The Malaysia Post

Polis Singapura menyiasat lelaki yang dilihat dalam video tular berlari ke laluan kereta dan jatuh tanpa dilanggar

Akta Rash

Polis sedang menyiasat seorang lelaki berusia 29 tahun kerana disyaki terlibat dalam kes perbuatan terburu-buru, berikutan video tular yang menunjukkan dia seolah-olah berlari ke laluan kereta yang sedang bergerak dan jatuh ke tanah, walaupun tidak dilanggar.

Polis berkata bahawa mereka telah menerima laporan pada hari Selasa (27 Sept) daripada seorang wanita yang mengatakan bahawa ketika dia memandu di sepanjang Serangoon North Ave 5 pada hari Isnin, “seorang lelaki yang tidak dikenali telah dikatakan meluru keluar ke jalan di hadapan kenderaannya dan kelihatan terjatuh di hadapan kenderaannya walaupun tiada perlanggaran”.

“Melalui siasatan, pegawai dari Bahagian Polis Ang Mo Kio mengenal pasti identiti lelaki itu,” kata polis dalam satu kenyataan semalam.

Video berdurasi 31 saat kejadian itu dimuat naik di laman Facebook Beh Chia Lor pada hari Rabu dan telah mendapat lebih 78,000 tontonan. Video serupa juga telah ditonton sebanyak 64,000 kali di laman Facebook SG Road Vigilante-SGRV.

Dalam video dashcam itu, seorang lelaki boleh dilihat menunggu di tepi jalan, sebelum menggapai tangannya dan berlari ke jalan ketika sebuah kereta menghampirinya.

Pemandu itu berjaya memberhentikan kereta dan tidak melanggarnya, tetapi dia jatuh ke tanah sebelum duduk dan seolah-olah menggumam sendiri.

Seorang wanita boleh didengari di dalam kereta bertanya: “Apa yang kamu lakukan?”

Video itu kemudian berhenti dan tidak jelas apa yang berlaku selepas itu.

Siasatan Awal

Polis berkata, siasatan awal mereka mendapati lelaki itu tidak mengalami sebarang kecederaan akibat kejadian itu, tidak meminta wang wanita itu dan telah beredar selepas kejadian itu.

Siaran Facebook Beh Chia Lor dengan video itu telah menyatakan perkara berikut: “‘Dia meminta $100 daripada saya!’ Berlaku pada 26-9-2022.”

Polis berkata mereka yang bersalah melakukan perbuatan terburu-buru boleh dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan, denda sehingga S$2,500, atau kedua-duanya sekali.

“Polis mempunyai toleransi sifar terhadap perbuatan yang membahayakan nyawa atau keselamatan orang lain dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang membahayakan keselamatan awam,” tambah mereka.

Baca lagi | ‘Smile’ Paramount yang mengerikan mengungguli box office N. America

Baca lagi | Perez mengekalkan kemenangan Singapura ketika Verstappen meletakkan sambutan gelaran di atas batu

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Smile’ Paramount yang mengerikan mengungguli box office N. America

Read Next

Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.