The Malaysia Post

Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

5 pilihan teratas untuk tempat terbaik untuk dilawati di Malaysia pada tahun 2022.

Malaysia dengan banyak Tempat Menakjubkan untuk Dilawati

Malaysia adalah sebuah negara yang indah dengan banyak tempat menarik untuk dilawati. Jika anda sedang mencari tempat terbaik untuk dilawati di Malaysia, jangan cari lagi!

1. Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur

Menara Berkembar Petronas adalah tarikan paling popular di Malaysia. Ia mungkin salah satu tempat popular untuk dikunjungi di Malaysia. Mereka terletak di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia. Ia adalah menara berkembar tertinggi di dunia dan mempunyai 88 tingkat. Ketinggian menara ialah 452 meter dan 1,483 kaki.

Ia terdiri daripada dua bangunan: Menara Berkembar Petronas 1 dan 2. Ia dihubungkan oleh jambatan langit, terletak di aras 41 dan 42. Jambatan langit adalah jambatan dua tingkat tertinggi di dunia. Anda boleh menikmati pemandangan panoramik Kuala Lumpur dari puncak menara.
Dek pemerhatian di tingkat 86 bangunan menawarkan pemandangan bandar yang indah dari pandangan mata burung. Untuk butiran dan maklumat lanjut, anda boleh menyemak laman web rasmi Menara Berkembar Petronas.

Masuk: Tiket diperlukan

2. Gunung Mulu National Park

Taman Negara Gunung Mulu adalah salah satu tempat paling indah di dunia dan mempunyai beberapa trekking dan gua terbaik di dunia. Ia mempunyai segala-galanya daripada air terjun jernih yang akan membuatkan anda terpikat, hutan tebal yang dipenuhi dengan hidupan liar eksotik seperti monyet, burung dan reptilia, serta sistem gua besar yang menjadikan penjelajahan bawah tanah kelihatan mudah.

Taman Negara ini adalah hutan hujan Borneo Malaysia yang ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Taman ini telah disenaraikan dalam senarai warisan dunia UNESCO pada tahun 2000. Gua Rusa yang besar, antara lain, adalah luar biasa untuk puncak dan gua yang menjulang tinggi. Gua itu bersambung ke Taman Eden, sebuah lembah rahsia dan air terjun yang terletak di antara tebing batu kapur.

Puncak Gunung Api adalah formasi batu kapur yang curam dan bergerigi dengan orkid yang jarang ditemui dan denai yang mencabar. Puncak Gunung Mulu mempunyai pemandangan panoramik taman. Jika anda suka mendaki, ini adalah antara tempat yang menarik untuk dikunjungi di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut tentang aktiviti dan perkara terbaik untuk dilakukan di sekitar taman negara, semak laman web rasminya: Taman Negara Gunung Mulu.

Masuk: Bergantung pada aktiviti

3. George Town

George Town ialah ibu kota negeri Malaysia Pulau Pinang. Ia terletak di Pulau Pinang, pulau kedua terbesar di Malaysia. Francis Light mengasaskan bandar itu pada tahun 1786.

Bandar ini mempunyai gabungan pelbagai budaya orang dan agama, yang tercermin dalam seni bina dan makanan. George Town terkenal dengan Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Anda boleh menikmati hari yang sejuk dan santai di George Town. Pekan ini dipenuhi dengan rumah kedai yang menawan pada zaman kolonial British, yang asalnya dibina untuk memenuhi keperluan ledakan perlombongan bijih timah. Terdapat juga banyak muzium dan patung untuk diterokai di sekitar George Town. Jika anda suka meneroka bandar, ini adalah tempat terbaik untuk melancong di Malaysia.

Masuk: Percuma

4. Cameron Highlands

Cameron Highlands adalah dataran tinggi di Semenanjung Malaysia dan merupakan salah satu tarikan pelancong paling popular di negara ini. Dataran tinggi ini terletak pada ketinggian 1,500–1,800 meter.

Ia terkenal dengan ladang teh, ladang strawberi, dan cuaca sejuk.

Suhu di Cameron Highlands jauh lebih sejuk berbanding di seluruh Semenanjung Malaysia, menjadikannya destinasi pelancongan yang popular bagi mereka yang ingin melarikan diri dari panas.

Cameron Highlands juga merupakan tempat yang terkenal untuk trekking. Beberapa denai kembara yang indah menghala ke ladang teh dan hutan. Anda juga berpeluang melawat ladang strawberi di Cameron Highlands.

Masuk: Percuma, tiket diperlukan untuk beberapa tarikan dan aktiviti
Lihat Juga: 10 Destinasi Terbaik Terbaik untuk Dilawati di Arab Saudi

5. Perhentian Islands

Kepulauan Perhentian ialah dua pulau yang terletak berhampiran Kota Bharu di negeri Terengganu, Malaysia. Pulau ini adalah syurga untuk snorkeling dan penyelam. Snorkeling dibenarkan hampir di mana-mana di pulau ini, tetapi terdapat beberapa kawasan di mana anda boleh melihat terumbu karang berwarna-warni yang dipenuhi dengan ikan eksotik.

Anda boleh menemui beberapa tapak selam skuba terbaik di sekitar Kepulauan Perhentian, dengan air yang jernih dan hidupan marin yang banyak pada setiap penyelaman. Jika anda menggemari beberapa aktiviti pengembaraan semasa perjalanan anda, ini juga merupakan satu lagi tempat yang bagus untuk dikunjungi di Malaysia untuk semua orang.

Masuk: Percuma, tempahan diperlukan untuk aktiviti

Baca Lagi | Saudara mara berkata wanita Singapura yang dituduh membunuh bapanya

Baca Lagi | 5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Read Previous

5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Read Next

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Wang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.