The Malaysia Post

Malaysia meratifikasi CPTPP

Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik

Malaysia secara rasmi telah meratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) berikutan bertahun-tahun perbincangan dan perundingan yang teliti oleh kerajaan.

Analisis Kos-Faedah

“Berdasarkan penemuan Analisis Kos-Faedah (CBA), jelas bahawa faedah yang diperoleh daripada ratifikasi CPTPP jauh melebihi sebarang kos yang mungkin timbul daripada pelaksanaan Perjanjian ini,” kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa. dan Industri (Miti) dalam satu kenyataan.

“Ringkasnya, CPTPP meletakkan Malaysia pada kedudukan strategik, meningkatkan daya saing kita di arena global.

“Sebagai blok yang memajukan integrasi ekonomi serantau, CPTPP juga merupakan bukti kepentingan sistem perdagangan pelbagai hala,” tambahnya.

Miti, CPTPP akan Meluaskan Akses Malaysia kepada Pasaran Baharu

Menurut Miti, CPTPP akan meluaskan akses Malaysia kepada pasaran baharu seperti Kanada, Mexico dan Peru, yang tidak dilindungi oleh mana-mana Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) sedia ada.

Ini akan menyediakan akses kepada rangkaian lebih luas bahan mentah berkualiti tinggi pada harga yang kompetitif, dan meningkatkan daya tarikan negara sebagai destinasi pelaburan.

Miti menambah, CPTPP juga akan menawarkan bantuan teknikal dan program pembinaan kapasiti yang bertujuan untuk menambah baik dan membangunkan keupayaan sektor tempatan dalam bidang perindustrian utama seperti automotif, E&E, bahan kimia, peralatan optik dan saintifik serta peranti perubatan.

CPTTP juga akan meningkatkan keunggulan Malaysia sebagai ekonomi perdagangan global dan meningkatkan jumlah perdagangan kepada AS$655.9 bilion pada 2030.

“Selain itu, penemuan CBA juga menunjukkan bahawa eksport Malaysia diunjurkan mencecah USD354.7 bilion pada 2030, dengan imbangan dagangan kekal dalam lebihan kukuh pada 8.5% daripada KDNK bagi tahun yang sama,” kata Miti.

Di bawah CPTPP, menjelang 1 Januari 2033, hampir 100% eksport Malaysia ke semua negara CPTTP akan menikmati layanan bebas cukai.

Menurut Miti, sebaik sahaja CPTPP berkuat kuasa untuk Malaysia, semua eksport negara ke Australia dan Singapura akan memasuki pasaran ini tanpa dikenakan sebarang duti.

Baca Lagi | Ahli perniagaan Deepak ‘tidak hadir’ di Pulai, pertandingan tiga penjuru disahkan antara BN, Pakatan dan Perikatan

Baca Lagi | RM332 juta untuk sukan Malaysia

Eksport ke New Zealand dan Kanada akan bebas cukai pada 2024 dan 2029 masing-masing.

Sementara itu, duti tinggi ke atas eksport utama Malaysia ke Kanada dan Mexico, yang kini berkisar antara 15% hingga 30% akan dihapuskan serta-merta.

Di samping itu, Miti berkata CPTPP mengandungi Peraturan Asal (ROO) kemudahan perdagangan yang direka bentuk untuk menyokong amalan perniagaan moden dan seterusnya menggalakkan integrasi perniagaan Malaysia yang lebih mendalam ke dalam rantaian bekalan serantau.

“Perjanjian itu membenarkan pengilang Malaysia mendapatkan sumber bahan mentah dari semua negara CPTPP bagi tujuan memenuhi keperluan ROO dan seterusnya, layak untuk pengurangan dan penghapusan duti import,” kata Miti.

Ia menambah bahawa syarikat Malaysia juga akan mempunyai akses segera kepada pasaran perolehan kerajaan negara CPTPP lain pada ambang yang jauh lebih rendah, berbanding ambang tinggi yang dilakukan oleh Malaysia.

Berkenaan dengan eksport perkhidmatan, akan wujud pengiktirafan bersama yang lebih besar terhadap kelayakan profesional, pelesenan atau pendaftaran antara negara CPTPP.

“Sebagai contoh, akauntan Malaysia, arkitek, pengurus pembinaan, jurutera, doktor gigi, doktor, jururawat, juruukur bahan dan doktor haiwan dijangka mendapat manfaat daripada mekanisme pemudahan yang ditawarkan oleh CPTPP, termasuk mobiliti yang dipertingkatkan melalui peraturan telus yang mengawal pergerakan profesional merentas sempadan. ,” kata Miti.

Read Previous

RM332 juta untuk sukan Malaysia

Read Next

Cara Memulakan Perniagaan Panduan Langkah demi Langkah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.