The Malaysia Post

Ahli politik Malaysia di mahkamah sejak 2018: Di mana mereka sekarang?

Selepas perubahan kerajaan yang tidak dijangka berikutan pilihan raya umum ke-14, seorang ahli politik kanan yang terbunuh dan ahli keluarga mereka telah didakwa atas tuduhan yang terdiri daripada rasuah kepada pengubahan wang haram dan penyalahgunaan.

Walaupun sesetengah telah sampai atau hampir membuat kesimpulan mereka, yang lain masih berada di pelbagai peringkat di hadapan mahkamah.

Dengan pilihan raya umum ke-15 dikhabarkan semakin hampir, Malay Mail telah menyusun senarai kes berprofil tinggi yang telah berlaku sejak empat tahun lalu dan status semasa mereka.

Disabitkan Kesalahan

 1. Datuk Seri Najib Razak (kes SRC International)

Bekas perdana menteri itu didakwa pada 4 Julai 2018 dan 8 Ogos 2018 di Mahkamah Sesyen atas tujuh pertuduhan berhubung penyelewengan wang RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd.

Perbicaraan SRC Najib bermula pada 3 April 2019 di Mahkamah Tinggi dan setahun kemudian, beliau didapati bersalah atas semua pertuduhan oleh Mahkamah Tinggi pada 28 Julai. Beliau didenda RM210 juta dan dijatuhi hukuman penjara 12 tahun sebagai hukuman .

Beliau merayu perkara ini tetapi akhirnya gagal apabila Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos mengekalkan sabitannya.

Najib sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang, tetapi telah memohon pengampunan diraja dan semakan keputusan Mahkamah Persekutuan.

 1. Datin Seri Rosmah Mansor (kes rasuah projek solar)

Rosmah, yang merupakan isteri Najib, didakwa pada 15 November 2018 dan 10 April 2019 di Mahkamah Sesyen atas tuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM194 juta sebagai balasan membantu dalam kontrak kerajaan RM1.25 bilion untuk membekalkan tenaga kepada sekolah luar bandar. di Sarawak.

Perbicaraan beliau secara rasmi bermula pada 5 Februari 2020 di Mahkamah Tinggi. Pada 18 Februari 2021, Mahkamah Tinggi memerintahkan beliau membela diri atas ketiga-tiga pertuduhan.

Mahkamah Tinggi kemudiannya mendapati dia bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan dan dikenakan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta sebagai hukuman bagi kesalahan itu pada 1 September 2022.

Dia kini merayu sabitan dan hukumannya.

 1. Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad

Bekas menteri besar Negeri Sembilan, Mohd Isa didakwa pada Disember 2018 dengan sembilan pertuduhan menerima suapan lebih RM3 juta dan satu pertuduhan pecah amanah jenayah berkaitan pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) di Kuching, Sarawak .

Bekas pengerusi Felda itu dibebaskan daripada pertuduhan CBT pada Jun 2020 pada akhir kes pendakwaan, tetapi diperintahkan untuk membela diri terhadap sembilan pertuduhan rasuah oleh Mahkamah Tinggi.

Pada 3 Februari 2021, Mohd Isa didapati bersalah atas sembilan pertuduhan rasuah yang disebut di atas dengan mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM15.45 juta.

Dia kini merayu sabitan dan hukumannya.

Dibebaskan

4. Tan Sri Musa Aman

Musa, bekas ketua menteri Sabah, didakwa atas 35 pertuduhan rasuah dan 16 pertuduhan pengubahan wang haram masing-masing pada November 2018 dan Mac 2019.

Tuduhan rasuah itu mendakwa Musa dalam kapasitinya sebagai ketua menteri Sabah dan pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah telah menerima AS$50.1 juta daripada lapan syarikat konsesi pembalakan sebagai dorongan untuk meluluskan konsesi pembalakan untuk 16 syarikat.

Secara berasingan, pertuduhan pengubahan wang haram berkaitan AS$37.8 juta dan AS$2.5 juta hasil daripada aktiviti haram daripada beberapa individu yang didakwa diterimanya.

Bagaimanapun, lima daripada 35 pertuduhan rasuah telah ditarik balik oleh pihak pendakwaan pada Oktober 2019.

Pada 9 Jun 2020, pihak pendakwaan menarik balik semua pertuduhan jenayah yang dikenakan terhadap Musa, dengan Mahkamah Tinggi membebaskan semua pertuduhan sebelum perbicaraan bermula.

Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun kemudiannya menjelaskan bahawa kekurangan dokumen daripada bank yang berpangkalan di Hong Kong dan ketiadaan beberapa saksi bermakna bahawa meneruskan perbicaraan tidak akan dapat dipertahankan.

5. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (kes sistem visa asing)

Ahmad Zahid pertama kali didakwa pada Jun 2019 atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu untuk menyambung kontrak syarikat itu untuk mengendalikan Pusat Setempat. dan sistem visa bersepadu.

Dia juga didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan mendapatkan suapan dalam pelbagai mata wang daripada syarikat yang sama untuk dirinya berkaitan dengan kerja rasminya.

Walaupun terdapat banyak pertuduhan, perbicaraan ke atas Ahmad Zahid hanya bermula dua tahun kemudian, pada 24 Mei 2021.

Pada 23 September tahun ini, Mahkamah Tinggi membebaskan Ahmad Zahid daripada kesemua 40 pertuduhan selepas mendapati pihak pendakwaan gagal menunjukkan prima facie terhadap Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Hakim perbicaraan Datuk Mohd Yazid Mustafa memutuskan bahawa kes pendakwaan tidak mempunyai ramuan utama pertuduhan yang dirangka mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM yang dikenakan terhadap Ahmad Zahid.

Pihak pendakwaan kini sedang merayu pembebasan Ahmad Zahid.

 1. Datuk Seri Tengku Adnan Mansor

Tengku Adnan didakwa secara rasuah menerima sejumlah RM3 juta daripada pemaju hartanah semasa beliau menjadi menteri wilayah persekutuan pada 16 November 2018.

Perbicaraan beliau secara rasmi bermula pada 18 November 2019 di Mahkamah Tinggi. Pada 14 Oktober 2019, Mahkamah Tinggi memerintahkan beliau membela diri atas tuduhan rasuah.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi membenarkannya pembebasan tidak berjumlah pembebasan dalam perbicaraan rasuahnya berhubung rasuah RM1 juta, berikutan rayuan bagi perintah pendakwa raya pada 7 Disember 2020.

Pada 21 Disember tahun yang sama, Mahkamah Tinggi mendapati Tengku Adnan bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta dalam perbicaraan rasuahnya yang lain membabitkan rasuah RM2 juta.

Bagaimanapun, pada 16 Julai 2021, Mahkamah Rayuan mengetepikan sabitan dan hukumannya, membebaskannya selepas keputusan majoriti 2-1.

Pada 16 November tahun yang sama, pihak pendakwaan menarik balik cabarannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membebaskan Tengku Adnan.

 1. Datuk Seri Ahmad Maslan

Ahmad, yang juga Setiausaha Agung Umno, didakwa atas satu pertuduhan pengubahan wang haram dengan gagal mengisytiharkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) RM2 juta yang diterimanya daripada Najib, di Mahkamah Sesyen pada 21 Januari 2020.

Bekas timbalan menteri kewangan itu juga didakwa memberi kenyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pada 21 September 2021, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan Ahmad Maslan dengan pihak pendakwaan menarik balik pertuduhan selepas dia membayar RM1.1 juta untuk kompaun kesalahan itu.

Dilepaskan secara bersyarat

 1. Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim

Azeez yang juga Ahli Parlimen Baling didakwa atas tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah serta 10 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan sejumlah RM13.9 juta yang didakwa diterimanya daripada sebuah syarikat di Mahkamah Sesyen pada 16 Januari 2019.

Dia kemudiannya merayu kepada Mahkamah Rayuan supaya tuduhan itu dibatalkan, tetapi hanya berjaya membatalkan empat daripada pertuduhan pengubahan wang haram pada 5 September 2022.

Bagaimanapun, pada 23 September, Mahkamah Sesyen membenarkannya pelepasan tidak berjumlah pembebasan berikutan representasi dikemukakan Abdul Azeez kepada pihak pendakwaan.

Sedang berlangsung

 1. Datuk Seri Najib Razak

Selain kes SRC International, Najib juga mempunyai empat lagi kes berkaitan skandal rasuah 1MDB yang belum selesai terhadapnya.

Ini termasuk perbicaraan utama 1MDB, perbicaraan gangguan laporan audit 1MDB, kes International Petroleum Investment Company (IPIC), dan satu kerana didakwa melakukan pengubahan wang haram RM27 juta.

Perbicaraan IPIC dan pengubahan wang haram masih belum bermula manakala perbicaraan utama 1MDB dan gangguan audit sedang di hadapan Mahkamah Tinggi.

 1. Datin Seri Rosmah Mansor (kes pengubahan wang haram)

Rosmah berdepan 12 pertuduhan pengubahan wang haram kerana didakwa mendepositkan RM7,097,750 yang dikatakan berpunca daripada aktiviti menyalahi undang-undang dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada LHDN.

Bagaimanapun, perbicaraan masih belum bermula kerana dia merayu terhadap dua keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk memecat hakim perbicaraan semasa daripada mengetuai kes itu.

 1. Tan Sri Shahrir Ab Samad

Shahrir, seorang lagi bekas pengerusi Felda, didakwa atas satu pertuduhan pengubahan wang haram dengan gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterimanya daripada Najib kepada LHDN di Mahkamah Sesyen pada 21 Januari 2020.

Perbicaraan Shahrir di hadapan Mahkamah Tinggi bermula pada 26 Julai tahun ini di peringkat pendakwaan.

 1. Lim Guan Eng

Lim, yang merupakan menteri kewangan semasa pentadbiran Pakatan Harapan, didakwa menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu sebuah syarikat mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Ahli Parlimen Bagan itu juga didakwa meminta 10 peratus daripada keuntungan yang diperoleh syarikat itu sebagai penghargaan untuk mendapatkan projek itu.

Lim juga menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Perbicaraan beliau bermula pada 13 Julai 2021 di Mahkamah Sesyen dan perbicaraan di peringkat pendakwaan.

 1. Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Pada 22 Julai tahun lepas, bekas menteri belia dan sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dihadapkan di Mahkamah Sesyen dengan pertuduhan masing-masing atas tuduhan menyeleweng lebih RM1 juta serta pecah amanah jenayah (CBT).

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram pada 5 Ogos 2021.

Perbicaraan beliau bermula pada 21 Jun 2022 di Mahkamah Tinggi. Pihak pendakwaan merehatkan kesnya pada 27 September.

 1. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (kes Yayasan Akalbudi)

Pada 19 Oktober 2018, Ahmad Zahid didakwa buat kali pertama di Mahkamah Sesyen atas 10 CBT, lapan rasuah, dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi, yayasan kebajikan kendalian keluarganya.

Dia kemudiannya didakwa kali kedua dan ketiga bagi dua CBT membabitkan yayasan itu masing-masing pada 14 Disember 2018 dan 20 Februari 2019.

Perbicaraan beliau secara rasmi bermula pada 18 November 2019 di Mahkamah Tinggi.

Pada 24 Januari 2022, Mahkamah Tinggi memerintahkan beliau membela diri atas kesemua 47 pertuduhan.

 1. Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar didakwa atas tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.8 juta sebagai dorongan untuk mendapatkan kelulusan Felcra untuk melabur RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual di Mahkamah Sesyen.

Isterinya, Zizie, didakwa bersubahat dengannya. Perbicaraan mereka bermula pada 2 Januari 2020.

Mereka kemudian diarahkan untuk membela diri pada 2 September tahun ini.

Tetapi pasangan itu kemudiannya memfailkan usul untuk semakan semula perintah Mahkamah Sesyen selepas Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan perbicaraan sementara menunggu pelupusan permohonan mereka untuk semakan perintah Mahkamah Sesyen.

 1. Datuk Rozman Isli

Pada 14 Oktober 2021, pemimpin Parti Warisan itu didakwa atas satu pertuduhan salah guna kuasa apabila dia didakwa memberikan kontrak kerajaan kepada sebuah syarikat yang dikaitkan dengan ahli keluarganya sebagai timbalan pengerusi lembaga Lembaga Pelabuhan Labuan.

Rozman kemudian berusaha untuk membatalkan pertuduhan itu tetapi ditolak oleh Mahkamah Tinggi pada 11 Ogos tahun ini.

Perbicaraan beliau di Mahkamah Sesyen bermula pada 12 Ogos dan perbicaraan di peringkat pendakwaan.

Baca Lagi | Taufan Ian membadai Florida sebagai ribut raksasa Kategori 4

Baca Lagi | Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Read Next

Mengapakah ed seks penting untuk membendung penyalahgunaan dalam talian? Pakar menunjukkan pembelajaran tentang persetujuan, mengiktiraf eksploitasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.