The Malaysia Post

Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

Rekod Presiden dan Arkib Negara

Pentadbiran bekas Presiden Donald Trump belum menyerahkan semua rekod presiden dan Arkib Negara akan berunding dengan Jabatan Kehakiman sama ada akan bergerak untuk mendapatkannya semula, agensi itu memberitahu Kongres.

Panel kongres pada 13 September meminta semakan segera oleh Pentadbiran Arkib dan Rekod Negara selepas kakitangan agensi mengakui bahawa mereka tidak tahu sama ada semua rekod presiden dari Rumah Putih Trump telah diserahkan.

“Walaupun tidak ada cara mudah untuk mewujudkan akauntabiliti mutlak, kami tahu bahawa kami tidak mempunyai jagaan untuk semua yang kami patut,” kata pemangku Arkivis Debra Wall dalam surat Jumaat kepada Jawatankuasa Dewan Mengenai Pengawasan dan Pembaharuan.

Arkib mengetahui beberapa kakitangan Rumah Putih menjalankan perniagaan rasmi pada akaun pemesejan elektronik peribadi yang tidak disalin atau dimajukan ke akaun rasmi mereka, yang melanggar Akta Rekod Presiden, kata Wall.

“NARA telah dapat memperoleh rekod sedemikian daripada beberapa bekas pegawai dan akan terus meneruskan pengembalian jenis rekod presiden yang serupa daripada bekas pegawai,” kata Wall dalam surat itu, pertama kali dilaporkan oleh Wall Street Journal.

Beliau berkata Arkib, agensi persekutuan yang bertanggungjawab memelihara rekod kerajaan, akan berunding dengan Jabatan Kehakiman mengenai “sama ada untuk memulakan tindakan untuk mendapatkan semula rekod yang dialih keluar secara tidak sah.”

Penyeliaan Pengerusi Jawatankuasa

Pengerusi Jawatankuasa Pemantauan, wakil Carolyn Maloney, dalam satu kenyataan berkata beliau akan melakukan segala yang terdaya untuk memastikan semua rekod dikembalikan dan mencegah penyalahgunaan masa depan.

“Bekas Presiden Trump dan kakitangan kanannya telah menunjukkan sikap tidak menghiraukan kedaulatan undang-undang dan keselamatan negara kita dengan gagal mengembalikan rekod presiden seperti yang dikehendaki undang-undang,” Maloney, yang jawatankuasanya berkongsi salinan surat itu dengan Reuters, berkata dalam satu kenyataan.

Wakil untuk Trump tidak memulangkan permintaan untuk mengulas mengenai perkara itu.

Trump sedang menghadapi penyiasatan jenayah oleh Jabatan Kehakiman kerana mengekalkan rekod kerajaan – sesetengahnya ditandakan sebagai sangat diklasifikasikan, termasuk “rahsia besar” – di ladang Mar-a-Lago miliknya di Florida selepas meninggalkan jawatan pada Januari 2021.

FBI merampas lebih 11,000 rekod, termasuk kira-kira 100 dokumen yang ditandakan sebagai sulit, dalam carian yang diluluskan mahkamah pada 8 Ogos di Mar-a-Lago.

Jabatan Kehakiman dan peguam Trump telah dikunci dalam pertempuran undang-undang mengenai cara rekod dikendalikan. Peguam kerajaan telah diberikan akses kepada dokumen sulit itu tetapi pada hari Jumaat meminta mahkamah rayuan untuk mempercepatkan keupayaannya mengakses dokumen tidak sulit yang dirampas di Florida.

Baca lagi | Polis Singapura menyiasat lelaki yang dilihat dalam video tular berlari ke laluan kereta dan jatuh tanpa dilanggar

Baca lagi | ‘Smile’ Paramount yang mengerikan mengungguli box office N. America

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Polis Singapura menyiasat lelaki yang dilihat dalam video tular berlari ke laluan kereta dan jatuh tanpa dilanggar

Read Next

Mesyuarat parlimen ketiga bermula hari ini, semua tertumpu pada Bajet 2023, Rang Undang-undang anti-merokok akhir permainan generasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.