The Malaysia Post

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tanpa Wang

Mulakan Perniagaan Tanpa Wang

Memulakan Perniagaan

Memulakan perniagaan dengan modal terhad memerlukan anjakan minda. Secara tradisinya, kami disyaratkan untuk memulakan proses mencari peluang perniagaan baharu dengan bertanya: “Di manakah terdapat jurang dalam pasaran dan bagaimanakah saya boleh mengisi jurang itu?” Jurang boleh menjadi keperluan pelanggan yang belum dipenuhi atau ciptaan baharu yang belum dibawa ke pasaran.

Buat Usaha

Seterusnya, kami menetapkan matlamat untuk mencipta usaha yang akan mengisi jurang itu. Kami menganggap sumber yang diperlukan untuk menjadikan matlamat kami satu realiti dan keluar mencari sumber tersebut. Kami menulis rancangan perniagaan dan membentangkannya kepada bakal pembiaya dengan janji pulangan atas pelaburan.

Jika pembiaya menyukai kami dan menyukai idea kami, mereka memberikan kami modal untuk memulakan perniagaan. Jika tidak, kita buntu.

Selalunya, orang ramai merasa sukar untuk meningkatkan sumber yang mereka perlukan, menyebabkan keseluruhan projek jatuh di atas kepalanya. Terdapat laluan alternatif untuk mencipta usaha baharu.

Daripada memulakan dengan soalan, “Di manakah terdapat jurang dalam pasaran dan bagaimana saya boleh mengisinya?” tanya diri anda, “Apa yang saya ada dan siapa yang saya tahu?”

Periksa Sumber dan Perhubungan dengan Berhati-hati

Periksa dengan teliti sumber dan perhubungan yang anda mempunyai pengaruh dan pertimbangkan cara anda boleh melaksanakannya dengan cepat dan berkesan untuk mencipta tawaran yang diperlukan atau dikehendaki oleh pasaran. Anda boleh mencuba menggunakan gabungan sumber yang berbeza untuk menguji cara pasaran bertindak balas terhadap tawaran yang berbeza dan dari masa ke masa mencipta tawaran yang benar-benar berharga kepada orang lain.

Dengan pendekatan ini, matlamat usahawan muncul dari semasa ke semasa, dengan mengambil kira sumber, hubungan dan kontingensi.

Ia tidak ditetapkan pada permulaan projek kerana ia berlaku apabila pendekatan tradisional digunakan. Cara yang berguna untuk membezakan mod tradisional dan alternatif dalam penciptaan usaha niaga adalah dengan menggunakan metafora parti makan malam.

Andaikan anda menganjurkan beberapa rakan untuk makan malam duduk santai pada petang Sabtu. Dalam membuat persediaan untuk perjumpaan ini, anda mungkin meluangkan sedikit masa memikirkan siapa yang akan datang dan makanan yang mereka suka. Anda mungkin menghubungi mereka pada awal minggu untuk mengetahui sama ada terdapat apa-apa yang mereka tidak makan dan jika mereka mempunyai sebarang pilihan.

Setelah mengumpulkan maklumat ini, anda akan memutuskan menu, pergi ke buku resipi untuk melihat bahan-bahan yang anda perlukan, membina senarai beli-belah dan membeli barangan.

Anda akan membawa pulang bahan-bahan, menyediakannya mengikut arahan dan semoga menyajikan makan malam yang lazat.

Pilihan alternatif ialah bangun pada pagi Sabtu, periksa apa yang anda ada di dalam peti sejuk dan peti sejuk, pertimbangkan jenis makanan yang disukai oleh rakan anda dan buat sesuatu untuk mereka dengan bahan-bahan yang ada di tangan anda.

Membangunkan Minda Keusahawanan Alternatif

Berikut ialah beberapa prinsip dan garis panduan yang akan memberi anda peluang yang lebih baik untuk melancarkan perniagaan dengan berkesan dengan sedikit atau tanpa modal.

1. Mulakan dengan apa yang anda ada
2. Ambil kira siapa yang anda kenali
3. Melabur apa yang anda mampu rugi
4. Eksperimen dan menyesuaikan diri

Baca Lagi | 5 Tempat Sakura Terbaik di Singapura

Baca Lagi | Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Top 5 Tempat Terbaik untuk Dilawati di Malaysia

Read Next

Wan Junaidi nafi terpaksa melepaskan kerusi Santubong, hanya mahu ‘bersantai’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.