The Malaysia Post

Demokrasi Bermula di Rumah, Tetapi Buat Masa Ini Kami Mengundi

Ahli-ahli parlimen ke Dewan Rakyat, dan kita ke Kehidupan kita

La sentiasa ibu kepada semua pilihan raya. Tetapi apabila perarakan kemenangan telah tamat, konfeti telah menyapu, kami yang lain perlu meneruskan. Tanpa pilihan raya dalam hidup kita, sekurang-kurangnya selama bertahun-tahun.

Dan pada hari-hari berikutnya, fikiran suram akan kembali. Ahli politik kita mengecewakan kita, mereka telah berbohong kepada kita tentang janji dan mereka tidak pernah ada.

Adakah Semua Ahli Politik Sama?

Ringkasan mudah digunakan: semua ahli politik adalah sama. Mereka menipu untuk menguntungkan diri mereka sendiri. Adakah mereka?

Bagaimana jika makhluk asing dari jauh sistem suria membongkar keadaan mustahil kita, kerana mereka tidak dilaburkan secara peribadi dalam gangguan demokrasi kita? Orang asing, bukan orang luar yang mencampuri urusan kita. Seperti Amerika Syarikat, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau United Colors of Benetton.

Adakah mereka akan menyimpulkan dua benang beroperasi secara selari, bahawa dalam alam semesta kita ahli politik adalah manusia dan mementingkan diri sendiri tetapi wujud dalam ruang di mana pengundi adalah manusia dan mementingkan diri sendiri. Ahli politik mengecewakan kita kerana mereka terlalu seperti kita?

Tuntutan untuk tidak mementingkan diri dalam ahli politik kita adalah mustahil tanpa komitmen kita sendiri untuk menuntut sikap tidak mementingkan diri kita sendiri, dan dengan lanjutan daripada wakil rakyat kita.

Bukan sahaja pada hari pilihan raya, yang juga hari pengiraan. Tetapi untuk membuat ahli politik takut untuk mendapatkan sokongan setiap hari dari hari selepas pilihan raya hingga hari pilihan raya dipanggil semula, dengan kehadiran kami yang berwaspada. Standard 1,500 hari atau lebih awal.

Pada Hari Mengundi

Buku asas itu perlu kerana bercakap tentang mengundi dalam dunia ketidaksempurnaan mengundang kritikan, dan selepas omelan tanpa hasil akhir, nampaknya membenarkan sikap tidak peduli.

Mengapa perlu bersusah payah apabila pilihannya buruk?

Kita tak beli kasut kalau yang dijual tak cantik kan? Oleh itu, kita boleh menunggu untuk jualan seterusnya atau melakukan tanpa kasut buat masa ini.

Kecuali analogi jualan tidak terpakai untuk pilihan raya.

Pertama, apabila ia mengenai kasut, seseorang boleh hidup dengan sandal atau berkaki ayam. [Kedua, tidak seperti jualan, pengundi perlu menunggu empat Krismas berlalu sebelum mereka mengundi semula.]

Negara tidak boleh diuruskan oleh orang luar, seperti Singapura menguruskan kita selama empat tahun kerana kita tidak boleh membuat keputusan tentang pilihan yang kita ada. Atau Malaysia tidak mempunyai kerajaan selama empat tahun, kerana pilihan menekan kita.

Pilihan untuk tidak memilih bukanlah diam yang elegan, ia adalah sabotaj peribadi.

Kerajaan mesti berfungsi untuk negara itu wujud, dan memilih untuk tidak bererti kerajaan yang dipilih akan tinggal di luar kehidupan mereka yang memilih untuk keluar.

Seperti ketika kerajaan memutuskan lewat Jumaat itu, 18 November akan menjadi cuti kebangsaan bagi memudahkan perjalanan mengundi. Semua rakyat Malaysia mendapat cuti sama ada suka atau tidak.

Syarikat yang menjalankan tugas syif terpaksa membayar dua kali ganda atau tiga kali ganda mengikut SOP mereka untuk bekerja pada hari cuti umum. Syarikat-syarikat tersebut terpaksa menanggung beban kos tambahan atau kehilangan hari operasi sama ada mereka suka atau tidak.

Itu hanya secebis kuasa kerajaan.

Ia hebat dan mungkin menjebak anda dalam neraka dokumentasi, atau perkhidmatan yang tidak bertindak balas atau ikatan undang-undang. Penggubal undang-undang anda, yang dipilih dalam dua hari, memutuskan sifat kerajaan dan sama ada ia menguntungkan anda atau tidak.

Jadi, ia bukan satu pilihan, walaupun anda tidak pasti siapa yang harus dipilih.

Pakai sedikit pakaian, cari MyKad dan pergi ke pusat mengundi anda, walaupun dalam keadaan gelisah.

Di luar bilik

Tidak pasti atau tidak, apabila di pusat mengundi, satu lagi perasaan mula memenuhi udara, dan menjejaskan pengundi.

Pengetahuan bahawa pengundi tidak bersendirian.

Dari tempat letak kereta atau sepanjang berjalan dari rumah, ada bunyi dan rasa perayaan.

Namun hanya di dalam venue, ia menjadi lebih suram.

Kira-kira 4,000 pengundi atau lebih, di setiap pusat mengundi.

Nombor itu penting walaupun orang tergelincir masuk dan keluar lebih dari 10 jam. Akan sentiasa ada pengundi lain. Mereka yang berada dalam kesusahan anda sendiri. Terpaksa memilih bila tidak memilih adalah pilihan yang kurang radikal.

Tetapi kehadiran fizikal ini mengingatkan kita, pengundian tidak terpencil.

Anda pasti akan terserempak dengan jiran, rakan sekolah atau orang yang pernah hadir di mamak yang namanya tidak pernah anda lupakan. Tak kisahlah, senyuman dan angguk pun boleh. Pengundian adalah tempatan. Pilihan anda mempengaruhi kebahagiaan orang lain – manusia sebenar.

Jika calon menimbulkan kemarahan, kehadiran ahli komuniti anda menstabilkan anda.

Dan inilah kualiti kemenangan tentang pilihan raya, ia menghiburkan anda. Bahawa anda menentukan perkara untuk orang yang anda kenali. Ia menjadi kewajipan nyata, bukan tugas.

Baca Lagi | Inilah Sebab Kandungan PRU15 Bercaj Perkauman di TikTok tidak Disederhanakan

Baca Lagi | Tiga Filem Seram Baharu yang mendebarkan untuk Dilihat

Undi di tangan

Satu tanda pada sekeping kertas mempunyai kekuatan yang sangat besar, menakjubkan. (Kita benar-benar perlu tergesa-gesa mengikuti pengundian elektronik.)

Jika nama masih kelihatan sama, ia bukanlah petanda bahawa keputusan untuk hadir mengundi adalah buruk. Ia adalah satu petanda, sekarang anda sedar, kerana pilihan adalah hambar, kewajipan untuk mengambil bahagian dalam 1,500 hari untuk pilihan raya akan datang semakin serius.

Siapa yang terpilih mungkin kalah. Perkara yang lebih penting ialah semua yang ada dalam senarai itu sama-sama mengecewakan.

Apakah yang berlaku selepas “memiliki keadaan” pertama dengan mengundi? Minat untuk mengetahui lebih lanjut selepas itu.

Terlalu banyak mengganggu?

Lelaki dan wanita 500 tahun yang lalu secara amnya tidak perlu risau tentang pendaftaran pengundi, maklumat pusat mengundi, maklumat calon, penglibatan MP atau menonton prosiding parlimen yang menyakitkan.

Mereka juga mungkin buruh inden atau lebih teruk lagi, hamba.

Tidak perlu difikirkan bahawa kita semua lebih baik hari ini, dan semua perkara ini, perengsa ini berpunca daripada kesakitan kolektif yang dirasai oleh nenek moyang kita dan perjuangan mereka untuk menjadi lebih bebas.

Tetapi lajur itu mendahului dirinya sendiri.

Penyertaan adalah masa yang diminta daripada pengundi. Ia membawa kita jauh dari kehidupan seharian tetapi ia juga memberi kita peluang untuk memastikan kehidupan seharian kita lebih baik.

Demokrasi bermula di rumah bermakna ia bermula dalam hati kita. Dalam hati individu.

Tetapi buat masa ini, sementara hati terbuka, pergi dan mengundi, walau apa cara sekalipun.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Tiga Filem Seram Baharu yang mendebarkan untuk Dilihat

Read Next

Taiwan Mengatakan Ia Nampak Kurang Campur Tangan Cina Menjelang Pilihan Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.