The Malaysia Post

Siapa Yang Akan Menjadi ‘Parastronaut’ Pertama Sejarah?

Angkasawan Pertama Kurang Upaya Fizikal

Angkasawan pertama – atau angkasawan – dengan kecacatan fizikal boleh diumumkan secepat hari ini, menurut Agensi Angkasa Eropah.

Orang kurang upaya fizikal sebelum ini telah dikecualikan daripada salah satu pekerjaan yang paling eksklusif dan menuntut di Bumi — dan seterusnya — disebabkan keperluan pemilihan yang ketat.

Guillaume Weerts

Guillaume Weerts, ketua perubatan angkasa lepas ESA, memberitahu AFP bahawa “projek parastronaut” agensi itu memerlukan “perubahan sepenuhnya dalam falsafah” tentang konsep kebolehan perubatan, yang asalnya datang dari tentera dan pemilihan juruterbang pejuang.

Selepas menjalankan kajian kebolehlaksanaan, ESA berkata calon berpotensi boleh termasuk orang yang mempunyai kekurangan pada anggota bawah mereka, sama ada daripada amputasi atau kecacatan kongenital.

Orang yang lebih pendek sehingga 1.3 meter tinggi atau mereka yang mempunyai panjang kaki yang berbeza juga layak memohon.

Keperluan pendidikan dan psikologi untuk calon tetap sama seperti mana-mana angkasawan lain. Permohonan ditutup pada Jun 2021.

Baca Lagi | Taiwan Mengatakan Ia Nampak Kurang Campur Tangan Cina Menjelang Pilihan Raya

Baca Lagi | Kebuntuan Politik Berpanjangan kerana BN Berhasrat Menangguhkan Pertemuan dengan Agong

ESA akan Menamakan 4-6 Angkasawan

ESA dijangka menamakan antara empat hingga enam angkasawan Eropah baharu — tanpa kurang upaya — semasa majlis menterinya di Paris hari ini.

Walaupun Weerts berkata projek parastronaut berjalan agak berasingan, “terdapat kemungkinan nyata bahawa sebagai sebahagian daripada pengumuman satu atau lebih orang kurang upaya” juga akan dibentangkan.

Kecacatan bukan Had

Dalam dunia perjalanan angkasa yang sangat tepat, walaupun perubahan kecil boleh menjadi sangat rumit — dan mahal.

Sebagai contoh, sistem sedia ada direka untuk orang yang mempunyai ketinggian tertentu, kata Weerts.

“Apakah maksudnya bagi seseorang yang bersaiz lebih pendek? Bagaimanakah kita boleh memastikan orang itu hanya boleh mencapai butang?”

ESA merancang untuk bekerjasama dengan mereka yang terpilih untuk mencari cara terbaik untuk mengatasi cabaran yang berpotensi sedemikian.

Sebagai ahli panel pemilihan, Weerts tidak dapat mendedahkan butiran tentang calon tertentu.

Tetapi dia berkata “sekumpulan orang yang benar-benar hebat” telah memohon dan bekerja dengan cara mereka melalui proses pemilihan.

“Kami telah menemui individu yang sangat mengagumkan,” katanya.

Proses itu adalah “demonstrasi yang sangat baik bahawa ketidakupayaan bukanlah satu batasan”, tambahnya.

“Ia benar-benar sesuatu yang kita semua percayai,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat tahap komitmen yang tinggi terhadap projek itu daripada rakan kongsi ESA.

Jadi bilakah angkasawan pertama yang kurang upaya boleh meletup?

“Angkasa lepas bukan perniagaan untuk orang yang tergesa-gesa,” kata Weerts.

Garis masanya sukar untuk diramalkan kerana “ia benar-benar bergantung kepada apa yang kita hadapi”, katanya, sambil menambah bahawa banyak lagi kerja akan dijalankan sebaik ESA telah memilih calonnya.

Tetapi dia mengatakan bahawa seorang angkasawan kurang upaya boleh melancarkan ke angkasa “berpotensi dalam 10 tahun akan datang”.

Sangat Mengujakan

Kamran Mallick, ketua eksekutif badan amal Disability Rights UK, berkata projek itu “sangat menarik”.

“Orang kurang upaya dikecualikan (daripada) aspek besar dalam semua perkara yang kita lakukan di dunia,” katanya kepada AFP.

“Jika kita benar-benar ingin meneroka alam semesta, kita harus menerima bahawa kita tidak boleh memilikinya semata-mata untuk kumpulan individu tertentu.”

Mallick memuji rancangan ESA untuk bekerjasama dengan angkasawan untuk mengetahui dengan tepat apa yang mereka perlukan.

“Saya seorang pengguna kerusi roda, dan lebih baik orang bertanya kepada saya apa yang berkesan untuk saya, apa yang saya perlukan, daripada membuat andaian tentang perkara yang boleh atau tidak boleh dilakukan oleh seseorang,” katanya.

Mallick berkata semasa menonton pesawat ulang-alik dilancarkan semasa remaja, dia bermimpi untuk menjadi seorang angkasawan.

“Sudah tentu, saya dengan cepat diberitahu itu tidak akan berlaku. Jangan bercita-cita menjadi angkasawan,” katanya.

“Saya harap saya mengejarnya sekarang.”

Read Previous

Kebuntuan Politik Berpanjangan kerana BN Berhasrat Menangguhkan Pertemuan dengan Agong

Read Next

Harapkan Mana-mana PM Berjuang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.