The Malaysia Post

Petani di Malaysia, negara Asia lain menanam pokok untuk meningkatkan pengeluaran minyak sawit, kekurangan anak benih semakin perlahan

Petani di seluruh Asia sibuk menanam pokok untuk meningkatkan pengeluaran minyak sawit tetapi tapak semaian bergelut untuk memenuhi permintaan untuk pucuk dan anak benih, berisiko kelewatan dalam pemulihan industri daripada wabak Covid-19.

Kekurangan anak benih boleh memperlahankan perladangan, menghadkan pertumbuhan pengeluaran dan mengekalkan harga minyak sawit FCPOc3 dinaikkan, kata pegawai industri, kerana dunia sudah bergelut dengan inflasi yang tinggi. Asia menghasilkan lebih daripada 90 peratus minyak makan termurah di dunia yang digunakan dalam masakan, penaik dan kosmetik.

Pertumbuhan pengeluaran minyak sawit terhenti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan tenaga kerja semasa pandemik Covid-19, tetapi petani kini sedang mencari untuk menanam semula atau mengembangkan ladang di tengah-tengah kenaikan harga.

Lonjakan permintaan datang apabila bekalan untuk pucuk bercambah, yang digunakan untuk membuat anak benih, telah menurun apabila tapak semaian kelapa sawit mengurangkan pengeluaran semasa wabak untuk menyesuaikan diri dengan permintaan yang lebih lemah.

Penanam tradisional Indonesia dan Malaysia, yang menyumbang lebih daripada 80 peratus daripada pengeluaran minyak sawit global, menumpukan pada menggantikan pokok kelapa sawit lama yang menyusahkan untuk dituai dan kurang produktif, manakala India dan Thailand cuba mengembangkan keluasan, pegawai industri berkata.

“Beberapa ladang besar Malaysia (telah memutuskan) mereka mahu menanam semula, menyebabkan kekurangan ketersediaan anak benih di pasaran,” kata Tan Kim Tun, pengusaha tapak semaian Malaysia yang berpangkalan di negeri Johor.

Pertumbuhan pengeluaran minyak sawit tahunan global perlahan kepada 0.5 peratus antara 2018 dan 2022 daripada kadar 4.8 peratus dalam empat tahun sebelumnya, menurut data yang dikumpulkan oleh Jabatan Pertanian AS.

Berdasarkan latar belakang ini, harga minyak sawit mencecah paras tertinggi 7,268 ringgit Malaysia (AS$1,606.19) setan tahun ini dan kekal di atas purata yang dilihat pada 2010-2020 walaupun terdapat pembetulan ke bawah yang besar baru-baru ini.

Tumbuhan baharu mengambil masa empat tahun untuk tumbuh sebelum menuai, bermakna pengeluaran akan kekal hangat dan harga tinggi untuk sementara waktu, kata seorang peniaga yang berpangkalan di New Delhi dengan firma perdagangan global.

“Memandangkan pokok yang produktif ditebang, pertumbuhan pengeluaran akan kekal diabaikan untuk beberapa tahun,” kata peniaga itu. “Penanaman semula akan menyokong harga minyak sawit untuk beberapa tahun akan datang.”

Kekurangan benih

Tapak semaian kelapa sawit akan bergelut untuk meningkatkan pengeluaran dalam sekelip mata untuk memenuhi permintaan yang kukuh kerana mengambil masa lebih setahun untuk membuat anak benih.

“Kami boleh meningkatkan kapasiti kami tetapi ia akan mengambil masa… ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya satu tahun sebelum anda boleh mendapatkan (a) benih bercambah. Kekurangan itu tidak dapat diselesaikan dengan cepat,” kata Ahmad Parveez Ghulam Kadir, ketua pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Pegawai industri menganggarkan Malaysia mempunyai kapasiti untuk mengeluarkan sehingga 80 juta pucuk bercambah setahun dan Indonesia 200 juta pucuk.

Indonesia, bagaimanapun, pada masa ini hanya boleh menghasilkan separuh daripada jumlah itu, atau 110 juta setahun, kata Hasril Hasan Siregar, ketua penyelidikan dan peningkatan produktiviti di Persatuan Minyak Sawit Indonesia (GAPKI).

Sementara itu, Indonesia menggunakan sekitar 95 peratus anak benih yang dikeluarkannya untuk memenuhi permintaan domestik dan eksport hanya sekitar 5 peratus, kata Siregar, memaksa pengimport seperti India dan Myanmar bergantung kepada Malaysia dan Thailand.

Malah, permintaan untuk benih bercambah Malaysia melonjak 30 peratus dalam tempoh Jan-Ogos 2022 daripada setahun lalu kepada hampir 38 juta benih, menurut data yang dikumpulkan oleh MPOB. Bagi pucuk Indonesia, permintaan melonjak hampir 24 peratus dalam tempoh yang sama.

Permintaan untuk benih bercambah di Malaysia adalah sangat tinggi, sehinggakan beberapa taska terpaksa menolak tempahan, kata Tan, sambil menambah bahawa taskanya mempunyai senarai menunggu sekitar enam bulan.

Semua ini menimbulkan masalah kepada India, yang bertujuan untuk mengembangkan kawasan kelapa sawitnya dengan cepat.

“Dunia memerlukan lebih banyak minyak sawit. Bagi kebanyakan pengguna miskin, itu satu-satunya pilihan,” kata seorang peniaga yang berpangkalan di Mumbai dengan firma perdagangan global. Peniaga enggan dinamakan kerana dasar syarikat.

India memerlukan 20 juta pucuk pada 2022 tetapi hanya 75 peratus daripada permintaan itu telah dipenuhi oleh import dari Indonesia, Malaysia, Thailand dan Costa Rica setakat tahun ini, kata seorang pegawai dengan TS Oilfed, pengimport terbesar pucuk kelapa sawit India, yang enggan dinamakan kerana dasar syarikat.

Read Previous

PM Ismail Sabri memberi jaminan masyarakat India tidak akan ketinggalan dalam pembangunan

Read Next

Sumber: Maszlee, lapan lagi akan dilantik menganggotai jawatankuasa kepimpinan PKR Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.