The Malaysia Post

PM Ismail Sabri memberi jaminan masyarakat India tidak akan ketinggalan dalam pembangunan

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan hari ini bahawa masyarakat India di negara ini tidak akan ketinggalan dalam pembangunan.

Beliau berkata kerajaan telah meluluskan pelbagai peruntukan dan inisiatif untuk masyarakat India, termasuk usaha membanteras kemiskinan, serta pembangunan sosial, ekonomi sosial dan kemakmuran mereka, selaras dengan falsafah utama Keluarga Malaysia iaitu ‘tiada sesiapa yang akan ditinggalkan. belakang’.

“Ini termasuk RM100 juta di bawah MITRA (Unit Transformasi India Malaysia) untuk usaha membanteras kemiskinan dan pembangunan sosial masyarakat di bawah Kementerian Perpaduan Negara. Selain itu, RM25 juta untuk program pembangunan keusahawanan masyarakat India.

“Ini adalah beberapa inisiatif kerajaan di bawah Keluarga Malaysia untuk masyarakat India. Selain usaha sedia ada, Kabinet telah meluluskan penubuhan jawatankuasa Kabinet mengenai pembangunan sosioekonomi masyarakat India yang saya sendiri akan pengerusi,” katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran Pameran Pencegahan Jenayah dan Briged Kebangsaan MIC di sini hari ini.

Barisan Nasional (BN) chairman Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, BN deputy chairman Datuk Seri Mohamad Hasan an MIC president Tan Sri SA Vigneswaran were also present.

Perdana menteri berkata penubuhan jawatankuasa itu membuktikan masyarakat India adalah aspek penting dalam Keluarga Malaysia dan pentadbirannya.

“MIC kini sedang berbincang dengan semua pihak berkepentingan sebelum semua cadangan daripada masyarakat India dibawa ke mesyuarat jawatankuasa,” katanya.

Ismail Sabri juga berkata kerajaan, melalui Kementerian Sumber Manusia, telah melaksanakan pelbagai latihan peningkatan kemahiran dan kemahiran semula, ekonomi gig dan program lain untuk memanfaatkan belia India, selain peruntukan RM50 juta untuk membantu usahawan dan peniaga India.

“Di bawah program Asian International Mobility for Students (AIMS), RM25 juta telah diperuntukkan untuk membantu pelajar universiti daripada kumpulan B40. Ini adalah sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

“Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKT) Tamil di seluruh negara terus menerima peruntukan berjumlah RM39 juta, walaupun wabak Covid-19 melanda negara kita. Saya juga yakin apabila keadaan kembali normal kita akan terus menyediakan peruntukan seperti yang telah kita lakukan pada era pra-Covid-19,” katanya.

Ismail Sabri turut meluluskan peruntukan RM2 juta untuk pelajar India daripada golongan miskin tegar dan turut bersetuju dengan cadangan Vigneswaran untuk meletakkan Mitra di bawah Jabatan Perdana Menteri dan menubuhkan Yayasan Mitra.

Mengenai Briged MIC, beliau yakin ia akan menjadi tonik tambahan untuk memastikan kemenangan BN pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

Briged itu, yang merangkumi kedua-dua sayap Pemuda dan Wanita MIC, perlu sentiasa proaktif di setiap kawasan untuk meningkatkan pengundi daripada masyarakat India dan memastikan kemenangan besar untuk BN.

“Ini akan membolehkan Briged MIC menjadi platform universal dan mendekati kumpulan sasaran. Usaha pemimpin MIC untuk menubuhkan briged itu adalah selaras dengan perkembangan politik semasa terutama dengan pelaksanaan Undi18,” katanya lagi.

Read Previous

D-G Imigresen berkata 1,000 pasport Malaysia yang tidak diambil akan dibakar jika tidak diambil pada akhir Sept

Read Next

Petani di Malaysia, negara Asia lain menanam pokok untuk meningkatkan pengeluaran minyak sawit, kekurangan anak benih semakin perlahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.