The Malaysia Post

Muda pil pahit sekarang tetapi akan memberi kebaikan kepada Pakatan dalam jangka masa panjang, penganalisis percaya

Muda Manfaat Gabungan

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) mungkin kelihatan mengganggu komposisi Pakatan Harapan (PH) pada masa ini tetapi keahlian parti itu akhirnya akan memberi manfaat kepada gabungan itu, menurut pemerhati politik.

Penganalisis memberitahu Malay Mail, bagaimanapun, parti baru itu mesti menerima kekurangan pengalaman dan pendedahannya sendiri, dan mengambil peranan yang lebih rendah dalam gabungan itu sambil membina akar umbi dan jenamanya sendiri.

Pensyarah Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Prof Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata perkongsian itu adalah logik kerana kedua-dua PH dan Muda menyasarkan undian golongan muda.

“Bagaimanapun, Muda perlu menunjukkan bahawa mereka berbaloi dengan masalah sebagai ahli PH. Setakat ini Muda kekurangan jentera yang diperlukan dan perlu bergantung kepada sokongan PH untuk meraih undi. Muda masih muda sebagai parti. Mereka perlu melahirkan ramai pemimpin muda yang berwibawa.”

“Kini, mereka masih dilihat sebagai parti Syed Saddiq,” katanya merujuk kepada presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang juga Ahli Parlimen Muar.

Beliau juga mencadangkan agar Muda terlebih dahulu membuktikan nilainya bermula di Johor, di mana semua wakil rakyatnya kini berpangkalan, sebelum berkembang ke negeri lain.

Muda sebagai Angkatan Politik di Malaysia

Pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS) Dr Romzi Ationg meramalkan bahawa Muda akan menjadi kuasa politik di Malaysia, tetapi berkata ia memerlukan masa untuk mengukuhkan dirinya dan menyingkirkan pandangan bahawa ia sebahagian besarnya adalah platform untuk Syed Saddiq.

Merujuk kepada laporan Politweet baru-baru ini yang menunjukkan minat terhadap Muda memuncak pada Disember 2021 apabila parti itu didaftarkan secara rasmi sebelum merosot sejak Februari tahun ini, Romzi berkata nampaknya parti itu masih belum menemui naratif politik yang berkesan untuk menarik perhatian orang ramai.

“Ia memerlukan lebih ramai Ahli Parlimen dan ADUN untuk didengari. Pada masa ini, ramai yang mencadangkan bahawa pengaruh politik Muda semakin pudar dan pandangan seperti itu mesti ditangani dengan naratif dan strategi politik yang lebih berkesan daripada kepimpinan Muda.

Pada hari Jumaat, PH dan Muda mengumumkan bahawa mereka sedang dalam rundingan rasmi untuk mereka menyertai gabungan itu sebagai komponen kelimanya.

Sebelum itu, Pemuda PKR menyuarakan rasa was-was untuk membenarkan Muda menyertai gabungan itu, berikutan tuntutan parti muda itu semasa pilihan raya negeri Johor yang dipersalahkan oleh pergerakan itu kerana kehilangan beberapa kerusi, terutamanya Larkin.

Kemasukan Muda Ke Gabungan

Menurut Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, kedua-dua DAP dan Amanah serta sayap pemuda mereka kelihatan mengalu-alukan kemasukan Muda ke dalam gabungan itu, tetapi pertindihan yang kuat antara Muda dan PKR bermakna yang kedua akan berdiri teguh di jalan.

Kedua-dua parti merayu kerusi bandar dan separuh bandar dengan majoriti Melayu, bermakna kerusi yang menjadi milik Muda berkemungkinan adalah kerusi yang dipegang atau disasarkan oleh PKR.

“Walaupun Muda berbangga dengan keremajaannya, ia — seperti yang saya faham — bukan parti belia semata-mata, tetapi dengan ahli semua peringkat umur. Ia juga cuba menyudut semua pengundi yang berfikiran reformasi, muda atau tua,” katanya.

Timbalan presiden baharu PKR, Rafizi Ramli, juga mengarahkan usaha untuk memulihkan “daya tarikan” parti itu, yang menurut Oh akan menghina rayuan serupa Muda.

Tetapi beliau berkata daripada bertanding, mungkin terdapat beberapa kawasan yang masuk akal untuk Muda bertanding kerana ia tidak akan mempunyai bagasi politik yang sama.

“Kekuatan pilihan raya PKR sentiasa tidak jelas, dengan ramai pemimpin parti sentiasa terlibat dalam perebutan kuasa sesama sendiri. Jadi, akan ada kerusi di mana PKR tidak boleh menang, jadi harap Muda boleh menyerlah,” katanya.

Oh meramalkan perselisihan pendapat semasa rundingan kerusi dan berkata adalah lebih baik bagi Muda jika ia tidak menuntut terlalu banyak daripada PKR dan sebaliknya berbaik-baik dengan mereka yang sanggup mengalah oleh DAP.

Seperti Oh, Azzizuddin juga berkata adalah bijak untuk Muda mengambil masa.

“Muda sepatutnya berasa bersyukur jika menjadi rakan kongsi muda dalam PH dan tidak seharusnya terlalu tamak meminta kerusi pada PRU15,” kata Azzizudin.

Antara sebab jalan berbatu Muda ke dalam lipatan PH ialah ketidakpercayaan Pemuda PKR terhadap parti itu berhubung pertembungan menjelang pilihan raya negeri Johor.

Walaupun Muda pernah bekerjasama dengan PH pada masa lalu untuk demonstrasi dan sebab-sebab lain, keputusannya meletakkan calon di beberapa kerusi PKR enggan mengalah di Johor, terutamanya Larkin, telah membawa kepada pertumpahan darah antara kedua-duanya.

Di Larkin, Pemuda PKR menyalahkan kemenangan calon Umno Mohd Hairi Mad Shah atas keputusan Muda untuk memecahkan undi Pembangkang.

Baca lagi | Mesyuarat parlimen ketiga bermula hari ini, semua tertumpu pada Bajet 2023, Rang Undang-undang anti-merokok akhir permainan generasi
Baca lagi | Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Mesyuarat parlimen ketiga bermula hari ini, semua tertumpu pada Bajet 2023, Rang Undang-undang anti-merokok akhir permainan generasi

Read Next

Kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut di Johor selepas didakwa didera rakan bapanya, pembantu rumah warga asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.