The Malaysia Post

5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Bunga sangkakala berwarna merah jambu yang cantik menjadikan peluang bergambar yang sempurna dan merupakan jamuan yang benar untuk mata, jadi kami telah mengumpulkan 5 tempat untuk melihat bunga sakura versi Singapura sendiri.

Tempat Foto Sakura yang Popular di Singapura

Bunga merah jambu yang cantik ini biasanya ditemui di seluruh Singapura, beberapa tempat bergambar yang popular termasuk Taman Bishan, Taman Pantai Timur, Penyambung Taman Ulu Pandan dan Taman Tiong Bahru.

Lazimnya dicetuskan oleh hujan lebat selepas musim panas dan kering, bunga-bunga berbentuk sangkakala pada pokok sangkakala biasanya berbunga pada bulan Mac/April dan Ogos/September.

Bunga ceri

Bermimpi dan halus, bunga sakura yang indah adalah pemandangan untuk dilihat. Dan walaupun pokok sakura Jepun sebenar tidak tumbuh di Singapura, adalah mungkin untuk mencari spesies serupa di seluruh pulau.

Singapura dengan Versi Sakura Sendiri

Malah, bandar ini mempunyai versi sakura sendiri — bunga sangkakala, yang juga dikenali sebagai bunga sakura Singapura. Bunga merah jambu dan putih ini boleh ditemui pada pokok Tabebuia Rosea yang merupakan sebahagian daripada keluarga begonia dan telah ditanam di seluruh pulau untuk memberikan naungan yang baik dari matahari yang terik.

Japanese Cemetery Park

Ditubuhkan pada tahun 1891, Taman Perkuburan Jepun adalah tanah perkuburan Jepun terbesar di Asia Tenggara. Taman seluas 30,000 meter persegi ini menempatkan hampir 1,000 kubur orang awam Jepun di Singapura dan askar kebanyakannya dari awal abad ke-20, serta askar Jepun, marin dan tentera udara yang terbunuh semasa Perang Dunia II.

Tanah perkuburan yang terawat rapi ini menarik beribu-ribu pelawat terima kasih kepada gerbang bunganya yang cantik dibarisi bunga bougainvillea cantik — bunga merah jambu cantik yang terkenal kerana mengingatkan bunga sakura musim bunga yang mungkin anda dapati di Jepun.

Alamat: 825B Chuan Hoe Ave, Singapura 549854

Gardens by the Bay

Walaupun pokok sakura yang indah jarang ditemui di kawasan tropika, terdapat satu tempat di Singapura di mana anda boleh mengagumi bunga merah jambu yang memikat ini — The Gardens by the Bay.

Taman seluas 110 hektar ini menganjurkan acara bunga sakura tahunan (Mac hingga April), yang menampilkan paparan cantik yang menampilkan bunga sakura, bunga pic, dan pelbagai hiasan bertema Jepun yang lain termasuk pintu gerbang torii ikonik, marumado (tingkap bulat Jepun) juga sebagai Koinobori (strim ikan mas Jepun).

Alamat: 18 Marina Gardens Dr, Singapura 018953

Tiong Bahru Park

Terletak di sudut Jalan Tiong Bahru dan Jalan Delta Bawah, Taman Tiong Bahru adalah syurga ketenangan di Singapura. Taman hijau ini diminati oleh pencinta alam semula jadi berkat Taman Terapeutik yang subur dibahagikan kepada empat zon, Haruman, Biodiversiti, Makanan dan Perubatan, serta Warna dan Tekstur, dipenuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan yang mempesonakan. Taman Tiong Bahru juga merupakan tempat yang bagus untuk melihat bunga sangkakala yang indah di Singapura.

Alamat: 1 Henderson Rd, Singapura 159561

Sengkang Riverside Park

Perlukan percutian santai dari jalan-jalan Singapura yang sibuk? Kemudian pergi ke Sengkang Riverside Park. Terkenal dengan kepelbagaian biologi yang kaya, taman seluas 21 hektar yang subur ini dipenuhi dengan denai alam semula jadi yang indah yang menuju ke paya yang ditanam secara manual, yang merupakan rumah kepada pelbagai tumbuhan akuatik.

Semasa menerokai kawasan subur Taman Tepi Sungai Sengkang, pengunjung juga akan terjumpa bunga trompet yang bergambar sempurna, serta denai pokok buah-buahan yang dihiasi dengan 16 pokok buah-buahan yang berbeza!

Alamat: Anchorvale Street, Singapura 544834

Bishan Park

Taman Bishan adalah poket yang tenang dengan kehijauan yang tidak disentuh di Singapura. Terletak di kawasan bandar yang popular di Bishan, taman bandar yang besar ini (salah satu yang terbesar di pusat bandar), melayan pelawat ke landskap cantik yang dipenuhi dengan laluan air yang unik, taman kolam dan rumput terbuka yang sesuai untuk berkelah yang indah. Taman seluas 62 hektar ini juga menempatkan pelbagai jenis fauna dan flora yang menarik, termasuk pokok bunga trompet yang terkenal!

Baca Lagi | Bekas isteri penjaga MB Perlis tuntut lebih RM15 juta hadiah saguhati, tuntut nafkah

Baca Lagi | Saudara mara berkata wanita Singapura yang dituduh membunuh bapanya ‘dilayan seperti puteri’ oleh ibu bapa

Read Previous

Saudara mara berkata wanita Singapura yang dituduh membunuh bapanya ‘dilayan seperti puteri’ oleh ibu bapa

Read Next

Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.