The Malaysia Post

RM332 juta untuk sukan Malaysia

Ketika negara menyambut Hari Sukan Negara, jangkakan suasana dalam kalangan persatuan sukan kebangsaan (NSA) akan sedikit reda.

RM332 Juta Takkan e\Cukup

Yang membimbangkan ialah RM332 juta yang diperuntukkan untuk sukan di bawah Bajet 2023 tidak akan mencukupi untuk NSA melaksanakan program mereka dengan berkesan.

Walaupun jumlahnya kelihatan besar, apabila diteliti lebih dekat, ia tidak mencukupi untuk digunakan untuk setiap sukan.

Majlis Olimpik Malaysia

Presiden Majlis Olimpik Malaysia Tan Sri Norza Zakaria mengalu-alukan peruntukan RM332 juta untuk sukan Malaysia.

Namun beliau merasakan lebih banyak suntikan tunai diperlukan jika kontinjen negara mahu cemerlang dalam beberapa acara besar tahun depan.

“Kami mengalu-alukan peruntukan RM154 juta untuk pembangunan ekosistem sukan, tetapi kami mesti setanding dengan tahap pelaburan pesaing kami jika kami ingin terus berdaya saing,” katanya.

Pada 2021, kerajaan memperuntukkan RM614.7 juta untuk Kementerian Belia dan Sukan. Bagaimanapun, bajet untuk tahun lepas dikurangkan kepada RM289 juta, dan kemudiannya dinaikkan kepada RM349 juta, dengan tambahan RM60 juta untuk program Podium.

Bajet 2023

Semasa pembentangan Bajet 2023 hari ini, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata tahun 2022 merupakan tahun yang berjaya bagi sukan Malaysia apabila Jalur Gemilang dikibarkan di seluruh dunia dengan Kejohanan Dunia Aaron Chia dan Soh Wooi Yik menjuarai acara kemuncak. .

Peruntukan Belanjawan untuk Sukan

Peruntukan bajet untuk sukan akan dibahagikan kepada sembilan bahagian dengan bahagian terbesar sebanyak RM154 juta bertujuan untuk pembangunan ekosistem sukan yang komprehensif, yang melibatkan mengenal pasti bakat baharu, program latihan, dan melengkapkan kemudahan sukan.

Peruntukan kedua terbesar RM145 juta adalah untuk penyelenggaraan, naik taraf dan pembinaan kemudahan sukan di seluruh negara.

Terdapat “vroom” yang cukup kuat dalam ringgit untuk pembangunan sukan permotoran kerana RM29 juta akan dipam ke dalamnya.

Terdapat banyak klik teruja untuk esports yang ditetapkan untuk memperoleh peruntukan RM13 juta.

Parasports yang telah meletakkan Malaysia di peta dunia akan mendapat RM12 juta manakala Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) akan diberi RM5 juta.

Sejumlah RM10 juta diperuntukkan untuk Hari Sukan Negara dan inisiatif FitMalaysia tahun depan. Dan ia adalah RM15 juta untuk Agenda Nasional Malaysia Sihat.

Pertubuhan bukan kerajaan yang membantu dalam pembangunan akar umbi juga layak mendapat potongan cukai.

Baca Lagi | Jamal Yunos dari Umno bertegas boleh bertanding dalam PRU15 walaupun tindakan muflis, berikrar untuk menyaman Teresa Kok atas tuntutan perjalanan NY

Baca Lagi | Ahli perniagaan Deepak ‘tidak hadir’ di Pulai, pertandingan tiga penjuru disahkan antara BN, Pakatan dan Perikatan

Read Previous

Ahli perniagaan Deepak ‘tidak hadir’ di Pulai, pertandingan tiga penjuru disahkan antara BN, Pakatan dan Perikatan

Read Next

Malaysia meratifikasi CPTPP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.