasport. Kekuatan pasport bukan sahaja mewakili identiti warganegara, tetapi juga faktor penting yang mempengaruhi aksesnya ke peluang global, kemudahan pergerakan dan kualiti hidup.

Kedudukan telah diubah setelah pengaturan bebas visa menjadi batal antara negara-negara berikutan wabak Covid-19 tercetus.

Untuk mengatasi wabak ini, banyak negara telah mengenakan sekatan perjalanan ke negara lain di mana kes Covid-19 hariannya tinggi.

Read Previous

Lokman Adam didakwa menyebarkan berita palsu Covid-19

Read Next

‘Squid Game’ mungkin merupakan rancangan bukan Inggeris yang paling popular di Netflix yang pernah ada

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here