The Malaysia Post

‘Squid Game’ mungkin merupakan rancangan bukan Inggeris yang paling popular di Netflix yang pernah ada

Netflix mendapat kejayaan lain dengan siri Korea baru Squid Game, dan ia akan menjadi siri terbesar sepanjang masa.

Menurut co-CEO Ted Sarandos, siri seram dystopian Korea berada di landasan yang betul untuk menjadi rancangan streaming bukan rancangan Inggeris yang paling popular.

Sarandos, yang juga ketua kandungan di Netflix, mengatakan demikian pada Persidangan Kod di Los Angeles pada hari Isnin, melaporkan Cnet.

“Terdapat pertunjukan di Netflix sekarang yang merupakan No. 1 di dunia, seperti di mana-mana sahaja di dunia. Ia dipanggil Permainan Sotong.

“Squid Game pasti akan menjadi pertunjukan bahasa bukan Inggeris terbesar kami di dunia.

“Ada peluang yang sangat baik untuk menjadi pertunjukan terbesar kami yang pernah ada.”

Dia tidak menunjukkan ukuran yang digunakan untuk menilai populariti siri ini, tetapi Netflix menilai popularitinya dengan menghitung jumlah tontonan selama 28 hari pertama debut tajuk.

Awal minggu ini, Netflix mengumumkan sepuluh ranking teratas dari siri dan filem asalnya berdasarkan 28 hari pertama tajuk.

Berdasarkan statistik, musim pertama Bridgerton berada di tangga teratas sebagai pertunjukan paling popular dengan 625 juta jam, diikuti oleh siri Sepanyol, Money Heist bahagian 4 dengan 619 juta jam.

Sembilan episod Squid Game, yang berkisar pada kejohanan permainan kanak-kanak yang mematikan, diharapkan dapat mengatasi Bridgerton sebagai siri paling popular Netflix.

Squid Game tayang perdana pada 17 September, memberikannya hanya sekitar 11 hari penonton pada saat Sarandos bercakap.

Pengarah Hwang Dong Hyuk mengatakan dia mengembangkan idea untuk siri ini pada tahun 2008 dari sebuah buku komik yang menggambarkan orang-orang yang bermain permainan ekstrem tetapi dia tidak mendedahkan nama komik itu, lapor Soompi.

Ada yang menyatakan persamaan antara Squid Game dengan filem Jepun 2014 As The Gods Will, yang serupa dengan pertandingan kematian yang melibatkan permainan kanak-kanak dan mempunyai urutan yang setanding.

Read Previous

Pasport UAE berada di kedudukan terkuat di dunia

Read Next

Trump meminta hakim AS untuk memaksa Twitter untuk memulakan semula akaunnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.