The Malaysia Post

Ahli perniagaan Deepak ‘tidak hadir’ di Pulai, pertandingan tiga penjuru disahkan antara BN, Pakatan dan Perikatan

Calon BB Datuk Nur Jazlan Mohamed (kanan) berkongsi detik ringan dengan calon Pakatan Harapan Datuk Seri Salahuddin Ayub di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di Johor Baru 5 November 2022.

Pilihan Raya Umum ke-15

Walaupun berjanji akan bertanding bagi kawasan parlimen Pulai pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), ahli perniagaan Deepak Jaikishan tidak hadir di pusat penamaan calon di sini hari ini.

Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim

Walaupun sudah tamat waktu 10 pagi, peniaga permaidani itu masih tidak kelihatan di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di sini, mengesahkan pertandingan tiga penjuru di kerusi persekutuan Pulai oleh calon Barisan Nasional (BN), Pakatan Harapan (PH). ) dan Perikatan Nasional (PN).

Semalam, Deepak menarik diri daripada menjadi calon gabungan PN menjelang hari penamaan calon hari ini.

Datin Rosmah Mansor berkata beliau akan Mengemukakan Pencalonan

Bagaimanapun, bekas rakan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Rosmah Mansor berkata beliau masih akan menyerahkan kertas pencalonannya, walaupun tidak menyatakan parti mana yang akan ditandinginya.

With that, the Pulai seat will see PH’s incumbent Pulai MP Datuk Seri Salahuddin Ayub lock horns with BN’s Datuk Nur Jazlan Mohamed and PN’s candidate Loh Kah Yong.

Ketiga-tiga peserta bagi kerusi Pulai diumumkan secara rasmi oleh pegawai pengurus pilihan raya Miswan Yunus pada jam 10.30 pagi selepas proses penamaan calon tamat.

Selepas pengumuman itu, Nur Jazlan berkata beliau mengalu-alukan keputusan Deepak untuk tidak bertanding di kerusi Parlimen Pulai bagi PRU15.

“Saya seorang calon yang serius dan mempunyai rekod lampau yang baik sebagai Ahli Parlimen Pulai selama tiga penggal. Begitu juga dengan Salahuddin, beliau juga penyandang ahli parlimen Pulai.

“Kami melihat pilihan raya umum ini sebagai satu proses yang serius dan akan bekerja keras untuk menang demi kepentingan rakyat Pulai,” kata Nur Jazlan ketika diminta mengulas ketidakhadiran Deepak sebagai calon parlimen Pulai hari ini.

Nur Jazlan, yang merupakan bekas timbalan menteri, berkata beliau bersetuju untuk diletakkan sebagai calon BN Parlimen Pulai selepas akur dengan arahan partinya untuk menebus kekalahan pada 2018.

Beliau berkata, kesanggupannya untuk bertanding bukan untuk kepentingan peribadi tetapi dilakukan atas dasar dia adalah ‘orang parti’.

Salahuddin berkata ia akan memudahkan pengundi kerana kerusi Pulai kini disahkan menjadi pertandingan tiga penjuru bagi PRU15.

“Bagaimanapun, saya pada mulanya menjangkakan akan menyaksikan pertandingan lima atau enam penjuru kali ini dengan penambahan Deepak sebagai calon,” katanya.

Sementara itu, Loh berkata penyertaannya sebagai calon parlimen Pulai adalah berdasarkan keputusan muktamad partinya.

Dia terkedu apabila dinamakan sebagai calon menggantikan Deepak yang sebelum ini dinamakan PN.

“Saya juga agak terkejut (dengan keputusan itu), tetapi saya juga bersedia sepenuhnya,” katanya.

Terdahulu, hujan lebat awal pagi menyaksikan kebanyakan calon dan penyokong lewat tiba di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim.

Bagaimanapun, ketiga-tiga calon berjaya menuju ke pusat penamaan calon sebelum jam 9 pagi.

Pertama tiba ialah Nur Jazlan, yang tiba di jalan utama menuju ke pusat penamaan calon pada 8.32 pagi. Beliau ditemani isterinya Datin Rossana Jaafar dan kira-kira 50 penyokong BN.

Ini diikuti oleh Salahuddin dan isteri Datin Seri Fatimah Tahar. Mereka disertai lebih 30 penyokong yang memegang sepanduk dan bendera PH di seberang jalan.

Tidak lama selepas itu, calon PN Loh Kah Yong tiba dan memasuki pusat penamaan calon.

Kawasan parlimen Pulai ialah kerusi bandar Johor selatan bersempadan dengan parlimen Johor Baru dan Iskandar Puteri.

BN merupakan gabungan politik dominan di kawasan Pulai sejak penubuhannya pada 1974. Bagaimanapun, kawasan itu jatuh ke tangan pakatan Pembangkang PH pada pilihan raya nasional 2018.

Ia adalah kerusi majoriti Melayu, membentuk 51.23 peratus. Kaum Cina membentuk 36.88 peratus, diikuti oleh India sebanyak 10.11 peratus dan kaum lain sebanyak 2.47 peratus.

Rakyat Malaysia akan keluar mengundi pada 19 November.

Baca Lagi | Wan Junaidi nafi terpaksa melepaskan kerusi Santubong, hanya mahu ‘bersantai’

Baca Lagi | Jamal Yunos dari Umno bertegas boleh bertanding dalam PRU15 walaupun tindakan muflis, berikrar untuk menyaman Teresa Kok atas tuntutan perjalanan NY

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Jamal Yunos dari Umno bertegas boleh bertanding dalam PRU15 walaupun tindakan muflis, berikrar untuk menyaman Teresa Kok atas tuntutan perjalanan NY

Read Next

RM332 juta untuk sukan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.