The Malaysia Post

Idea Perniagaan Terbaik untuk Dimulakan di Malaysia

Sistem Politik dan Ekonomi yang Stabil

Malaysia merupakan destinasi perniagaan utama yang dicemburui oleh beribu-ribu pelabur yang berminat untuk memulakan usaha niaga di luar negara. Negara ini mempunyai salah satu sistem politik dan ekonomi yang paling stabil di Asia. Rejim cukainya juga menarik minat pelbagai pelabur yang ingin memanfaatkan potensi rantau ini.

Faktor-faktor ini hanya menjadikannya matang untuk perniagaan. Selain itu, Malaysia mempunyai peluang yang luar biasa untuk memulakan pelbagai perniagaan di pelbagai tempat di seluruh negara. Ia umpama jaminan kejayaan bagi sesiapa yang ingin memulakan perniagaan, sama ada di Kuala Lumpur atau mana-mana bandar peranginan.

Syarikat Multinasional Malaysia Meningkat!

Bukti mudahnya ialah semakin banyak syarikat multinasional yang beroperasi di negara ini. Ini mungkin membuatkan anda berfikir bahawa keseluruhan pai tidak lagi tersedia jika anda berfikir untuk memulakan perniagaan baharu di Malaysia sekarang. Tetapi ia akan menarik minat anda bahawa masih terdapat ruang dalam hampir setiap industri untuk pemain baharu yang akan datang. Satu-satunya kebimbangan anda adalah untuk menghasilkan cadangan yang masih mempunyai potensi yang baik.

Jika anda memilih untuk menyertai industri arus perdana, walau bagaimanapun, anda masih mempunyai kewajipan untuk memberikan yang terbaik. Jika tidak, anda akan sesak nafas dengan persaingan sengit yang sudah wujud dalam arena perniagaan. Berikut ialah pandangan ringkas tentang beberapa perniagaan yang sangat mendapat permintaan yang mungkin anda pertimbangkan jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk memulakan perniagaan di Malaysia.

Perniagaan Pembersihan

Pembersihan adalah satu keperluan untuk semua orang. Dengan tuntutan semasa gaya hidup moden, sangat sedikit orang yang mendapat masa untuk membersihkan pakaian mereka dengan kerap. Anda harus sedar bahawa terdapat beberapa bandar di Malaysia dengan sasaran utama untuk perniagaan seperti ini. Baik yang muda mahupun yang tua sentiasa bergerak. Oleh itu, mereka akan menghargai sesiapa sahaja yang boleh datang dan membantu mereka dengan menjaga pakaian mereka. Inilah yang menjadikan perkhidmatan pembersihan antara perkhidmatan yang paling dicari di bandar-bandar utama di Malaysia. Selain itu, modal yang diperlukan untuk memulakan perniagaan pembersihan tidaklah tinggi. Kemahiran yang diperlukan untuk membuat pakaian keluar dari mesin basuh bersih juga sangat minimum. Bergantung pada lokasi syarikat, anda mungkin tidak memerlukan banyak iklan. Jika anda boleh melakukan kerja dengan baik, mulut ke mulut sudah memadai untuk membuatkan pelanggan terus mengetuk pintu anda.

Baca Lagi | Hannah Yeoh: Dakwaan Muhyiddin ‘Pengkristianan’ menunjukkan siapa ‘Abah’ sebenar

Baca Lagi | Kerajaan Mana Yang Baik untuk Malaysia?

Perkhidmatan Perunding di Malaysia

Negara yang berpusatkan perniagaan seperti Malaysia akan sentiasa menjadi syurga perunding. Ini mungkin istilah yang lebih luas dan boleh merujuk kepada banyak perkhidmatan, tetapi jika anda mempunyai kelayakan untuk menasihati profesional, perniagaan dan individu lain tentang cara mendapatkan hasil yang mereka inginkan, maka anda akan sentiasa berada dalam perniagaan.

Malaysia penuh dengan syarikat, perkhidmatan dan individu yang memerlukan bantuan dalam cara perundingan. Terpulang kepada anda untuk mengetahui cara terbaik untuk meletakkan diri anda dan memanfaatkan ceruk malar hijau ini. Terdapat permintaan yang tinggi untuk perunding dalam beberapa bidang. Seperti-:

  • Peruncitan dalam talian – ini merupakan sektor yang berkembang pesat di Malaysia, dan hampir setiap perniagaan tergesa-gesa untuk mempunyai kehadiran dalam talian. Walau bagaimanapun, mereka tidak tahu bagaimana untuk melakukannya. Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang ini, maka anda harus menganggap Malaysia sebagai pangkalan anda untuk membina perniagaan.
  • Kecekapan tenaga – kegilaan tentang tenaga di dunia pada masa ini adalah mengenai tenaga bersih dan kecekapan tenaga. Tidak begitu ramai pakar kecekapan tenaga di negara ini. Dan ini adalah satu lagi bidang yang anda boleh eksploitasi untuk menubuhkan perniagaan yang sangat menguntungkan.
  • Perunding media sosial – perniagaan, syarikat dan syarikat tidak lagi boleh mengabaikan kepentingan media sosial sebagai alat untuk pertumbuhan dalam perniagaan yang ditubuhkan. Masalahnya ialah ini adalah konsep dan pendekatan pemasaran yang agak baru. Tidak ramai yang tahu mengenainya, tetapi mereka sangat memerlukannya. Jika anda pakar dalam bidang ini, maka Malaysia adalah tanah yang subur untuk anda memulakan perniagaan.
  • Industri lain di mana perkhidmatan perundingan berkemungkinan berkembang maju di Malaysia – perundingan pendidikan, perundingan insurans kesihatan, perundingan pelancongan & pengembaraan, dan perundingan pemasaran digital, antara lain.

Perniagaan E-dagang Dalam Talian

Membeli-belah dalam talian dengan pantas mengambil alih industri runcit di Malaysia, terutamanya di bandar-bandar besar. Oleh itu, sekarang adalah masa terbaik untuk menganggapnya sebagai antara perniagaan terbaik untuk bermula di Malaysia. Dianggarkan penembusan e-dagang di negara ini akan mencapai 74% menjelang 2020.

Ini menunjukkan bahawa hampir tiga perempat daripada 5.5 juta penduduk akan membeli barangan mereka daripada internet. Indahnya memulakan perniagaan e-dagang di bandar-bandar Melayu ialah ia memerlukan modal yang sangat rendah. Dengan perkhidmatan pemasaran digital pakar, anda boleh beroperasi dalam masa yang singkat. Apa yang anda perlu pastikan ialah anda menawarkan produk dan perkhidmatan yang berkualiti, dan anda sentiasa menepati masa dalam hal penghantaran.

Perkhidmatan Pemasaran Digital

Dengan penembusan media sosial, setiap syarikat menyedari keperluan untuk memasarkan produk mereka dalam talian. Tetapi bukan hanya perniagaan yang memerlukan kehadiran dalam talian melalui pemasaran digital. Kedua-dua institusi awam dan kerajaan juga berminat untuk menggunakan kaedah pemasaran baharu ini. Ini kerana mereka telah menyedari bahawa kebanyakan khalayak sasaran mereka menghabiskan banyak masa dalam talian. Selagi internet wujud, akan sentiasa ada permintaan untuk perkhidmatan pemasaran digital. Inilah yang menjadikannya idea yang bagus untuk dipertimbangkan apabila anda ingin memulakan perniagaan di Malaysia.

Agensi Pendidikan & Latihan

Perkhidmatan Pendidikan & Latihan ialah satu lagi sektor yang berkembang pesat yang patut dipertimbangkan jika anda mencari perniagaan untuk dimulakan di Malaysia, terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur. Ini bukanlah menunjukkan bahawa terdapat kekurangan institusi untuk menyediakan pendidikan berkualiti di Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk latihan berpusatkan khusus.

Majoriti orang di seluruh dunia menghabiskan masa dan sumber mereka untuk mempelajari perkara umum apabila mereka boleh menghabiskan masa dan tenaga itu untuk mempelajari perkara khusus yang akan memberi impak paling besar kepada kerjaya mereka. Ia adalah jenis latihan yang mendapat permintaan tinggi di Malaysia. Selain itu, terdapat juga sebilangan besar orang yang ingin memperoleh latihan khusus tersebut tanpa perlu keluar dari rumah untuk mendapatkan latihan.

Perniagaan Francais

Malaysia sejak beberapa tahun lalu muncul sebagai destinasi kegemaran untuk menetapkan pelbagai jenis francais. Negara ini sudah mempunyai kehadiran kukuh francais antarabangsa. Tetapi yang lain masih menawarkan lebih banyak peluang untuk pelabur yang berminat untuk membuka kedai di Malaysia. Gelombang ini boleh dikaitkan dengan sejumlah besar ekspatriat di negara ini dan kuasa beli penduduk tempatan yang lebih tinggi. Jika anda berminat untuk memulakan francais di Malaysia, maka kejayaan anda hampir terjamin jika anda boleh menceburi industri fesyen, makanan dan pembersihan.

Perkhidmatan Profesional

Sama seperti perkhidmatan perundingan, semua jenis perkhidmatan profesional mendapat permintaan tinggi di Malaysia. Syarikat, perniagaan, syarikat dan individu memerlukan kemahiran yang diperlukan untuk membantu mereka mengembangkan perniagaan mereka. Tidak kira kemahiran yang anda miliki, seseorang di Malaysia sentiasa mencari anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah membungkus diri anda dengan baik dan menunjukkan bahawa anda boleh menawarkan penyelesaian sebenar kepada masalah perniagaan sebenar. Niche hangat untuk perkhidmatan ini termasuk perkhidmatan guaman, perkhidmatan kewangan, nasihat perjalanan, perkhidmatan penjagaan kesihatan, pendidikan dan latihan, antara lain.

Agensi pekerjaan

Kuala Lumpur di Malaysia bukan sekadar destinasi hangat untuk syarikat dan syarikat yang berminat untuk mengambil kesempatan daripada kadar cukai yang rendah. Ia juga merupakan sarang untuk pekerja yang berminat untuk bekerja dalam persekitaran yang berkembang pesat. Jika ada, semua syarikat yang berpindah ke bandar-bandar Melayu akan sentiasa memerlukan tenaga kerja untuk operasi mereka.

Inilah yang menjadikan idea untuk menjalankan agensi perekrutan begitu menarik jika anda sedang mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan di Malaysia. Pekerja asing yang berminat berminat untuk mempelajari cara mendapatkan pekerjaan di Malaysia dan bagaimana mereka boleh menetap. Sebagai agensi pengambilan, anda adalah salah satu sumber yang mereka tidak boleh lakukan tanpanya.

Perniagaan runcit

Malaysia merupakan kuasa ekonomi yang kuat di Asia Tenggara. Ia mempunyai kehadiran gergasi runcit yang kukuh, serta mereka yang baru bermula. Kedudukannya di rantau ini menjadikannya hab perniagaan ke dan dari Asia Tenggara. Oleh itu, peluang runcit di negara ini sangat luar biasa.

Sama ada anda ingin berat sebelah terhadap pengimportan, atau anda ingin menjual barangan dari rantau ini ke seluruh dunia, jika anda memulakan perniagaan runcit dengan barangan yang unik dan bergerak pantas, maka langit akan menjadi had kejayaan anda. Keperluan modal untuk memulakan kedai runcit yang baik mungkin tinggi, tetapi pulangan akan berbaloi dengan kos permulaan yang tinggi.

Read Previous

Kerajaan Mana Yang Baik untuk Malaysia?

Read Next

Bagaimana untuk Melabur di Malaysia? Ini caranya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.