The Malaysia Post

UAE di barisan hadapan untuk memerangi krisis di Afghanistan

UAE

Credits: images

Sejak masa Taliban mengalahkan Afghanistan, UAE berada di barisan depan untuk memberikan bantuan kemanusiaan dan bekalan makanan kepada rakyat Afghanistan. PBB telah menyedari dan menghargai usaha yang dilakukan oleh PBB dalam masa ujian tersebut dengan mempertimbangkan betapa berbahayanya dan berisikonya menghantar bantuan ke udara.

Telah terbukti bahawa keadaan kemanusiaan di Afghanistan cukup terdesak dan pemerintah mereka meminta bantuan segera kepada negara itu. UNHRC menegaskan bahawa Afghanistan sangat memerlukan makanan, susu, ubat-ubatan, tempat tinggal, dan keperluan lain.

Menolong mereka yang memerlukan dan menyediakan kemudahan hidup asas, sebuah pesawat bantuan yang berisi 13 tan bekalan kemanusiaan dan makanan dihantar oleh Pertubuhan Kemanusiaan dan Amal Mohammed bin Rashid Al Maktoum dari UAE hujung minggu lalu untuk menyokong rakyat Afghanistan.

Ini adalah sebahagian daripada sumbangan mereka untuk menyediakan keperluan asas dan perlu dari ribuan keluarga Afghanistan, terutama kumpulan yang paling rentan seperti wanita, anak-anak, dan orang tua. Kerajaan UAE mengambil tindakan baik ini dengan bantuan segera. Rangka kerja kemanusiaan yang dibuat oleh UAE tidak hanya memerlukan sokongan penuh kepada rakyat Afghanistan dalam senario mereka sekarang tetapi juga menjaga kesejahteraan mental mereka dan memberikan perkhidmatan selepas rawatan.

Juga dilihat bahawa arahan khas Syeikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, yang merupakan Putera Mahkota Abu Dhabi, UAE menjadi tuan rumah ribuan keluarga Afghanistan dan memberi mereka perawatan di masyarakat juga.

Baca Lagi | Pasport UAE berada di kedudukan terkuat di dunia

Melangkah lebih jauh untuk membantu, UAE juga mengirim pesawat untuk pengungsi bagi mereka yang negaranya tidak dapat memberi jalan keluar bagi mereka yang terperangkap di Afghanistan. UAE dilihat sebagai peneroka hab logistik penting bagi usaha evakuasi global di Afghanistan sejak beberapa minggu kebelakangan ini. Mereka telah membantu pengungsian sekitar 39.827 warga Afghanistan dan warga asing sejak krisis meletus pada awal bulan Ogos.

Read Previous

Lelaki di sebalik pernyataan rasis terhadap shuttler Kisona, naib ketua bahagian Bersatu

Read Next

Ferguson mengkritik Solksjaer kerana Ronaldo cuma di bangku simpanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here