The Malaysia Post

D-G Imigresen berkata 1,000 pasport Malaysia yang tidak diambil akan dibakar jika tidak diambil pada akhir Sept

Jabatan Imigresen akan melupuskan kira-kira 1,000 pasport jika ia masih tidak diambil pada akhir bulan ini, lapor The Star hari ini.

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata pasport Malaysia adalah yang ke-12 paling berkuasa di dunia dan dokumen keselamatan yang tinggi dan terpaksa dilupuskan tidak lama lagi, setelah dibiarkan tidak diambil selama 90 hari.

“Disebabkan itu, kita perlu melupuskan pasport yang tidak diambil untuk mengelakkan mereka daripada disalahgunakan atau jatuh ke tangan yang salah,” katanya dipetik.

The Star juga melaporkan terdapat juga kira-kira 6,000 lagi pasport yang tidak diambil yang akan dibuang sebaik dokumen perjalanan mencapai tarikh akhir 90 hari.

Khairul Dzaimee berkata pegawai Imigresen perlu melaksanakan tugas tambahan dalam memanggil pemohon pasport untuk mengambil dokumen perjalanan mereka dan ramai di antara mereka memberikan alasan “mengelirukan” untuk kelewatan mereka.

“Kebanyakan daripada mereka memberi alasan tidak mempunyai masa untuk mengambil pasport mereka, atau mereka tidak sedar ia sedia untuk diambil.

“Alasannya agak membingungkan memandangkan rakyat Malaysia telah pergi ke pejabat Imigresen untuk mendapatkan pasport,” katanya dipetik.

Saya telah mengingatkan rakyat Malaysia untuk menyemak status permohonan pasport mereka di laman web Imigresen jika mereka tidak menerima pemberitahuan e-mel.

Beliau berkata pemohon juga boleh terus ke pejabat Imigresen selepas tiga hari bekerja memohon pasport mereka.

Beliau berkata mereka yang gagal mengambil pasport sebelum dilupuskan perlu memohon semula dan membayar yuran RM200 lagi.

Khairul Dzaimee berkata Jabatan Imigresen perlu memohon kepada Arkib Negara bagi melupuskan pasport yang tidak diambil.

“Kelulusan itu akan disertakan dengan garis panduan mengenai kaedah pelupusan, termasuk dengan membakar atau mencarik dokumen,” katanya dipetik sebagai berkata.

Menurut The Star, Jabatan Imigresen mengeluarkan sejumlah 1,374,091 pasport antara Januari dan Ogos tahun ini.

Read Previous

Anak-anak Ratu Elizabeth menjaga keranda dengan berjaga-jaga

Read Next

PM Ismail Sabri memberi jaminan masyarakat India tidak akan ketinggalan dalam pembangunan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.