The Malaysia Post

Wan Junaidi nafi terpaksa melepaskan kerusi Santubong, hanya mahu ‘bersantai’

Caretaker minister in the Prime Minister’s Department (Parliament and Law) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar speaks to the media at Kuching International Airport, November 4, 2022.

Penjaga Menjelaskan bahawa beliau Tidak Ditekan untuk Mengalah pada PRU15

Menteri sementara di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar hari ini menjelaskan beliau tidak tertekan untuk menyerahkan kerusi Santubong pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Beliau berkata beliau mahu menepis khabar angin bahawa Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg atau yang lain telah menolaknya untuk bertanding dalam pilihan raya umum.

“Saya ingin menyatakan dengan jelas bahawa saya tidak mahu bertanding atas kehendak bebas saya. Tiada siapa yang mendesak saya untuk tidak bertanding,” katanya kepada pemberita sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

“Saya telah memberi notis kepada perdana menteri tiga bulan lalu, memaklumkan kepadanya bahawa saya ingin menarik diri daripada pilihan raya umum kali ini,” katanya.

Penduduk Santubong Mendengar bahawa beliau tidak akan mempertahankan kerusinya

Beliau berkata apabila penduduk Santubong mendengar bahawa beliau tidak akan mempertahankan kerusinya, masyarakat dan pemimpin parti akar umbi mereka menemuinya untuk meminta beliau bertanding kali terakhir.

“Saya memberitahu mereka bahawa saya telah bercakap dengan perdana menteri. Dia kata terpulang kepada saya, tetapi dia kata tidak akan buat keputusan ketika itu,” katanya.

Wan Junaidi berkata perdana menteri membuat jawapan yang sama pada mesyuarat kedua mereka.

“Tetapi saya berpegang pada janji saya bahawa apabila anda berada di puncak populariti dan prestasi anda, ada masa untuk anda mengetepikan. Jangan tunggu masa orang menghalau anda keluar,” katanya.

Dia berkata sekarang adalah masa yang baik untuk dia berundur dan tidak melewatkan sambutannya.

Beliau berkata beliau bertemu Abang Johari buat kali ketiga pada 2 November, memberitahu perdana menteri bahawa beliau tegas dalam keputusannya untuk tidak bertanding semula pada PRU15.

“Tiada perubahan dan saya masih berpegang pada pendirian saya ingin menarik diri daripada bertanding,” katanya.

Ditanya apa yang akan beliau lakukan seterusnya kerana beliau tidak lagi menjadi ahli parlimen, beliau berkata beliau ingin bertemu rakan-rakan di kedai kopi.

Dia berkata dia tidak mempunyai masalah kesihatan dan dia boleh berfikir dengan jelas.

“Tetapi sebenarnya saya telah menerima banyak tawaran, seperti menjadi profesor atau pensyarah universiti, tetapi saya memberitahu mereka supaya saya berehat dahulu,” katanya.

Baca Lagi | Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

Baca Lagi | Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Wang

Read Previous

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Wang

Read Next

Jamal Yunos dari Umno bertegas boleh bertanding dalam PRU15 walaupun tindakan muflis, berikrar untuk menyaman Teresa Kok atas tuntutan perjalanan NY

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.