The Malaysia Post

AirAsia X menerangkan dasar tiada bayaran balik (no refund)

Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia X Bhd (AAX) yang lemah dari segi kewangan berusaha menjelaskan mengapa ia tidak boleh memberikan bayaran balik secara tunai kepada penumpang yang turut disenaraikan sebagai “pemiutang” dalam skim penstrukturan semula hutangnya.

Ketua Pegawai Eksekutif AAX Benyamin Ismail memberitahu portal berita The Vibes dalam laporan yang diterbitkan hari ini bahawa syarikat itu tidak mampu membayar balik kerana ia tidak mempunyai aliran tunai yang mencukupi, tetapi akan menyediakan kredit penerbangan yang boleh ditebus apabila penerbangan antarabangsa disambung semula.

Benyamin turut menjelaskan skim penstrukturan semula hutang AAX yang dilaporkan pada 18 Oktober dan diluluskan pada 12 November, di mana ia antara lain mencadangkan untuk membayar 0.5 peratus daripada lebih AS$8 bilion (RM33 bilion) yang terhutang kepada pemiutang.

Pelan penstrukturan semula hutang AAX yang dicadangkan memerlukan kelulusan daripada pemiutangnya, dengan alternatifnya ialah pembubaran AAX dan dengan sifar pemulihan dana yang dijangkakan untuk pemiutang.

Daripada RM63.5 bilion hutang, AAX dilaporkan berhutang RM600 juta kepada penumpang dan ejen pelancongan.

Benyamin berkata bahawa semua pemiutang dilihat sebagai mereka yang dihutang oleh syarikat itu apabila ia membuat rancangan penstrukturan semula.

“Salah seorang daripada mereka (pemiutang) ialah penumpang. Kita tidak boleh melayan sesiapa secara berbeza. Jika kita mengecualikan penumpang, pemiutang – yang merupakan syarikat lain – akan mengadu dan bertanya mengapa kita melayan penumpang secara berbeza.

“Dalam skim itu sendiri, semua orang akan terjejas oleh penstrukturan semula, tetapi apa yang kita lakukan dalam dokumen mahkamah adalah mengatakan bahawa syarikat itu fleksibel dari segi memberi balik faedah kepada penumpang.

“Tetapi skim itu bercakap untuk dirinya sendiri. Kita harus berlaku adil kepada semua pemiutang. Adakah lebih baik untuk penumpang jika kita masih hidup atau mati? Jika kita mati, penumpang tidak mendapat apa-apa. Tetapi jika kita masih hidup, mereka akan mendapat semua kredit, jadi yang mana satu lebih suka penumpang? beliau dipetik berkata.

Mengenai kredit yang akan diberikan kepada penumpang AAX, Benyamin dipetik berkata: “Kami mungkin memberikan nilai kredit untuk apa yang mereka beli, jadi jika mereka membeli sesuatu dengan harga RM1,000 (sebelum ini), kami akan memberikannya secara kredit dengan syarat yang fleksibel.”

Benyamin dilaporkan berkata bahawa pembukaan semula sempadan antarabangsa dan penyambungan semula penerbangan antarabangsa mungkin sehingga setahun kemudian, dan AAX buat masa ini akan melihat bagaimana pelanggan boleh menggunakan kredit.

“Kami akan melakukannya dari semasa ke semasa sebaik sahaja penerbangan disambung semula. Pada penghujung hari, penumpang adalah roti dan mentega untuk syarikat penerbangan ini. Jika kami menukarnya, ia akan memberi impak besar kepada jenama dan syarikat penerbangan juga,” katanya dipetik berkata.

Pada 10 November, Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta) meminta skim pampasan yang lebih adil berbanding dengan cadangan pembayaran hutang 0.5 peratus di bawah cadangan skim penstrukturan semula yang akan menyaksikan ejen pelancongan, ejen sewa dan penumpang menerima RM3.0 juta daripada RM599.8 juta yang terhutang, meminta AAX sama ada memberikan kadar penyelesaian hutang penuh atau menukar semua liabiliti tertunggak kepada mata kredit masa hadapan.

Susulan panggilan Matta, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) pada 11 November berkata ia dalam surat pada hari itu kepada AAX menggesa syarikat itu menilai semula cadangan untuk menganggap penumpang sebagai pemiutang dan membayar hanya 0.5 peratus daripada nilai tiket di bawah pelan penstrukturan semula hutang yang diumumkan pada 18 Oktober, mengulangi bahawa penumpang harus dibayar balik untuk tiket yang dibeli dan juga menyatakan bahawa AAX telah berulang kali memberi jaminan bahawa ia komited untuk membayar balik penumpang tidak akan dapat terbang kerana penerbangan yang dibatalkan.

Benyamin berkata bahawa AAX akan berurusan terus dengan Mavcom.

Pada 12 November yang juga ketika pemiutang AAX meluluskan pelan penstrukturan semula hutang, pengarah AAX Tan Sri Tony Fernandes memberitahu penumpang yang terjejas oleh penstrukturan semula hutang bahawa syarikat itu berhasrat untuk menyediakan kredit perjalanan yang boleh digunakan untuk membeli tiket penerbangan pada masa hadapan apabila sempadan antarabangsa dibuka semula.

Pada 15 November, AAX dilaporkan berkata bahawa penumpang yang terjejas akan menerima kredit perjalanan, serta pembayaran 0.5 peratus daripada apa yang terhutang kepada mereka dan kelayakan berasaskan tunai lain berdasarkan prestasi pendapatan tahunannya selama tiga tahun.

Baca Lagi | AirAsia X menerangkan dasar tiada bayaran balik (no refund)

Pada 23 November, AAX dilaporkan mencatatkan kerugian bersih RM149.14 juta dan pendapatan RM99.27 juta bagi suku pertama 2021 berakhir 30 September 2021.

Read Previous

Warga emas mengaku tidak bersalah melakukan hubungan seks luar tabii dengan kambing

Read Next

Malaysia enggan membenarkan warga Israel ke acara skuasy dunia di KL bulan depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.