The Malaysia Post

Platform Penstriman Terutamanya Netflix semakin mendapat tempat di Asia Tenggara

SEA, Pasaran Yang Sangat Diidamkan Untuk Platform Penstriman

Asia Tenggara ialah pasaran yang sangat diidamkan untuk platform penstriman tempatan, serta untuk gergasi antarabangsa seperti Netflix atau Disney+, yang melihat kumpulan pelanggan berpotensi. Di bahagian dunia ini, sektor penstriman video masih jauh untuk mencapai kematangan. Walau bagaimanapun, laporan baharu mendedahkan bahawa tontonan video dalam talian premium meningkat 6 peratus suku pada suku tahun.

Cerapan dan Analitis Pengguna Video Dalam Talian Asia

Menurut laporan The South-east Asia Online Consumer Insights and Analytics, daripada Rakan Kongsi Media Asia, tontonan meningkat sebanyak 6 peratus antara Q2 dan Q3 2022 di Asia Tenggara. Rantau ini menyaksikan 2.5 juta pelanggan baharu bersih, menjadikan jumlah langganan kepada 43.5 juta.

Walaupun Disney+ telah bekerja keras untuk memantapkan dirinya di pasaran Asia, Netflix sekali lagi menjadi peneraju di rantau dunia ini, termasuk Singapura, Indonesia, Thailand, Filipina dan Malaysia. Platform sahaja mewakili 42 peratus masa tontonan video premium di bahagian dunia ini, mendahului platform China Viu (13 peratus penonton) dan WeTV Tencent (10 peratus).

Prime Video telah menarik kira-kira 400,000 pelanggan baharu selepas usaha untuk memadankan jangkaan pelanggan tempatan, khususnya di Indonesia, Filipina dan Thailand.

Baca Lagi | Harapkan Mana-mana PM Berjuang

Baca Lagi | Pakar Ekonomi Memberi Amaran tentang Risiko Kemelesetan Teknikal 2023 jika Pembuatan Semakin Memburuk di Singapura

Vidio, Hit di Indonesia

Perkhidmatan penstriman Vidio, yang mendapat sambutan hangat di Indonesia, mengesahkan kedudukannya sebagai peneraju serantau dalam pertumbuhan pelanggan, menamatkan Q3 2022 dengan empat juta pelanggan. Vidio ialah platform kelima paling banyak ditonton di Asia Tenggara (7 peratus daripada keseluruhan penonton), di belakang Disney+ (9 peratus daripada penonton).

“Pertumbuhan Vidio dan Prime Video setakat ini telah mengembangkan alam semesta penstriman Asia Tenggara. Lagu popular Korea seperti Extraordinary Attorney Woo membantu meningkatkan kepimpinan penggunaan Netflix di Asia Tenggara, manakala Disney’s Big Mouth dan Amazon’s Love In Contract juga menjana buzz yang kuat,” kata penganalisis MPA, Dhivya T.

Drama Korea

Penganalisis itu meneruskan: “Drama Korea ialah kategori video premium strim teratas dengan 32 peratus daripada jumlah penonton. Di Indonesia dan Thailand, kandungan tempatan berkualiti tinggi kekal kritikal. Filem asal seperti Love Mechanics (WeTV), School Tales The Series (Netflix) dan The Sexy Doctor is Mine (Vidio) menjadi sorotan pada suku ketiga. Pelancaran Disney+ Filipina, momentum Vidio dan senarai tempatan yang kukuh daripada Netflix dan Amazon dijangka memacu pertumbuhan SVOD pada Q4, walaupun sentimen pengguna telah lemah di Malaysia, Filipina dan Thailand.”

Read Previous

Risiko Kemelesetan Teknikal jika Pembuatan Lebih Buruk di Singapura

Read Next

Selangor vs JDT Dalam Saingan Piala Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.