The Malaysia Post

Anak-anak Ratu Elizabeth menjaga keranda dengan berjaga-jaga

Raja Charles III dan tiga adik beradiknya berkawal di sekeliling keranda ibu mereka Ratu Elizabeth II semalam dalam berjaga-jaga dengan sungguh-sungguh menghormati raja paling lama berkhidmat di Britain.

Raja baru, Puteri Anne, dan Putera Andrew dan Edward memasang pengawal dalam diam di sekeliling peti matinya yang diselubungi bendera ketika orang awam, yang telah beratur berjam-jam, terus memfailkan lalu.

“Vigil of the Princes”, dengan kerabat diraja semuanya berpakaian seragam tentera laut, membentuk detik penuh emosi di Westminster Hall zaman pertengahan London, di mana keranda Ratu Elizabeth berbaring dalam keadaan sebelum pengebumian Isnin.

Anak-anaknya berdiri dengan kepala menunduk selama 12 minit ketika ahli keluarga diraja yang lain termasuk Permaisuri Camilla menonton dan orang ramai memberi penghormatan terakhir mereka sendiri.

Raja Charles dan adik-beradiknya berjaga sama di Katedral St Giles di Edinburgh sebelum keranda diterbangkan ke London.

The Vigil of the Princes pertama kali diadakan di Westminster Hall pada tahun 1936 untuk Raja George V. Empat anak lelakinya, termasuk bapa Ratu Elizabeth, berjaga-jaga.

Putera William dan abangnya Putera Harry akan mengetuai cucu-cucu ratu dalam berjaga-jaga yang sama pada petang Sabtu.

Orang ramai terpaksa menunggu sehingga 24 jam untuk memfailkan keranda tersebut.

Ucapan dalam bahasa Wales

Orang ramai bersorak sorak Raja Charles dan melaungkan “Tuhan Selamatkan Raja” di ibu negara Wales, Cardiff awal semalam, ketika raja baharu itu berjabat tangan dengan ucapan selamat selepas upacara pelbagai agama di Katedral Llandaff, dan di Istana Cardiff.

Ia merupakan lawatan terakhir beliau ke empat negara konstituen United Kingdom selepas kematian Ratu Elizabeth pada 8 September, pada usia 96 tahun.

Charles bertemu secara peribadi dengan Menteri Pertama Wales Mark Drakeford, seorang republik yang diakui.

Dalam ucapan di Parlimen Wales, yang berselang-seli antara bahasa Inggeris dan Wales, raja berikrar untuk mengikuti “contoh tidak mementingkan diri” ibunya.

Sebelum menaiki takhta pada 8 September, Charles, 73, telah menjadi Putera Wales sejak 1958, gelaran yang diberikan kepada waris.

Dia menjadikan anak sulungnya William sebagai Putera Wales yang baharu pada 9 September.

Sharon Driscoll berlinang air mata selepas bertemu Raja Charles di Istana Cardiff.

“Ia sangat emosional, sangat peribadi, hubungan mata sangat bermakna memandangkan berapa lama kami menunggu,” kata jururawat berusia 48 tahun itu.

“Saya menyalami tangannya dan berkata ‘Saya benar-benar minta maaf kerana ibu awak meninggal dunia’. Dia berkata ‘terima kasih banyak, ia amat bermakna’,” katanya.

Segelintir orang menggunakan kesempatan itu untuk memprotes sistem raja berperlembagaan Britain.

Di luar Istana Cardiff, beberapa penunjuk perasaan memegang sepanduk yang mengisytiharkan “Mansuhkan monarki”, “Rakyat tidak tertakluk” dan “Demokrasi sekarang”.

Sumpah agama

Kembali ke Istana Buckingham di London, Raja Charles menghubungi pelbagai komuniti agama di Britain dan berjanji untuk mempertahankan kebebasan beribadat di bawah pemerintahannya.

Semasa naik takhta, Charles menjadi ketua tituler Gereja England sebagai gabenor tertingginya, yang datang dengan gelaran Pembela Iman.

Pada kenaikan pangkatnya, dia juga berjanji dengan bersumpah untuk mengekalkan dan memelihara kepercayaan Protestan di Scotland.

Dia memberitahu pemimpin agama yang berkumpul bahawa dia adalah “Kristian Anglican yang komited” – tetapi percaya bahawa sebagai berdaulat adalah “tugasnya untuk melindungi kepelbagaian negara kita, termasuk dengan melindungi ruang untuk kepercayaan itu sendiri dan amalannya”.

Pada tahun 1994, beliau berkata beliau lebih suka melihat peranan masa depannya sebagai pembela akidah, berbanding iman, tetapi menjelaskan pada 2015 bahawa gelaran bersejarah itu serasi dengan menjadi pelindung kebebasan untuk mengikuti agama lain.

Beckham beratur

Kematian Elizabeth telah mencetuskan luahan emosi, dengan puluhan ribu dari semua latar belakang dan banyak negara beratur berjam-jam, selalunya sepanjang malam, untuk memberi penghormatan di Westminster Hall.

Barisan beratur telah dijeda selama hampir sejam semalam selepas sebuah taman di hujung barisan di sepanjang Sungai Thames mencapai kapasiti, kata kerajaan.

Kemudian pegawai berkata sejurus selepas 1600 GMT bahawa “masa beratur yang dijangkakan melebihi 24 jam” — meningkat daripada 14 jam untuk mereka yang berada di penghujung baris gilir.

Mereka juga memberi amaran tentang suhu semalaman yang sejuk dan jeda lain jika talian mencapai kapasiti.

David Beckham, bekas kapten bola sepak England, beratur dari 2:00 pagi untuk memberi penghormatan terakhir.

Beckham, 47, memakai sut gelap dan bertali leher, berdiri dengan tangan di belakang, menundukkan kepalanya ke arah catafalque, kemudian mengetap bibirnya sebelum meninggalkan Westminster Hall.

“Ia sangat emosional, dan kesunyian serta perasaan di dalam bilik itu sangat sukar untuk dijelaskan,” katanya kepada pemberita selepas itu.

“Kami semua berada di sana untuk mengucapkan terima kasih kepada Duli Yang Maha Mulia kerana bersikap baik, mengambil berat, kerana meyakinkan sepanjang tahun.

“Warisan yang dia tinggalkan adalah luar biasa.”

‘kekosongan yang tidak dapat dibayangkan’

Turut dalam barisan ialah Peter Stratford, 70, bekas anggota bomba yang merupakan antara yang pertama di tempat kejadian pada kebakaran besar pada 1992 di Istana Windsor, tempat permaisuri itu akan dikebumikan pada hari Isnin.

“Pergelangan kaki saya membunuh saya, tetapi ia adalah pengorbanan kecil untuk dilakukan,” katanya kepada AFP selepas menunggu dalam barisan selama lapan jam.

“Saya sebak, emosi… saya tidak akan terlepas.”

Orang yang berkabung menandakan detik mereka di hadapan keranda dalam pelbagai cara, daripada haluan atau labuh kepada tanda salib atau dengan hanya menanggalkan topi mereka, seorang wartawan AFP di dalam memerhati semalam.

Ada yang mengesat air mata. Yang lain membawa bayi di kerusi tolak. Askar-askar lama berhenti dan memberi penghormatan terakhir kepada bekas ketua komander mereka.

Dalam satu kenyataan, anak bongsu ratu Edward berkata pemergiannya telah meninggalkan “kekosongan yang tidak dapat dibayangkan”.

“Kami telah terharu dengan arus emosi yang melanda kami dan bilangan orang yang telah berusaha keras untuk menyatakan cinta, kekaguman dan rasa hormat mereka sendiri kepada orang yang sangat istimewa dan unik yang sentiasa ada untuk kami. . ,” katanya.

“Dan sekarang, kami ada untuknya, bersatu dalam kesedihan. Terima kasih atas sokongan anda. Anda tidak tahu betapa bermaknanya.”

berderet dengan china

Di Westminster Abbey pada hari Isnin, permaisuri akan diberi penghormatan dengan pengebumian negara pertama Britain dalam hampir enam dekad, dengan lebih 2,000 tetamu dijangka.

Selepas upacara yang disiarkan di televisyen, keranda akan dipindahkan oleh pendengaran diraja ke Istana Windsor, barat London, untuk pengebumian peribadi di mana permaisuri akan dikebumikan bersama mendiang suaminya Putera Philip, ibu bapanya dan adik perempuannya.

Polis sedang melancarkan operasi keselamatan terbesar Britain untuk pengebumian itu, ketika orang kenamaan global masuk.

Satu delegasi rasmi dari China telah dilarang daripada menghadiri pembohongan dalam negara berikutan campur tangan Speaker Dewan Rakyat Lindsay Hoyle, kata sumber parlimen.

Ia berlaku selepas China menyekat beberapa penggubal undang-undang Britain atas kritikan mereka terhadap rekod hak asasi manusianya.

“Pihak British harus menjunjung budi diplomatik dan layanan mesra,” kata jurucakap kementerian luar Mao Ning kepada pemberita di Beijing.

Read Previous

Eksport domestik bukan minyak Singapura meningkat 11.4 peratus pada Ogos

Read Next

D-G Imigresen berkata 1,000 pasport Malaysia yang tidak diambil akan dibakar jika tidak diambil pada akhir Sept

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.