The Malaysia Post

Taiwan Mengatakan Ia Nampak Kurang Campur Tangan Cina Menjelang Pilihan Raya

Taiwan Mengalami Kurang Campur Tangan Cina Menjelang Pilihan Raya Tempatan

Taiwan menyaksikan kurang campur tangan China menjelang pilihan raya tempatannya, mungkin disebabkan masalah domestik China sendiri dan usahanya untuk meningkatkan imej antarabangsanya, kata Menteri Luar Taiwan Joseph Wu hari ini.

Taiwan menuduh China, yang mendakwa pulau yang ditadbir secara demokrasi itu sebagai wilayahnya sendiri, melakukan usaha berulang kali untuk mempengaruhi keputusan pilihan rayanya, sama ada melalui kempen disinformasi dalam talian atau ancaman ketenteraan secara terang-terangan.

Bercakap kepada pemberita menjelang pemilihan Datuk Bandar dan ahli majlis di Taiwan Sabtu ini, Wu berkata China sentiasa menjadi faktor apabila Taiwan mengundi, tetapi kali ini Beijing kurang campur tangan.

“Saya menyifatkan bahawa campur tangan orang Cina dalam pilihan raya kita tidak begitu berleluasa seperti pilihan raya sebelum ini,” katanya.

Warga Taiwan yang Tinggal di China Pulang untuk Mengundi

Elemen yang tidak ada kali ini termasuk menggunakan tiket penerbangan murah untuk menggalakkan warga Taiwan yang tinggal di China pulang mengundi calon pro-China, atau menakut-nakutkan rakyat Taiwan, kata Wu.

Pejabat Hal Ehwal Taiwan China tidak menjawab permintaan untuk komen. Ia telah menuduh Parti Progresif Demokratik yang memerintah Taiwan menyuarakan ancaman dari China untuk kepentingan politik.

Wu berkata beliau tidak tahu secara pasti mengapa China bersikap lebih lepas tangan dengan pilihan raya ini, tetapi ia mungkin kerana Beijing cuba memulihkan hubungannya dengan negara lain selepas dikritik kerana ancaman terhadap Taiwan.

Baca Lagi | Tiga Filem Seram Baharu yang mendebarkan untuk Dilihat

Baca Lagi | Demokrasi Bermula di Rumah, Tetapi Buat Masa Ini Kami Mengundi

China telah Mengambil Pendekatan yang Lebih Lepas Tangan untuk Pilihan Raya ini

China mengadakan latihan ketenteraan berhampiran Taiwan pada Ogos selepas Speaker Dewan Rakyat AS ketika itu Nancy Pelosi melawat Taipei. Walaupun aktiviti ketenteraan China berterusan, mereka berada pada skala yang jauh berkurangan.

“Ada kemungkinan juga China sedang sangat sibuk dalam menangani masalah domestiknya sendiri,” tambah Wu, merujuk kepada isu seperti penutupan Covid-19 China dan masalah pasaran hartanah.

DPP Berusaha Merangka Semula Undi

DPP telah berusaha untuk merangka semula undi sebagai satu cara untuk menunjukkan kepada China ia tidak akan gentar dan dunia sedang melihat Taiwan mempertahankan demokrasinya.

Wu berkata pilihan raya itu juga penting bagi China kerana Taiwan adalah model demokrasi dalam dunia berbahasa Cina.

“Kami sangat berbangga dengan itu dan kami akan terus menjadi contoh untuk pembangunan masa depan China.”

Read Previous

Demokrasi Bermula di Rumah, Tetapi Buat Masa Ini Kami Mengundi

Read Next

Kebuntuan Politik Berpanjangan kerana BN Berhasrat Menangguhkan Pertemuan dengan Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.