The Malaysia Post

Mesyuarat parlimen ketiga bermula hari ini, semua tertumpu pada Bajet 2023, Rang Undang-undang anti-merokok akhir permainan generasi

Sidang Parlimen Ketiga

Persidangan Parlimen ketiga tahun ini bermula pagi ini, dengan rakyat Malaysia meneka sama ada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan menggesa pembubaran awalnya bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Selama berbulan-bulan, Ismail Sabri berada di bawah tekanan daripada rakan-rakan pemimpin Umno untuk mengadakan pilihan raya seawal mungkin, dan walaupun pada awalnya keengganan, pada 17 September beliau mengumumkan bahawa negara itu “sangat hampir” dengan pilihan raya negara.

Menambah spekulasi ialah bahawa persidangan parlimen ini — Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima Parlimen Ke-14 telah digerakkan lebih tiga minggu.

Ia sebelum ini dijadualkan bermula pada 26 Oktober.

Kini, Dewan Rakyat akan menamatkan mesyuaratnya pada 29 November selepas 32 hari; manakala Dewan Negara dijadual bermesyuarat selama 11 hari, dari 21 November hingga 7 Disember.

Spekulasi juga berleluasa bahawa Parlimen akan dibubarkan sebelum Bajet 2023 akan datang dapat diluluskan sepenuhnya, yang kemudiannya berkemungkinan akan meninggalkan negara tanpa peruntukan untuk perbelanjaan kerajaan untuk beberapa bulan pertama 2023.

Bajet itu, secara rasmi dikenali sebagai Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2023, ditetapkan untuk dibahaskan di peringkat dasar dari 11 Oktober hingga 26 Oktober, kemudian di peringkat jawatankuasa dari 2 hingga 23 November.

Ia bertemakan “Memperkukuh Pemulihan, Memudahkan Pembaharuan Ke Arah Ketahanan Sosio-Ekonomi Keluarga Malaysia yang Mampan”.

Selain itu, beberapa Rang Undang-undang penting lain dijangka mendapat perhatian semasa persidangan ini.

Rang undang-undang anti-mengintai

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin mengumumkan minggu lepas bahawa RUU anti-mengintai itu akan menjadi antara cadangan undang-undang pertama yang akan dibentangkan pada persidangan Parlimen bulan depan.

Rang undang-undang itu, yang bertujuan untuk menjadikan pengesanan maya dan fizikal sebagai kesalahan jenayah, sedang dalam bacaan kali kedua dan memerlukan pembentangan Akta Kanun Keseksaan (Pindaan) 2022 dan Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) (No.2) 2022.

Rang undang-undang pembiayaan politik

Rang Undang-undang pembiayaan politik untuk mengawal selia cara ahli politik dan parti mereka mengumpul dana untuk aktiviti politik mereka, juga akan dibentangkan, seperti yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada 24 September.

Bacaan pertama dijangka berlaku pada awal November, dengan bacaan kedua pada akhir bulan itu.

Menurut Wan Junaidi, rang undang-undang itu masih digubal dan kerajaan akan mendapatkan maklum balas daripada kedua-dua ahli parlimen kerajaan dan pembangkang.

Undang-undang yang dicadangkan itu telah dilaksanakan sejak sekurang-kurangnya 2019, apabila kerajaan ketika itu mengemukakan rangka kerja yang dicadangkan kepada Parlimen walaupun ia tidak diluluskan pada masa itu.

Kawalan produk tembakau dan rang undang-undang merokok

Dalam ucapan tahun baharunya kepada Kementerian Kesihatan pada 15 Januari, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mendedahkan rancangan untuk mengharamkan merokok bagi mereka yang lahir selepas tempoh tertentu, menggelarkan langkah itu sebagai “permainan akhir generasi”.

Sejak itu, kawalan produk tembakau dan Rang Undang-undang merokok telah dibentuk bertujuan untuk mengharamkan penjualan dan penggunaan produk merokok, termasuk produk vape, kepada dan untuk sesiapa yang lahir pada tahun 2007 atau seterusnya.

Ia melalui dua bacaan semasa sidang Parlimen sebelum ini pada Julai dan Ogos tetapi akhirnya dihantar untuk semakan di bawah jawatankuasa pilihan khas parlimen (PSSC) yang bertanggungjawab ke atas perundangan yang dicadangkan.

Selepas memasukkan pindaan seperti yang dicadangkan oleh PSSC, Rang Undang-undang itu dijangka akan dibentangkan semula minggu ini.

Rang Undang-undang kesatuan sekerja (Pindaan) dan lain-lain

Undang-undang lain yang dijangkakan termasuk Rang Undang-undang Kesatuan Sekerja (Pindaan) 2022, yang bertujuan untuk membenarkan lebih daripada satu kesatuan sekerja dibentuk di satu tempat kerja, antara pindaan lain.

Selain itu, kemungkinan besar juga akan dibentangkan Rang Undang-undang Tenaga Boleh Diperbaharui (Pindaan) 2022, Rang Undang-undang Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (Pindaan) 2022 dan Rang Undang-undang Pencetakan Teks Al-Quran (Pindaan) 2022.

Baca lagi | Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

Baca lagi | Polis Singapura menyiasat lelaki yang dilihat dalam video tular berlari ke laluan kereta dan jatuh tanpa dilanggar

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

Read Next

Muda pil pahit sekarang tetapi akan memberi kebaikan kepada Pakatan dalam jangka masa panjang, penganalisis percaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.