The Malaysia Post

Harapkan Mana-mana PM Berjuang

Malaysia Mendapat PM sebelum Minggu Berakhir

Malaysia berkemungkinan mendapat perdana menteri sebelum minggu ini berakhir. Siapa pun PM itu — merah atau biru tua — adakah dia akan memimpin negara ke atas?

Banyak masa dan usaha dibelanjakan untuk memilih PM sehingga persoalan sama ada pilihan itu mengatasi halangan negara sekarang — dan badai yang akan datang pada 2023 — tidak terjawab.

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim begitu populis. Dia membina kerjayanya daripada janji dan bukannya penyampaian, semua itu daripada perjanjian “diaspal dengan niat baik” dengan Mahathir Mohamad pada 1982 yang mengumumkan kemasukannya ke kuasa negara.

Muhyiddin Yassin

Muhyiddin Yassin juga tidak kurang populis dengan keengganan yang tinggi untuk membuat keputusan yang sukar – pentadbiran wabaknya adalah bertahan, bukan kebangkitan.

Salah satu daripada kedua-duanya mesti mempunyai keberanian untuk memimpin dan tidak popular jika perlu. Ruangan ini yakin kedua-duanya kehilangan keberanian. Demi negara, harap mereka dapati apabila berkuasa.

Mengapakah kedua-duanya bergelut serta-merta daripada bersumpah? Inilah sebabnya.

Pentadbiran Anwar

DAP mungkin mangsa pertama Kabinet. Lonjakan biru gelap — penguasaan menyeluruh Perikatan Nasional terhadap tali pinggang Islam — dengan enam pilihan raya negeri akan berlangsung dalam tempoh lapan bulan dan keinginan peribadi Anwar untuk mendapatkan undi umat Islam di atas segala-galanya akan membawa kepada mengehadkan wakil DAP secara strategik, bukan dalam jumlah tetapi secara signifikan.

Input “Rocket folks” dialu-alukan tetapi perlu disenyapkan dengan jelas untuk mengelakkan kegagalan Kementerian Kewangan Lim Guan Eng pentadbiran Mahathir berulang.

Sejujurnya, Lim tidak melakukan banyak kesalahan kepada ekonomi Malaysia tetapi dia dan anak buahnya adalah kereta api PR yang karam. Mereka menyumbang secara besar-besaran kepada permusuhan umat Islam terhadap DAP dalam kerajaan.

Anwar, bekas menteri kewangan terbaik Asia – dengan timbalan presiden parti akauntan bertauliah – akan memikirkan peluangnya untuk membetulkan negara dengan cepat. Tetapi bagaimana?

Anwar tidak akan menyentuh subsidi dan tidak akan mengenakan cukai lebih. Sudah tentu tidak mengurangkan anugerah Bumiputera pada setiap peringkat perolehan kerajaan.

Apa yang dia gembira lakukan ialah menggariskan bagaimana usaha yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk memerangi rasuah — mengaktifkan terompet pasukan berkuda dan bayangkan Rafizi Ramli yang mengamuk dengan lencana kebenaran meredah ke Putrajaya dengan menaiki kuda — membawa kepada penjimatan yang menakjubkan.

Itu sahaja. Rancangan untuk membiayai perbelanjaan selanjutnya melalui penjimatan apabila rasuah dihapuskan, dihantar ke Musytari.

Selanjutnya, pentadbiran ini akan bergantung kepada situasi global yang menggalakkan dan mengharapkan harga komoditi mematuhi jangkaan kami. Ia tidak akan memacu agenda reformasi ekonomi. Ia lebih suka penyelesaian tanpa rasa sakit.

Namun semua keuntungan jangka panjang bergantung pada kesakitan jangka pendek. Anwar menjadi menteri kewangan 30 tahun lalu ketika Asia dan harimaunya mengaum. Ini Malaysia yang berbeza. Reformasi sudah lama tertangguh.

Anwar mempunyai kecenderungan untuk menjual penyelesaian mudah dan memperkukuh kelayakannya dengan menunjuk kepada ketidakcukupan lawannya.

Akan Ada Positif

Menterinya berkemungkinan lebih positif dan bersedia untuk melibatkan masyarakat sivil, dan badan perundangan cenderung kepada penggubalan undang-undang yang progresif — mengenai hak sivil, akses dan ketelusan.

tribulasi 2018-2020 bagaimanapun berkisar pada penjawat awam, bukan ahli politik.

Jasa tidak sayang Pakatan. Kemenangan mengecewakan Radzi Jidin di Putrajaya mencerminkan kenaikan PN baru-baru ini sebagai jenama pilihan.

Sama ada menteri yang mencukupi dengan pegawai mereka mencari kemahiran untuk mengatasi blok pentadbiran atau Anwar menawarkan kepimpinan berwawasan yang menangkap imaginasi negara, yang mana penjawat awam terpaksa berundur dalam menghadapi inspirasinya.

Cara kedua-duanya berkempen pada bulan lepas, ruangan ini masih sangat tidak yakin.

Cabaran pengurusan ekonomi mungkin akan membebankannya.

Baca Lagi | Kebuntuan Politik Berpanjangan kerana BN Berhasrat Menangguhkan Pertemuan dengan Agong

Baca Lagi | Siapa Yang Akan Menjadi ‘Parastronaut’ Pertama Sejarah?

Pentadbiran Muhyiddin

Suapan kedua ceri semasa Abah pulang. Penjawat awam pasti gembira tetapi kegembiraan mereka adalah berdasarkan Muhyiddin tidak goyang bot.

Hampir sedekad sebagai menteri besar Johor mewariskan beliau kemahiran untuk kekal relevan kepada pengundi walaupun negara masih suam-suam kuku.

“Ayah prihatin” akan menjadi nada tetapi bagaimana jika kos sara hidup membebani rakyat?

Rakan kongsi kanan PN PAS akan meminta paun dagingnya. Ia mungkin kurang mengambil berat tentang kewangan, pengangkutan, perdagangan antarabangsa dan portfolio asing, dan terus memerhatikan untuk membenamkan ideologinya ke dalam urat negara melalui pendidikan, kesihatan, pembangunan luar bandar dan Wilayah Persekutuan — perhatikan portfolio liberal bandar — portfolio.

Pentadbiran pandemik PN (2020-21) tidak pernah di bawah pengawasan dan dibatalkan sepenuhnya oleh Zahid Hamidi. Semasa tempoh singkatnya, ia diukur dengan kemasukan ke hospital dan angka kematian apabila rakyat tinggal di rumah untuk membunuh virus. Oleh itu, ia mengekalkan romantisme yang tidak kena pada tempatnya kerana pengukuran biasa dianggap tidak perlu ketika itu.

Kali ini Muhyiddin Mesti Memimpin

PAS membebankannya dengan tumpuan masyarakat berbanding kemajuan ekonomi, dan dia tidak boleh menolak. Jika PN gagal membina gelombang biru tua pada pilihan raya negeri 2023, kesalahan mungkin ditujukan kepadanya.

Kedah, Kelantan dan Terengganu satu formaliti untuk menang pada kadar ini. Pulau Pinang kekal merah tetapi selepas memasuki Seberang Perai utara, memenangi kerusi DUN itu meletakkan penanda untuk perlumbaan masa depan.

Selangor adalah permata mahkota, dan penguasaan PN di utara negeri itu dengan pencerobohan ke barat (Klang) mencetuskan serangan yang sewajarnya. Cue untuk meningkatkan ante pada retorik perkauman.

Maknanya wacana Melayu pertama seperti yang diukir oleh Muhyiddin berisiko mengambil nyawa sendiri tanpa brek.

Rakyat Malaysia tidak akan berasa lebih berpecah belah berbanding lapan bulan akan datang.

Trajektori peningkatan pengangguran belia atau kurang pekerjaan — graduan Islam menunggang basikal untuk mendapatkan makanan ke rumah merah kelas pertengahan — akan menimbulkan rasa ditinggalkan dan mengalihkan kebimbangan menggunakan platform politik identiti yang digalakkan untuk mereka.

Mungkin semua tentang pentadbiran yang bertujuan untuk mengekalkan perasaan baik dan menyalahkan pihak lawan mereka di luar kuasa atas kekacauan dalam kerajaan.

PM dengan Mana-mana Nama Lain

Jadi, selepas perayaan berakhir, masalah muncul ke permukaan.

Masalah yang lebih besar, pengundi kita menjangkakan ketidaktentuan dan kebimbangan akan berakhir dengan PM yang dinamakan.

Rakyat Malaysia merasakan kejayaan sentiasa berada dalam satu keputusan walaupun ketika dunia menjadi semakin kompleks.

Dengan enam perdana menteri dalam 60 tahun ganjil yang pertama, pandangan serong tentang kestabilan dan kemajuan yang sama kepada PM telah dihias secara palsu dalam kesedaran kolektif kita.

Lima tahun lalu dengan lima PM — termasuk yang akan datang — sepatutnya mencabar kepercayaan itu. Malangnya, rakyat mengambil masa untuk menyedarinya.

Mereka masih belum. Orang seperti mereka sentiasa mendambakan masa lalu yang lebih baik apabila mereka mengingati atau menceritakan semula kepada mereka oleh orang tua mereka.

Orang ramai mungkin kelihatan terkilan jika dimaklumkan dalam tempoh lima tahun akan datang mungkin melihat lebih banyak PM, satu atau dua lagi.

PM bukanlah penyelesaian secara automatik tetapi dia boleh menjadi permulaan. Jika dia mula. Dia mungkin hanya mahu kekal selama mungkin daripada memimpin Malaysia ke hadapan.

Ketika inilah Malaysia perlu mula bimbang.

Read Previous

Siapa Yang Akan Menjadi ‘Parastronaut’ Pertama Sejarah?

Read Next

Risiko Kemelesetan Teknikal jika Pembuatan Lebih Buruk di Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.