The Malaysia Post

Cara Memulakan Perniagaan Panduan Langkah demi Langkah

Cara Memulakan Perniagaan Kecil: Senarai Semak Mesti Ada untuk Mencetuskan Kejayaan

Perkara yang Anda Inginkan Perniagaan Anda

Jika anda membaca halaman ini, anda mungkin sudah mendapat idea tentang perniagaan anda. Walau apa pun idea perniagaan anda yang hebat, anda boleh meningkatkan peluang kejayaan anda jika anda meluangkan masa untuk memetakan penciptaannya langkah demi langkah. Di sini anda akan menemui sumber dan artikel untuk membantu anda membina perniagaan anda — dari fasa idea hingga mengupah pekerja dan memfailkan cukai.

1. Kenal pasti idea perniagaan

Begitu ramai orang mempunyai idea yang hebat. Tetapi, mereka tidak pernah meluangkan masa untuk mengetahui sama ada idea ini berpotensi untuk menjadi perniagaan.

2. Menjalankan penyelidikan pasaran

Sebelum anda melabur dalam idea anda dari segi kewangan dan emosi, anda mesti mengetahui sama ada terdapat pembeli untuk produk anda. Adakah anda menyediakan perkhidmatan yang mendapat permintaan? Adakah perkhidmatan ini berdaya maju dari segi kewangan? Adakah anda mempunyai cara untuk mengakses pelanggan anda?

3. Tulis rancangan perniagaan/pitch

Kebanyakan pakar mengesyorkan agar usahawan baharu membuat rancangan perniagaan — tetapi apakah sebenarnya rancangan perniagaan itu? Dan adakah anda benar-benar memerlukannya?

Walaupun menulis rancangan perniagaan bukanlah jalan yang pasti untuk berjaya, kajian menunjukkan bahawa orang yang mencipta rancangan perniagaan cenderung juga menjadi usahawan yang berjaya, jadi ia tidak merugikan.

Nasihat kami? Sama ada anda menulis rancangan perniagaan formal, membina rancangan mental, atau membincangkan rancangan dengan rakan kongsi, berusaha untuk membuat rancangan perniagaan.

4. Pilih struktur perniagaan

Setiap usahawan mesti membuat keputusan bagaimana untuk menstruktur perniagaan mereka atas beberapa sebab. Perkara yang anda pilih mempengaruhi liabiliti dan cukai anda, serta undang-undang dan peraturan yang anda tertakluk.

Terdapat banyak struktur undang-undang perniagaan. Tetapi yang manakah sesuai untuk anda? Itu bergantung pada bilangan pekerja yang anda ada, sejauh mana anda selesa dengan memikul liabiliti peribadi untuk operasi perniagaan dan cara anda ingin membayar cukai ke atas wang yang diperoleh oleh perniagaan.

5. Dapatkan id cukai persekutuan

Anda mungkin memerlukan Nombor Pengenalan Majikan (EIN) persekutuan untuk menjalankan perniagaan tidak kira di mana anda berada. IRS berkata untuk mendapatkan EIN jika mana-mana perkara berikut dikenakan:

– Anda mempunyai pekerja.
– Anda beroperasi sebagai sebuah syarikat atau perkongsian.
– Anda memfailkan penyata cukai untuk pekerjaan; eksais; atau alkohol, tembakau dan senjata api.
– Anda menahan cukai bukan gaji ke atas pendapatan yang anda bayar kepada “orang asing bukan pemastautin” (takrif IRS).
– Anda mempunyai pelan Keogh, iaitu pelan persaraan untuk beberapa perniagaan kecil dan orang yang bekerja sendiri.
– Perniagaan anda mempunyai hubungan dengan organisasi tertentu seperti estet, koperasi peladang, organisasi bukan untung, pentadbir pelan, hartanah dan organisasi gadai janji atau amanah.
– Untuk mendapatkan EIN, lengkapkan dan serahkan permohonan dengan IRS. Anda layak mendapat EIN selagi orang yang memohon mempunyai nombor Keselamatan Sosial (SSN) yang sah atau lain — — Nombor Pengenalan Pembayar Cukai (TIN).

6. Buka akaun bank

Pertama, anda memerlukan tempat untuk meletakkan wang yang diperoleh perniagaan anda. Walaupun tidak selalu diperlukan untuk membuka akaun bank yang berasingan untuk pendapatan perniagaan, kami mengesyorkan berbuat demikian atas beberapa sebab. Ini termasuk (tetapi tidak terhad kepada) kredit dan modal, perlindungan liabiliti, perkhidmatan profesional dan cukai.

7. Pembiayaan yang selamat

Modal ialah wang yang anda perlukan untuk melancarkan matlamat keusahawanan anda. Tetapi bagaimana anda mendapatkannya? Jika idea perniagaan cemerlang anda memerlukan banyak wang untuk dimulakan, anda mungkin perlu meminta pelabur untuk menyertai organisasi baharu anda. Tetapi itu bukan satu-satunya pilihan anda. Anda boleh membiayai perniagaan anda sendiri, bertanya kepada keluarga dan rakan, mendapatkan pinjaman, menghubungi pelabur modal, cuba crowdsourcing atau pergi ke kerajaan.

8. Bina laman web

Laman web telah menjadi lebih penting dalam pemasaran dan kesedaran jenama. Daripada WordPress hingga Squarespace, terdapat banyak pilihan dalam cara mengecap jenama anda ke dalam web seluruh dunia.

9. Perisian kewangan

Adalah penting untuk dapat menyelaraskan sistem anda dalam cara anda menjejaki kewangan, membayar pekerja, vendor invois, pelanggan bil dan rekod cukai yang selamat.

10. Mengupah pekerja

Apabila perniagaan anda berkembang, pekerja anda juga akan berkembang. Anda memerlukan perisian untuk mengurus pekerja anda dan membantu mereka berkembang.

11. Failkan cukai anda

Tidak ada yang lebih tertekan daripada mengisi borang kerajaan tanpa keyakinan tentang apa yang anda sepatutnya tulis. Memfailkan cukai bukan jenaka, tetapi terdapat sistem dan perisian yang boleh membantu meringankan beban tahunan ini.

yang dibawa pulang

Sama ada anda berada di permulaan perjalanan keusahawanan anda atau di suatu tempat di tengah-tengah, penyelesaian mungkin kelihatan sukar dicari. Terdapat sistem dan perisian yang dibuat untuk memudahkan perkara seperti ini untuk anda.

Intinya: anda tidak bersendirian dan kami di sini untuk membantu anda mencari penyelesaian yang paling sesuai untuk masalah anda.

Baca Lagi | RM332 juta untuk sukan Malaysia

Baca Lagi | Malaysia meratifikasi CPTPP

Read Previous

Malaysia meratifikasi CPTPP

Read Next

5 celak teratas boleh didapati di Malaysia pada tahun 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.